Aziz Sancar'a Büyük Onur

Aziz Sancar'a Büyük Onur

2015 Nobel Kimya ödülüne layık görülen Prof. Dr. Aziz Sancar’ın Hacettepe Üniversitesi tarafından yaptırılan ve Tıp Fakültesi girişine konulan büstü törenle açıldı.


UĞUR ÖĞÜT / HABERVAKTİM

Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Özen, uluslararası ödüllere sahip bilim insanlarına onur nişanı verilmesi konusunda alınan Senato Kararı doğrultusunda ilk onur nişanını Aziz Sancar'a verdi. 2015 Nobel Kimya ödülüne layık görülen Prof. Dr. Aziz Sancar’ın Hacettepe Üniversitesi tarafından yaptırılan ve Tıp Fakültesi girişine konulan büstü törenle açıldı. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesindeki törende konuşan Prof. Dr. Sancar, büstün kendisi için büyük bir onur olduğunu ifade etti.
TÜRKİYE’YE VE HOCALARIMA MİNNETTARIM
Hacettepe Üniversitesinin tıp alanına büyük katkıları bulunduğuna işaret eden Sancar, “Beni bu şekilde onurlandırdıkları ve Türk halk sağlığına büyük katkıları olan büyük tarihi insanların içinde beni de saydıkları için çok minnettarım. Beni yetiştiren ve bu seviyeye getiren Türkiye Cumhuriyeti'ne ve hocalarıma minnettarım. Sağ olun, var olun” diye konuştu. Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Özen, Tıp Fakültesinin giriş salonunda, evrensel tıbba katkısı olan Gevher Nesibe Sultan'dan başlayıp Hulusi Behçet'e uzanan 8 Türk bilim insanın büstlerinin bulunduğunu belirterek, büstlerin insan ömrünün sınırlarını kaldırdığını dile getirdi. Özen, “Tıp Fakültesi öğrencilerimiz, her gün bu güzide mirasın önünden geçmeden önce onların tıbba yaptıkları katkıları da taçlandıran ve insanımızı gururlandıran hocamızın büstünü görerek kendilerine gelecekte düşecek büyük görevi hissederek okula gireceklerdir” diye konuştu. Prof. Dr. Sancar ve Prof. Dr. Özen, Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mümtaz Demirkalp tarafından yapılan büstün açılışını gerçekleştirdi.
SANCAR'A ONUR NİŞANI TAKDİM EDİLDİ

Büst açılış töreninin ardından Hacettepe Üniversitesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen törende Sancar'a onur nişanı takdim edildi. Rektör Özen, Hacettepe Üniversitesi Senatosu'nun 11 Mayıs 2016'da aldığı kararla Hacettepe Üniversitesi'nin ilk onur nişanının takdim edilmesine oy birliği ile karar verdiğini bildirdi. Sancar, törendeki konuşmasında Nobel getiren çalışmaları ve Nobel ödülü töreni ve sonrasındaki gelişmeleri anlattı. Nobel Kimya ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar, Nobel ödülünün hayatını çok değiştirdiğini ifade ederek, “Gerçekten Türkiye'nin her kesiminden büyük ilgi oldu. Bundan büyük memnuniyet duydum. Tüm Türk dünyasından büyük ilgi var. İnşallah görevimizi yaparız onlara önderlik ederiz, onlar bize bakıyor” dedi. 

NOBEL SONRASI BÜYÜK İLGİ

Sancar, Nobel aldığının açıklanmasının ardından Türk dünyasının büyük ilgisiyle karşılaştığını ve bundan çok duygulandığını söyledi.  Tören öncesi Nobel'de yapacağı derse hazırlandığından uykusuz günler geçirdiğini ve çok yorulduğunu dile getiren Sancar, tören bekleme salonunda uyuyakaldığını, ancak dersine başladığında heyecanının kalmadığını anlattı. Nobel ödül töreninde her ödül sahibine 30 dakikalık konuşma süresi tanınmasına rağmen 50 dakikalık bir konuşma gerçekleştirdiğini dile getiren Sancar, bunun “hayatının en güzel dersi ve en güzel anı” olduğunu ifade etti. Sancar, Nobel konuşmasında milletini en iyi şekilde temsil etmenin gururunu yaşadığını anlattı. Törendeki fotoğraflarını katılımcılarla paylaşan Sancar, bir fotoğrafında kızgın göründüğünü ancak madalyayı almaya giderken ayaklarının takılıp düşmekten korktuğundan öyle bir izlenim verdiğini söyledi. 

BİZ BOMBA YAPMIYORUZ, ARAŞTIRMA YAPIYORUZ

Nobel ödülünün, hayatını çok değiştirdiğini belirten Sancar, "Gerçekten Türkiye'nin her kesiminden büyük ilgi oldu. Bundan büyük memnuniyet duydum. Çok milliyetçiyim ben.. Kazaklar peşimi bırakmıyor, 'seni ülkeye götürelim' diyorlar. Tüm Türk dünyasından büyük ilgi var. İnşallah görevimizi yaparız onlara önderlik ederiz, onlar bize bakıyor." diye konuştu. 

New York'ta sadece 3 Nobel ödülü kazananların resminin kullanıldığı bir alanın bulunduğunu, burada sergilenen resimlerin ise internette en çok tıklanan isimlerden seçildiğini dile getiren Sancar, kendisinin de bu resimler arasında olduğunu söyledi.  Nobel aldıktan sonra başka bir önemli çalışmasının yayını için laboratuvarına dönmek istediğini anlatan Sancar, bir gazetenin bunun haberini, “Sancar'ın yeni bombası" başlığıyla verdiğini aktararak, “Biz bomba yapmıyoruz, araştırma yapıyoruz” esprisini yaptı.

HACETTEPE’DE ONUR NİŞANI FONU OLUŞTURULDU

Törende konuşan Rektör Prof. Dr. Haluk Özen, üniversitenin bilim alanında evrensel soruların çözümüne katkı yapan uluslararası ödüllere sahip bilim insanlarına onur nişanı verilmesi konusunda karar aldığını bildirdi. Bu ödülü alan bilim insanının aynı zamanda üniversitede öğrenci ve genç araştırmacılarla birlikte çalışarak eğitim almalarını sağlayacağını anlatan Özen, “Ödül alan bilim insanı görev yaptığı kurumda en az 6 ay görevlendirilecek. Gerekli olan kaynak için onur nişanı fonu oluşturuldu. Bu ayrıcalıklı eğitimden yararlanacak Hacettepeli gençlerimiz, onur nişanı fonu değerlendirme jürisi tarafından seçilecek. Ayrıca ödülü alan bilim insanının üniversitemizde bilim ve eğitim etkinliklerinde bulunması için fırsatlar yaratılacak ve tüm olanaklar kendisine tahsis edilecek” şeklinde konuştu.

Rektör Özen, Sancar'a, “Siz 2015 Nobel Kimya ödülünü aldınız. Siz DNA tamir mekanizmalarında evrensel bilime çok önemli katkılarda bulundunuz. Siz bu ödülü alan ilk Türk doktoru oldunuz. Nobel alan ilk Türk değilsiniz ama Nobel'le birlikte ülkemizi yücelten ilk Türk bilim insanısınız. Sizi bu zirveye taşıyan en önemli etkenin Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş ilkeleri olduğunu ifade ediyorsunuz. Türk gençliği için eşi bulunmaz bir rol modelsiniz” ifadeleriyle seslendi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.