Başkan sinyali vermişti: Emekli seçimlere damga vurdu

Başkan sinyali vermişti: Emekli seçimlere damga vurdu

31 Mart öncesi seçim kampanyalarının en önemli başlığı olan emekliler, yarışta belirleyici oldu. Seçime günler kala gazetemize konuşan Tüm Emekliler Derneği Başkanı Satılmış Çalışkan, “Zam ümidimiz kalmadı. Emekli bu seçime damgasını vuracak” demişti.

31 Mart yerel seçimleri ana muhalefet partisi CHP’nin zaferi ile sonuçlandı. Tarihinde ilk kez AK Parti’yi geride bırakan CHP, 14 büyükşehir ve 21 ilde ipi göğüsledi. Seçim sonuçlarının kesinleşmesinin ardından gözler Türkiye’nin gündeminden düşmeyen emeklilere çevrildi. Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre 2023 sonu itibariyle ülkemizde 16 milyon 30 bin 256 emekli bulunuyor. Bu sayı kayıtlı seçmenin yaklaşık dörtte birine denk geliyor.

1-006.jpg

SEÇİM ÖNCESİ SİNYAL GELMİŞTİ

Emeklilerin en büyük talepleri arasında yer alan ilave zam beklentisi karşılanamadı. En düşük emekli maaşı asgari ücret karşısında giderek eridi. Ocak 2024'te en düşük emekli maaşı 10 bin liraya yükselse de emekliler seyyanen zam isteğine karşılık bulamadı.

Resmi verilere göre en düşük emekli maaşının asgari ücrete oranı 2003 yılında 1,47 iken, 2023 yılı ikinci yarısında bu oran 0,66'ya geriledi. Böylece taban emekli maaşı asgari ücretin üçte ikisine denk düştü. Seçimden günler önce gazetemize konuşan Tüm Emekliler Derneği Genel Başkanı Satılmış Çalışkan, beklenen zam müjdesinin gelmemesine tepki göstererek, “Emekli bu seçime damga vuracak” demişti.

2-002.jpg

BEKLENEN HABER GELMEDİ

Çalışkan, “Emekliyi umut verildi. Ankara’da ve İstanbul’da iki tane büyük miting yapıldı. Hiçbir açıklama yapılmadı ve emekli hüsrana uğradı. Sanki zam verilecekmiş gibi bir hava oluşturulmuştu. Hazırlık yapıldığına dair söylemler vardı. Böyle yapılmasa daha iyi olacaktı. Artık ümidimiz bitti. Yeni bir gelişme beklemiyoruz. Emekliyle oynamaya kimsenin hakkı yoktur. Dernek üyelerinden büyük tepki var. Emekli inşallah bu seçime damgasını vuracak” ifadelerini kullanmıştı.

3-001.jpg

ÖZELEŞTİRİ YAPILACAK

Seçimlerin ardından Ankara’da konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, özeleştiri yapacaklarını vurgulayarak, “Milletin iradesi sandıkta tecelli eder. Millet, sözünü sandık yoluyla söyler. Millet, siyasetçiye mesajını sandık vasıtasıyla iletir. Millet, uyarısını ve takdirini sandık aracılığıyla ifade eder. 31 Mart bizim için bir bitiş değil, aslında bir dönüm noktasıdır.

31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri'nde de Türk milleti, yine sandığı vesile kılarak mesajlarını siyasetçilere ulaştırmıştır. 14-28 Mayıs seçimlerindeki zaferimizden 9 ay sonra, maalesef, yerel seçim imtihanından istediğimiz, umduğumuz neticeyi alamadık.

Her olanda bir hayır vardır. Elbette her siyasi parti kendi bünyesinde seçim sonuçlarını analiz edecektir. Biz de partimizin organlarında 31 Mart seçimlerinin neticelerini açık yüreklilikle değerlendireceğiz, özeleştirimizi cesaretle yapacağız” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.