Başkan Tuna’yla görüşeceğiz

Başkan Tuna’yla görüşeceğiz

ANODER Başkanı İlkay Kalkan, galeri esnafının yeni dükkân açmaktaki sıkıntılarıyla ilgili Büyükşehir Belediye Başkanı Tuna’yla görüşeceklerini söyledi.

Başkan Kalkan bir çok meslek türünün istediği yer yerde dükkan açabilirken kendilerine bir çok kriter getirildiğine değindi. Ayrıca bunun la ilgili Gümrük ve Ticaret Bakanlığının bir genelgesi olduğunu ve uygulanması gerektirdiğini söyledi. Bayiler konusun da ise haksız rekabet olduğunu bildiren Kalkan vatandaşın şehir merkezinden bayileri geçerek kendilerine gelmediğini ve işlerine zarar verdiğini söyledi.

ilkay-kalkan-ofis.jpg

İŞ MERKEZLERİNDE GALERİ AÇABİLELİM

Yeni dükkân açma konusunda diğer meslek gruplarını örnek gösteren Başkan Kalkan, “Her meslekte kriterleri yerine getirdiğiniz zaman istediğin yerde dükkân açabiliyorsunuz. Bize mesken altında galeri olmayacak deniyor ticari parselde ticari iş merkezinde işimizi yapalım. Bayi olursanız her yerde dükkân açıyorsunuz galerici de esnaf buralarda da istihdam var. Bizim 150 200 araçla çalışan arkadaşlarımız var gitsinler ticari parselde trafiğe zarar vermeyen yerlerde işlerini yapsınlar. Ayrıca Gümrük ve Ticaret Bakanlığının yönetmeliğinde toplu iş yerleri dışında galeri açacak insanlarında minimum 100 metre kare göstermiş ticari iş merkezlerinde bu işi yapabilir diyor. Bu da kabul edilse emsal olacak ve belediye bize ruhsat verecek. Çözüm çok basit zorlaştırmasınlar çalışanlar aileler mağdur oluyor” dedi. 

BAYİLER ŞEHİR MERKEZİNDE

Bayilerin geçmiş dönemlerde ikinci el araçları kendilerine yönlendirdiğini bildiren fakat artık onlarında ikinci el satış yaptığını ve istedikleri yerde şube açabildiklerine ve bunun haksız rekabet oluşturduğuna değinen ANODER Başkanı, “Önceden bayiler ikinci el araç satışı yapmazdı. Şimdi bütün bayiler ikinci el satış yapıyor ve hepsi şehrin merkezinde bulunuyor. Galericileri bir yere topluyorlar işinizi orada yapın deniyor o zaman bayiler de bir alana toplansın ya da bayiler yalnızca sıfır arabalarını satsınlar. Meslektaşlarımıza karşı değiliz ama bu rekabete aykırı bir durum. Maalesef 2008 yılında İçişleri Bakanlığının yayınladığı genelgeden sonra bu süreci önceki belediyemiz iyi yönetemedi mağduriyetler ve karışıklıklar ortaya çıktı” dedi.

MUSTAFA TUNA’YA İLETECEĞİZ

Bayiler konusunu Mustafa Tuna’ya ileteceklerini ve daha öncesinde de Gümrük Ticaret Bakanlığı’na bildiklerini söyleyen Alkan, “Bizde Mustafa Tuna’ya bayi konusunu ilk görüşmemizde ileteceğiz. Onun dışında bu konuda çalışmalarımız oldu Gümrük ve Ticaret Bakanlığına konuyu ilettik. Galerileri bir yere topluyorsunuz vatandaşın bayileri geçip bize gelmesi çok zorlaşıyor. Ayrıca bayilerin kiralama filoları var kendi araçları dışında da başka araçlar satabiliyorlar bunları da söyledik. Bize belirli koşullar sundular mesleki yeterlilik, garanti, adli sicil, araçların tanıtım sertifikası bunu da yapıyoruz fakat halen bir sonuç alamadık” şeklinde konuştu.

SUÇLU DURUMA DÜŞÜYORUZ

Yapılan bu uygulamalardan ötürü işlerini yapabilmek için farklı yolları denediklerini ve bununda sıkıntılar oluşturduğunu söyleyen Alkan, “Şimdi Esnaf sanatkârlar odasıyla Ticaret Odasına bağlı 600 esnaf var. Ancak 2008 yılında İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı genelgeden dolayı belediyeler ruhsat vermediği için arkadaşlarımızda başka alanlar üzerinden emlak veya oto kiralama ruhsatı almış. Ya da bizim için uygun görülen yerlerde bir ruhsat alınıyor altında bir kaç esnaf çalışıyor. Bunların sonucunda kayıt dışılık oluyor kendi işimizi yaparken suçlu durumuna düşüyoruz bunların da giderilmesi lazım” şeklinde konuştu. 

Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.