Avrupa’ya ihraç edilecek: Estonya Türk zırhlı araçlarına talip

Avrupa’ya ihraç edilecek: Estonya Türk zırhlı araçlarına talip

Türkiye’nin savunma sanayisine yönelik ihracat başarısına bir yenisi eklendi. Avrupa’dan zırhlı kara araçlarına talep arttı. Estonya, ülkemizden iki farklı tipte yaklaşık 230 adet zırhlı araç tedarik edeceğini duyurdu.

Türkiye özellikle son dönemlerde savunma sanayii ihracatında, insansız hava araçları ve deniz envanterleri alanında dünyada ve Avrupa’da ön plana çıkan ülkelerden biri oldu. Tüm bu gelişmelerin yanında, yerli üretim zırhlı araçları ile yeni bir ihracat atağına kalktı. Estonya’nın Türkiye’den zırhlı kara aracı talep etmesi üzerine bu istek, ‘‘Avrupa savunma sanayiinde yönünü Türkiye’ye çevirdi’’ olarak yorumlandı.

2.gif

NEDEN TÜRK MALI TERCİH EDİLDİ

Rakiplerine oranla hem daha düşük maliyete hem de daha yüksek performans ve işletme kolaylığına sahip Türk zırhlılarının Avrupa’nın yeni gözdeleri olması bekleniyor. Estonya’nın Finlandiya liderliğindeki Ortak Zırhlı Araç Sistemi (CAVS) programına dâhil olmuştu. Programda Almanya dâhil 5 ülke daha bulunuyordu. Programdaki ülkeler için Patria AMW 8x8 üzerinden 6x6 kara aracının geliştirilmesi düşünülüyordu. Ancak programın uzun sürmesi, ortaya çıkacak ürünün ihtiyaçları karşılayıp karşılamayacağı konusundaki belirsizlik ve giderek daha fazla bütçe talep edilmesi Estonya için soru işaretlerine neden oldu. Estonya ise kendi yolunu çizerek bir ihale açtı. Rakiplerine oranla her anlamda öne çıkan Türkiye ihaleyi kazandı.

3.gif

NUROL VE OTOKAR ROMANYA’NIN LİSTESİNDE

Avrupa’da sanayi ihracatı yükselişini sürdüren Türkiye’nin envanterinde Nurol ve Otocar isimli iki zırhlı kara aracı bulunuyor. Romanya’nın 1000 adedin üzerinde 4x4 zırhlı araç ihalesinde Türkiye’ye ait bu iki zırhlı kara aracı da bulunuyor. Uzmanlar, ihaleyi Türkiye’nin kazanacağı öngörüsünde bulunuyor. Önümüzdeki süreçte Avrupa kendi pazarında Türk kara aracı üreticilerini daha sık göreceğe benziyor.

Mikail Karaman / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.