Başkentlilerden stokların azalması üzerine kan bağışı seferberliği

Başkentlilerden stokların azalması üzerine kan bağışı seferberliği

Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık’ın ‘kan stokları kritik seviyede’ açıklamasının ardından vatandaşlar harekete geçti. Gönüllüler, Kızılay Güven Park’ta kurulan kan bağışlama noktasına gelerek, kan bağışında bulunuyor.

Kan stoklarının kritik seviyenin altına düştüğü açıklamasının ardından vatandaşlar harekete geçti. Kızılay Güvenpark’ta kurulan kan bağışlama noktasına gelen gönüllüler, kan stoklarına takviyede bulundu. Hafta sonu yapılan bağışlarla stoklarda bir miktar artış olmasına rağmen istenilen seviyeye henüz ulaşılamadı.

Gazetemize konuşan kan bağışı gönüllüsü Ahmet Çekmez, ‘’Düzenli olarak kan veriyorum. Kan bağışını bir vatandaşlık görevi, bir ödev gibi görüyorum. Çevremdeki sağlıklı arkadaşlarımı da kan bağışı yapmaları için teşvik ediyorum. İnsanın başına ne geleceği bilinmez. Bizde bir söz vardır ya, bugün bana yarın sana diye. Ben insanlara saygı duyduğum için gözüm kapalı bağışta bulunuyorum.’’şeklinde düşüncelerini ifade etti.

ara-006.jpg

KRİTİK SEVİYEDE AMA HALLEDERİZ

Kan bağışlama noktasında bulunan görevli uzman flebotomist Büşra Gümrükçü, bağışlardaki son durum hakkında gazetemize şu bilgileri verdi. ‘’Kan stokları kritik seviyede. Özellikle ameliyatlar için kan bağışının önemi çok büyük. Ramazan ayında stoklarda düşüşler normal fakat bu sefer stoklarımız kritik seviyenin altına indi. İnsanlar kan ihtiyacı durumunda zor durumda kalmamak için kan bağışı yapmalılar. Ankaralı vatandaşlar kan bağışı konusunda bilinçliler. Hafta sonu birçok gönüllü gelip bağışta bulundu. Duyarlı insanlar sayesinde bu problemi el ele verip halledebileceğimizi düşünüyorum.’’

ara2-004.jpg

KAN SATMA DEDİKODUSU

Kızılay’ın Türkiye’de en güvenilir kurumlarının içinde yer aldığını söyleyen Gümrükçü, ‘’Zaman zaman kulağımıza geliyor. Kan satma mevzusu tamamen dedikodudan ibaret. Kızılay geçmişi ve geleceği ile vatandaşlarımıza güven veren bir kurum. Tarihinde böyle bir şey yaşanmamış. Gönül rahatlığı ile gelip kan bağışında bulunsunlar.’’ şeklinde konuştu.

ara-3.jpg

KAN BAĞIŞI NASIL GERÇEKLEŞİYOR?

1. Bilgilendirme ve form doldurma: Dolduracağınız sorgulama formunda kişisel bilgilerinizin yanı sıra özel hayatınızla ilgili sorular bulunmaktadır. Ankette özel soruların yer alması ve sizlerin bu sorulara samimiyetle vereceğiniz cevaplar “Güvenli Kan Temininin” ilk adımını oluşturmaktadır. Paylaştığınız tüm bilgiler hem etik hem de yasal olarak gizli tutulmaktadır

2. Kayıt: Kimlik ve iletişim bilgileriniz Türk Kızılay’ının kullanmış olduğu sisteme kaydedilir.

3. Doktor muayenesi: Kayıt işlemi sonrasında yapılan sınırlı fiziksel muayene sonuçları doldurduğunuz forma ve bilgisayar sistemine işlenir.

4. Kan bağışı işlemi: Tek kullanımlık, steril malzemelerle konusunda eğitim almış tecrübeli flebotomistler tarafından gerçekleştirilir.

5. İkram ve istirahat: İşlem sona erdiğinde size belirtilen süre kadar yatakta ve yine belirtilen süre kadar ikram alanında dinlenmeniz gerekmektedir. Kan alma yatağında istirahat ederken flebotomistlerin size gösterdiği şekilde kolunuza bası yapmanız damar dışına kanama olmaması için önemlidir. İkram bölümünde sizlere mineral yönünden zengin olduğu için maden suyu ve bisküvi vb. verilmektedir. Verilen ikramları tüketmeniz olası sıvı kaybını önleyecektir.

Mikail Karaman/ www.ilksayfagazetesi.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.