Bentderesi’nde Ankara’ya yakışmayan görüntüler

Bentderesi’nde Ankara’ya yakışmayan görüntüler

Altındağ belediyesi Bentderesi mevkii yıllardır yıkık evleri ve evlerin oluşturduğu kötü görüntü ile anılıyor. Yıkımına ilk olarak 2010 yılında başlanan evlerin yerlerine Ulus Kültür Merkezi, Kapalı Çarşı ve Dolmuş durakları yapılması planlanıyordu.

2016 yılının ağustos ayında yapımına başlanan projenin 2018’de faaliyete açılması hedefleniyordu. Ancak henüz bir çalışmanın yapılmaması insanlarda merak konusu uyandırıyor.

İlk olarak Melih Gökçek döneminde başlanan proje ile ilgili Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın da henüz bir çalışması bulunmuyor. Çevresinde Hacı Bayram Veli Camii ve Ankara Kalesi gibi önemli yapıtların bulunduğu yıkık dökük evler bu yapıtları gölgede bırakıyor.

ULUS KÜLTÜR MERKEZİ, KAPALI ÇARŞI VE DOLMUŞ DURAĞI

Akıbeti hala belli olmayan proje insanlarda merak uyandırmaya devam ediyor.
Selçuklu mimarisi tarzında yapılması planlanan projenin içerisinde 650 dolmuş-minibüs kapasiteli bir dolmuş durağı, kongre merkezi, bilim müzesi, sergi alanları, restoranlar, insanlar için sosyalleşme alanları gibi önemli yapıtlar bulunuyordu.

222222222.jpg

BENTDERESİ TARİH KOKAN BİR BÖLGE

Konum olarak Ankara’nın önemli bölgelerinden biri olan Ulus’un hemen bitişiğinde olan Bentderesi önemli bir tarihi içinde barındırıyor.

Cumhuriyetin ilk yıllarında bu bölgede sayısız ırktan ve milletten insanlar huzur içinde yaşamlarını sürdürüyordu. 1930 yılına kadar bir mesire ve ticaret bölgesi olan Bentderesi 1830 nüfus sayımına göre 3.200 Ermeni, 900 Rum, 300 Yahudi haneyi bünyesinde barındırıyordu. Bölgede 3000 civarı dükkân, 12 hamam ve 21 han bulunmaktaydı.

Ancak bölgede yaşanan büyük bir yangın semti tümüyle yok etmişti. Üç gün üç gece sürdüğü söylenen yangın sonrası bölgede yaşayan insan sayısı azalmış huzur ve güven ortamı yerini kargaşaya bırakmıştı.

www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.