Bilim dünyasını heyecanlandıran keşif

Bilim dünyasını heyecanlandıran keşif

Astronomlar, Dünya'ya 51 ışık yılı mesafede, Güneş'in 9'da 1'i kütlesindeki, "LHS 3154" isimli M sınıfı cüce yıldızın yörüngesinde, gezegen oluşum kuramlarına uymayan devasa bir ötegezegen keşfetti.

Penn State Üniversitesi astronomi ve astrofizik profesörü Suvrath Mahadevan'in, "Bu keşif, evren hakkında ne kadar az şey bildiğimizi ortaya koyuyor. Bu kadar düşük kütleli bir yıldızın etrafında bu kadar ağır bir gezegenin var olmasını beklemiyorduk." ifadeleri dikkat çekti

"LHS 3154b" adı verilen ötegezegen bilim dünyasını heyecanlandırdı. Bu ötegezegen yaklaşık Dünyanın kütlesinin 13 katı büyüklüğünde. Bu,cüce bir yıldızın yörüngesinde bulunan bir gezegen için oldukça büyük bir boyut.

Gezegen oluşum kuramlarına göre, yıldızların etrafındaki disklerde bulunan toz ve gaz, gezegenlerin oluşumunu sağlar. Bu disklerdeki madde miktarı, gezegenlerin ne kadar büyük olabileceğini belirler.

Genellikle, M sınıfı cüce yıldızların etrafındaki disklerde, büyük gezegenlerin oluşumunu sağlayacak kadar madde bulunmaz. Ancak "LHS 3154b" bu kurama aykırı olarak, cüce bir yıldızın etrafında, Dünya'nın kütlesinin 13 katı büyüklüğünde bir gezegen barındırıyor.

Araştırmacılar, bu gezegenin oluşumunu açıklamak için, yıldızın etrafındaki diskte bulunan toz ve gaz miktarının, mevcut teorilerden daha fazla olması gerektiğini düşünüyor. Ancak bu, gezegen oluşumuna ilişkin yeni teorilerin geliştirilebilmesini gerektiriyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.