Başkent’te kan bağışı sayısı yüzde 15 arttı

Başkent’te kan bağışı sayısı yüzde 15 arttı

Başkent’te kan bağışı sayısı 2017’de bir önceki yıla göre, yüzde 15 artarak 146 bin kişiyi aştı.

Türk Kızılayı Orta Anadolu Kan Merkezi Müdürü Dr. Murat Güler geçtiğimiz yılın Ankara kan bağışı verilerini gazetemizle paylaştı. Güler, son yıllarda Ankara da kan bağışı sayısının hedeflerin üzerinde seyrettiğini geçtiğimiz 2017 yılında bir önceki yıla göre yaklaşık 16 bin bağış artırarak yüzde 15 e yakın artış olduğunu belirtti. Ayrıca Güler, bu senenin başlangıç rakamlarının ise kışın sert geçmediği için iyi olduğunu söyleyerek bu sene için hedefin yüzde 20 artış olduğunu belirtti. 

2017 DE YÜZDE 15 ARTIŞ

Edindiğimiz bilgilere göre Başkentte kan bağışı sayısı son yıllarda giderek artış göstererek 2017 yılında bir önceki yıla göre yüzde 15 artırdı. 2016 yılında 130 Bine yakın olan bağışçı sayısı 2017 de 16 bine yakın artırarak 146 bin kişiyi geçti. Orta Anadolu Bölgesine bağlı 7 il olan Ankara, Konya, Çorum, Kırıkkale, Kastamonu, Çankırı olmak üzere toplam rakam ise 2016 yılında 220Bine yakınken 2017 yılında 27 Bin kişi artırarak 247 Bin kişiyi aştı.

HEDEFİMİZİ ARTIRDIK 

Ankara’da bu sene daha da fazla bağışçı sayısı artırma amacıyla yeni kan merkezi açıldığını söyleyen ve bu sene hedefi artırdıklarını belirten Güler, “ 2 Ocak itibariyle Ankara’da ikinci bir kan bağış merkezimiz açıldı. Orta Anadolu Bölgesi olarak 7 ilde 5 kan merkezi varken biz Ankara ikinci bir kan merkezi açtık. Bütün amaç ulaşılabilirliği artırarak daha çok kan bağışı toplamak. Her sene kan bağış oranının yüzde 5-10 arasında değişirken bu sene yüzde 20 bir artış bekliyoruz. Ankara da açılan merkezlerin verimliliğini kontrol ediyoruz beklediğimiz gibi geçmezse kapatmayı planlıyoruz daha doğrusu yer değiştirmeyi. 

HAVA KAN BAĞIŞINI ETKİLER

Hava koşullarının kan bağışını etkilediğini belirten ve şuan ki stokları ile ilgili bilgi veren Güler, “Hava koşulları ile çok etkilidir kan bağış oranı. Hava sert geçerse ekipler bile kar yağdığında gidemiyorlar. İnsanlarda hava çok soğuk olduğunda vermek istemeyip öteliyorlar. Stoklarımız şuan tam istediğimiz seviyede değiliz. Kritik bir durumda da değiliz döndürebilir seviyeler bunlar” dedi.

TEŞVİK EDİYORUZ

Ayrıca yetkililer her sene kan bağışını artırma çalışmaları olarak kış aylarında bağışçılara mesajlar atıldığını, Cuma günleri mutlaka namaz çıkışında camilerde kan alındığını belirttiler. Ayrıca devlet dairelerinde bu kampanyayı yaptıklarını kurumların ve özel şirketlerin önde gelenlerinin kan verdiği zaman bağışın daha da arttığını söylediler. 

Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.