Avukat Meltem Zorba: “Taslakla ilgili ciddi tereddütler söz konusu”

Avukat Meltem Zorba: “Taslakla ilgili ciddi tereddütler söz konusu”

Başıboş sokak köpeklerine karşı verdiği mücadele ile bilinen Güvenli Sokaklar Derneği avukatlarından Meltem Zorba, Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki değişiklikleri içeren kanun taslağıyla ilgili önemli tespitlerde bulundu.

“Kanun teklifi hazırlanmasına çok memnunuz. Ancak, taslakla ilgili ciddi tereddütler söz konusu” diyen Zorba, “Kanun değişikliğinin sokakta sıfır başıboş köpek ilkesine göre hazırlanmasını, bunun mutlak emredici bir hüküm olarak düzenlenmesini bekliyoruz” diye ekledi. Sahipsiz hayvanlar üzerinde, kendilerine hayvansever ünvanı veren kimi baskı gruplarının manipülasyonunun olduğunu vurgulayan Zorba, “Bunun mutlak olarak sona erdirilmesi gerekiyor. Çünkü sahipsiz köpek meselesi sadece sokakta başıboş köpek meselesi olmaktan çıkmış, bu baskı gruplarının rant ve manipülasyon sorununa dönüşmüştür” dedi.

avuaktmeltemzorba.jpeg

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılacak değişikliklere dair kanun taslağında sona gelindi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı başıboş köpeklere yönelik toplumda artan şikayetlerin farkında olduklarını belirterek, kanun taslağının kısa sürede tamamlanarak Meclis’e sunulacağını açıkladı. Taslakta yerel yönetimler ve kamu kurum ve kuruluşlar ile STK’lar arasında işbirliğiyle hayvan bakımevleri, hayvan hastaneleri kurulması, rehabilite edilen hayvanlar için veri tabanı oluşturulmasının yanı sıra belediyelere konu ile ilgili teşvik ve mali destek sağlanması ve topla-kısırlaştır-aynı yere bırak uygulamasına son verilmesi yer aldı.

Çalışmayı gazetemize değerlendiren Avukat Meltem Zorba “Bu alanda kurulmuş tek STK olan Güvenli Sokaklar Derneği olarak bizler, yetkililer tarafından sorunun gündeme alınması ve kanun teklifi hazırlanmasına çok memnunuz. Ancak, taslakla ilgili ciddi tereddütler söz konusu. Kanun değişikliğinin sokakta sıfır başıboş köpek ilkesine göre hazırlanmasını, bunun mutlak emredici bir hüküm olarak düzenlenmesini bekliyoruz” dedi.

hukukkanun1.jpg

EMREDİCİ HÜKÜMLER OLMALI

Avukat Meltem Zorba, yaşanan tereddütlerden birinin kanun taslağında yer alan hayvan hastaneleri, rehabilitasyon merkezleri, veterinerlik hizmetleri kurulması ve hayvanların bakımı beslenmesi noktasında olduğunu belirterek, “Bunun için çok büyük bir kamu harcaması planlandığı ancak bu tedbirlerin kısa vadede sokakta sıfır başıboş köpek çözümü sağlayacağına dair kesin bir eylemi içerip içermediğinin belirsiz olduğu düşünülmektedir. Sahipsiz köpeklerin toplanması için Hazineye ait atıl arazilerin basit maliyetlerle ve kısa zamanda hazırlanması mümkün iken inşaat maliyeti ve yatırım gerektiren uzun vadeli çözümlerin öne alınması tereddüt oluşturmaktadır. Kanun değişikliğinin sokakta sıfır başıboş köpek ilkesine göre hazırlanmasını, bunun mutlak emredici bir hüküm olarak düzenlenmesini bekliyoruz. Aksi takdirde “sokakta sıfır başıboş köpek” amacının sadece bir niyet olarak ele alınması ve yıllara sari projeler düzenlenmesi hem çözümü geciktirecek hem de kamu kaynaklarının boşa akmasına sebep olacaktır” diye konuştu.

kopek3.jpg

BASKI GRUPLARI KONTROL ALTINA ALINMALI

Sahipsiz hayvanlar üzerinde, kendilerine hayvansever ünvanı veren kimi baskı gruplarının manipülasyonunun olduğunu vurgulayan Meltem Zorba, “Bunun mutlak olarak sona erdirilmesi gerekiyor. Çünkü sahipsiz köpek meselesi sadece sokakta başıboş köpek meselesi olmaktan çıkmış, bu baskı gruplarının rant ve manipülasyon sorununa dönüşmüştür. Kanun teklifinde bu baskı gruplarının kontrol altına alınması, sahipsiz hayvanların bakımı ve beslenmesi maliyetinin sonsuz şekilde kamunun sırtına yüklenmek yerine gönüllü dernek veya kişilerin de sorumluluk almasının sağlanması ve planlanan süre dahilinde sahipsiz köpek meselesinin sıfırlanması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

kopek2.jpg

BİLİMSEL YÖNTEMLER DÜŞÜNÜLMELİ

2021 yılındaki kanun değişikliğinde, hayvansever denen dernek ve örgütlerle yakın işbirliği yapıldığını ve bu derneklerin talepleriyle hatalı hükümler kabul edildiğini dile getiren Avukat Zorba, “Bir sorunu yaratan düşünme şekliyle o sorunun çözümü çalışılamaz. Bugün konuşulan kanun teklifinden hayırlı sonuç beklememiz gerekiyorsa artık bu örgütlerin baskısının göz ardı edilmesi ve medeni dünyada uygulanan bilimsel rasyonel yöntemlerin düşünülmesi gerekiyor. Sokakta sıfır başıboş köpek ilkesini içeren bir kanun değişikliği ve kısa vadede etkin toplama yapılacak düşük maliyetli alanların derhal oluşturulması öncelikli hedef olmalı” şeklinde konuştu.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum