Bakımı türüne göre değişiyor: Çiçek bakımının incelikleri

Bakımı türüne göre değişiyor: Çiçek bakımının incelikleri

Anfa Bitki Evi Peyzaj Teknikeri Samiye Soylu, yaz ayında çiçeklerin sağlığını korumak ve daha uzun süre canlı kalmalarını sağlamak için çiçek bakımındaki püf noktaları gazetemize anlattı. İşte, detaylar…

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte ev ve balkonları rengârenk çiçekler sardı. Çiçeklerin en canlı olduğu yaz aylarında çiçek bakımı oldukça önemlidir. O sebeple de bakımı için bazı önlemler almak gerekir. Sıcak yaz günlerinde çiçeklerin sağlığını korumak ve daha uzun süre canlı kalmasını sağlamak için önemli yapılması gerekenleri Anfa Bitki Evi Peyzaj Teknikeri Samiye Soylu, gazetemize anlattı. Güneş ışığı, toprak seçimi ve doğru sulama çiçeklerin daha uzun ömürlü olması sağlayacağını ifade eden Soylu, “Çiçeğin bakımı özelliklerine, türüne ve mevsime göre değişiklik göstermektedir. O sebeple de çiçeğinizin dilinden anlamak ve ona göre gübreleme, sulama ve ışık yönü seçmek gerekir” dedi.

saksi.jpg

BAKIMI TÜRÜNE GÖRE DEĞİŞİYOR

Yaz aylarında çiçek bakımında dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi veren Anfa Bitki Evi Peyzaj Teknikeri Samiye Soylu, şunları aktardı:

“Özellikle yaz aylarında hava sıcaklıklarının artmasıyla beraber çiçekler suya daha fazla ihtiyaç duyuyor. Tabi sıcak havalarda bitkilerin bakımı kış aylarına göre daha da çoğalıyor. Çiçeklerin bakımı, canlı ve sağlıklı kalması adına oldukça büyük önem arz ediyor. Güneş ışığı, toprak seçimi ve doğru sulama çiçeklerinizin daha uzun ömürlü olması sağlar. Çiçeğin bakımı özelliklerine, türüne ve mevsime göre değişiklik göstermektedir. O sebeple de çiçeğinizin dilinden anlamak ve ona göre gübreleme, sulama ve ışık yönü seçmek gerekir. Bitkiler, sıcak havalarda suya daha fazla ihtiyaç duysalar da, suyun miktarı ve zamanlamasını doğru ayarlamak büyük önem taşır. Toprağın nem oranını kontrol etmek sulama zamanlaması ile ilgili mesajlar verir.”

ruveyda-asliipekk.jpg

BİTKİLERİ İYİ TANIMAK LAZIM

İç mekân ve dış mekân bitkilerini iyi tanımak ve ona göre konumlandırmak gerektiğini dile getiren Soylu, “Güneşi seven bitkilerimiz olduğu kadar sevmeyen bitkilerimiz de var. Güneşe sevmeyen bitkiler, güneş ışığına maruz kaldığında da çürüyüp, ölebilirler. İç mekânlarda kalonşo, antoryum, Afrika menekşesi, gardenya, açelya, barış çiçeği ve paşa kılıcı tercih edilebilir. İpek, gazanya gibi çiçekler güneşi oldukça sever. Güneşi gördükçe çiçeklenmeleri daha fazla artar. Güneşi sevmeyen begonya türleri, cam güzel türleri de biraz daha gölge ortamlarda olmayı sever. Bakımı kolay olsun isteyenler ise kaktüs ve sukulent türlerini tercih edebilirler” ifadelerine yer verdi.

ruveyda.jpg

“TOPRAĞIN NEM AYARI YAPILMALI”

Sıcak yaz günlerinde bitkilerin toprak neminin iyi ayarlanması ve gerektiği zamanda saksının değiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Soylu, “Toprağın nemini korumak için organik gübre ekleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra bitki büyüdüğü zaman, köklerin sıkışmaması adına saksılarını değiştirmek gerekiyor. Toprakta biriken minerallerin ve tuzun çiçeğin köklerine zarar vermemesi adına uygun zamanlarda toprağın değişmesi çiçeğin sağlığı açısından iyi olacaktır. Özellikle yaz aylarında çiçekleri gereğinden fazla sulak çiçeklerde böceklenme eve sineklenmelere neden olabilir” şeklinde konuştu.

icek.jpg

BÖCEKLENMELERE KARŞI ÖNLEMLER ALIN

Evde özenle yetiştirdiğiniz bitkilerde çeşitli nedenlerden dolayı böceklenmeler meydana geldiğini ve bu böceklenmelere karşı alınabilecek önemlerin neler olduğunu anlatan Soylu, “Özellikle bitkilerin toprağında ve kök kısımlarında ortaya çıkan ufak böcekler, çoğu zaman can sıkıcı olabilir. Önlem alınmadığı takdirde diğer bitkilere de sıçrayarak evinizi sarabilir. Bitkinizde oluşan böceklerden kurtulmak için bitki ilaçları kullanabilir veya evde kendinizin hazırlayabileceğiz karışımlarla probleminizi çözebilirsiniz. Nedir bu çözümler kısmına gelecek olursak, toprağa hazırlamış olduğunuz aspirinli suyu veya toz tarçını dökebilirsiniz. Bunlarda işe yaramazsa bitkinin toprağını değiştirerek çiçeğinizi kurtarabilirsiniz” sözlerini kullandı.

Kaynak:Rüveyda Aslıipek

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.