Ayaktan  KEMOTERAPİ kapsamında Türkiye'nin en iyisi

Ayaktan  KEMOTERAPİ kapsamında Türkiye'nin en iyisi

Onkoloji Hastanesinde 2012'den beri her yıl 20 binden fazla kanser hastasına 'ayaktan kemoterapi' yöntemi ile şifa dağıtılıyor. Bu yöntem sayesinde hastalar hastaneye yatmazken zamandan da tasarruf sağlanıyor.

Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Kliniği'nde 2012 yılından beri binlerce kanser hastasına 'ayaktan kemoterapi' yöntemi ile şifa dağıtılıyor. 'Ayaktan kemoterapi' konusunda Türkiye'de en kapsamlı ve en iyi hizmeti veren Yenimahalle'deki bu klinikte yılda 20 binden fazla kanser hastası tedavi görüyor.  

UZMAN KADRO İLE GÖREVDE
Ülkemizde yeni yeni tanınmaya başlayan ve kısa süreli bir işlem olduğu için zamanı çok değerli kanser hastalarının vaktini pek fazla çalmayan 'ayaktan kemoterapi' konusunu Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Ömür Berna Öksüzoğlu ile görüştük. 6 uzman, 5 eğitim görevlisi ve yoğun bir şekilde çalışan sağlıkçı kadrosu ile hizmet verdiklerini anlatan İç Hastalıkları ve Tıbbı Onkoloji Uzmanı Öksüzoğlu, yaptıkları çalışmalarla ilgili muhabirimiz Osman Akdoğan'a bilgiler verdi.  

0100asd.gif

62 KOLTUK İLE ATAKTAN KEMOTERAPİ 
'Ayaktan kemoterapi' tedavi yönteminin bazı zamanlar yanlış anlaşıldığını belirten Öksüzoğlu, hastaların el yerine ayaktan verilen kemoterapiyi sandıklarını, bu durumun ise bazı zamanlar hastalar tarafından espiri konusu haline getirildiğini söyledi. 'Ayaktan kemoterapi'nin mesai saatleri içerisinde uygulandığını belirten Öksüzoğlu, ilk başlarda 30 kişilik koltuk hizmeti verilirken şuanda 62 koltuğa ulaştıklarını aktardı. Öksüzoğlu, yabancı uyruklu hastalarının olduğunu da dile getirdi.  

hfhfghfgh.gif 

YILLIK 20 BİNDEN FAZLA HASTA....
'Ayaktan kemoterapi' yöntemi ile Tıbbı Onkoloji Kliniğinde ayda yaklaşık bin 750, yıllık ise 20 binden fazla kişiye işlem uyguladıklarını ifade eden Öksüzoğlu bu kanser hastalarının yüzde 20'sinin ayrı bir destek tedavisi gördüğünü aktardı. Öksüzoğlu, "Bunlar kemik güçlendirici ilaçlar veya serum tedavileri olabilir ya da bulantılar için bazı verdiğimiz destek tedaviler olabilir" dedi. 

EN AZ 1 SAAT EN FAZLA İSE...
Kanser hastalarına uygulanan 'ayaktan kemoterapi' işlem saatinin kişinin hastalığına göre değişkenlik gösterdiğini söyleyen Öksüzoğlu, "İşlemler en az 1 saat sürüyor; ancak 4 ve 6 saati geçen tedavilerde var. 6 saatten fazla tedavi gören hastalarımıza yatış vererek servislerimizde yatırmaya çalışıyoruz. Uzun süre olan komplikasyon riski olabilen tedavileri servislerde uygulamaya gayret gösteriyoruz" diye konuştu. 

HASTANIN VAKTİ ÇALINMIYOR
Bu yöntemi Türkiye'de en iyi uygulayan hastane olduklarını da belirten Öksüzoğlu, 'ayaktan kemoterapi' tedavisinin hastalar için avantajlarını şöyle sıraladı: "Onkoloji hastasının yaşam süresi çok değerli. Bu süreyi eşiyle ve kendi çevresiyle evinde geçirmesi için hastanın tedavi sürelerini en aza indirmemiz lazım. Dolayısıyla bu tedavi ile gereksiz uzun yatışlar engelleniyor. Hastalarımız büyük bir kısmı ayaktan tedavide hizmet alıyor" 

İKİ GÜN İÇİNDE RANDEVU
"Ayaktan kemoterapi' için şuanda 2 gün içinde hastalarımıza randevu verebiliyoruz. Yani bir zaman kısıtlılığımız yok. Gerekli tetkikler yapıldıktan sonra kemoterapi kararı verildiği zaman o hafta içinde mutlaka tedavi görüyorlar. Çok yoğun olduğumuz dönemlerde bile 1 hafta içinde randevu vermeye çalışıyoruz." 

0100asd.gif

KEMOTERAPİ NEDİR? 
Kemoterapi, kanser hücrelerini yok etmek veya bu hücrelerin büyümesini kontrol altına almak için anti kanser ilaçlar kullanılarak yapılan tedavi yöntemidir. Kanser tedavisinde tek başına veya cerrahi ve radyoterapi ile birlikte uygulanabilir. Bu tedavide hastalara doğru ilaç doğru doz ile doğru zamanda verilmeye çalışılır. 

OSMAN AKDOĞAN / HABERVAKTİM-

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.