Berat Kandili nedir? Berat kavramı nedir? İslam’da Berat ne demek?

Berat Kandili nedir? Berat kavramı nedir? İslam’da Berat ne demek?

Berat, kelime olarak borçtan, hastalıktan suç ve cezadan kurtulmak, temize çıkmak anlamına gelir. Peki, Berat Kandili nedir? Berat kavramı nedir? İslam’da Berat ne demek? İşte detaylar:

İnsanların kişi, kurum ve kuruluşlara olan borçlarını ödediklerinde kendilerine bir ödeme belgesi verildiği gibi bu gece Allah Teala da işledikleri günahların farkına vararak tövbe istiğfarda bulunan kimselere, günahların farkına vararak onları affettiğine ve bağışladığına dair berat belgelerini verir. Bundan dolayı da bu geceye Berat gecesi denilmektedir. Peki, Berat Kandili nedir? Berat kavramı nedir? İslam’da Berat ne demek? Tüm detaylar haberimizde:

berat-2.jpg

BERAT KANDİLİ VE ÖNEMİ NEDİR?

Berat gecesi, kitabımız Kur’an-ı Kerim levhi mahfuzdan dünya semasına indirildiği gecedir. Ayrıca her hikmetli işin ayrımı, tabi olayların bilgileri, amelleri, rızık, ecel gibi işleri ilgili meleklere bu gece tevdi edilmektedir. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de “Biz onu (Kuranı) mübarek bir gecede indirdik. Şüphesiz biz insanları uyarmaktayız. Katımızdan bir emir ile her hikmetli iş o gecede ayırt edilir. Şüphesiz biz peygamberler göndermekteyiz” buyrulmuştur.

berat-3.jpg

Ramazanı şerifi bizlere müjdeleyen berat gecesinin faziletini hadisi şeriflerinde bizlere haber vermiş ve bu geceyi dua ve ibadetler ile ihya etmemizi tavsiye etmiştir. “Şaban’ın 15. gecesini ibadetle geçirin. Gündüzünde de oruç tutun. Çünkü yüce Allah bu gece güneş doğuncaya kadar dünya semasına rahmeti ile tecelli eder ve şafak sökene kadar ‘tövbe eden yok mu affedeyim, rızık isteyen yok mu rızık vereyim, hastalığına şifa isteyen yok mu şifa vereyim daha ne gibi istekleri varsa istesinler vereyim’” buyurur.

Manevi ikram ve ihsan geceleri olan kandiller dünya meşguliyetleri içerisinde yaratılış gayesini unutup ömür sermayesini heba eden bizlere kendimizi hesaba çekme, hata ve kusurlarımızı fark etme, dua, tövbeyi istiğfar ve ibadetlerle temizlenip arınma fırsatı sunar.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.