Bir aç üç obez!

Bir aç üç obez!

Dünyada son 40 yılda obezite hastalarının sayısı 105 milyondan 718 milyona çıkarken, obez ve aşırı kiloluların toplam sayısı ise 2,3 milyarı buluyor. Bu sayı, açlık sorunu yaşayan insanların sayısının 3 katına tekabül ediyor.

Dünyada son 40 yılda obezite hastalarının sayısı 105 milyondan 718 milyona çıkarken, obez ve aşırı kiloluların toplam sayısı ise 2,3 milyarı buluyor. Bu sayı, açlık sorunu yaşayan insanların sayısının 3 katına tekabül ediyor.

İnsan ömrünü kısaltması ve ortaya çıkardığı yan etkilerle de yaşam kalitesini bozması nedeniyle bir hastalık olarak kabul edilen obezite son 40 yılda 7 kart arttı. Dünya da 700 milyon üzerine çıkan obez insan sayısı, aşırı kiloluların toplamı ile birlikte 2,3 milyar insana tekabül ediyor. Bu sayı açlık sorunu yaşayan insanların 3 katı. Dünyada en çok obez Çin ve ABD’de bulunuyor. Ülkemiz de ise gün geçtikçe obezite görülme oranı artıyor. Ülkemizde obezite sıklığı erkeklerde yüzde 20,5 kadınlarda ise yüzde 41, toplamda ise yüzde 30,3 olarak ortaya çıkıyor.

AÇLIK SORUNU YAŞAYANLARIN 3 KATINA ÇIKTI

Son 40 yılda obezite hastalarının sayısı 105 milyondan 718 milyona çıktı obez ve aşırı kiloluların toplam sayısı ise 2,3 milyar. Bu sayı, açlık sorunu yaşayan insanların sayısının 3 katına tekabül ediyor. Obezite (şişmanlık) insan ömrünü kısaltması ve ortaya çıkardığı yan etkilerle de yaşam kalitesini bozması nedeniyle bir hastalık olarak kabul ediliyor. Son yıllarda yaşam biçimindeki değişikliklerin de katkısı ile toplumda görülme oranları sürekli artıyor. 

FARKINDALIĞIN ARTIRILMASI GEREKİYOR

Obezite ile mücadele sağlık örgütleri tarafından anne karnından yaşamın sonuna kadar sürdürülmesi gereken bir zorunluluk olarak kabul ediliyor. Bu nedenle obezite hakkında toplumdaki farkındalığın arttırılması, günlük yeme alışkanlıklarının sağlıklı yöne kaydırılması, fiziksel aktivite düzeyinin yükseltilmesi ve diğer sağlıklı yaşam alışkanlıklarının kazandırılması gerek önleme gerekse tedavide önem taşıyor.

YAĞ ORANI YÜZDE 25’İ GEÇERSE OBEZ OLARAK TANIMLANIYOR

Obezite, Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi” olarak tanımlanıyor. Yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının ortalama yüzde 15-20’sini, kadınlarda ise yüzde 25-30’unu yağ dokusu oluşturur. Erkeklerde bu oranın yüzde 25, kadınlarda ise yüzde 30’un üzerine çıkması durumu obezite olarak tanımlanıyor. Pratik olarak beden kütle indeksi; değerinin 25 kg/m2’nin üzerinde olması fazla kiloluluk, 30 kg/m2’nin üzerinde olması ise obezite olarak tanımlanıyor. 

40 YILDA 3 KAT ARTTI

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünyada 18 yaş üstü nüfus; 1,9 milyarın üstünde fazla kilolu, bunların 650 milyonu da obez grubunda. Dünyada 18 yaş üstü popülasyonun yüzde 39’u ise fazla kilolu, yüzde 13’ü de obez grubunda. Dünya genelinde obezite prevalansı 1975-2016 yılları arasında yaklaşık 3 katına çıktığı biliniyor.

EN FAZLA OBEZ ÇİN VE ABD’DE 

Dünyada en fazla obez erkek ve kadınlar Çin ve ABD'de yaşıyor. Dünyadaki obez yetişkinlerin beşte biri yani 118 milyonu yüksek gelirli İngilizce konuşan ülkelerde yaşıyor: Avusturalya, Kanada, İrlanda, Yeni Zelanda, İngiltere ve ABD.

2025 yılına kadar İngiltere'deki obez kadınların oranı yüzde 38 ile Avrupa'daki en yüksek orana ulaşması bekleniyor.
Bunu yüzde 37 ile İrlanda, yüzde 34 ile Malta izliyor. 

Çin 43,2 milyon erkek ve 46,4 milyon kadınla en fazla obez nüfusa sahip ülke ABD'de ise 41,7 milyon obez erkek ve 46,1 milyon obez kadın yaşıyor. 

Türkmenistan ve Özbekistan ise prevalansın en düşük olduğu ülkeler.  Bu ülkelerde obezite prevalansı ise erkeklerde yüzde 5-23, kadınlarda yüzde 7-36 arasında değişmektedir.

TÜRKİYE’DE OBEZİTE GÖRÜLME SIKLIĞI YÜZDE 30,3

Ülkemizde ise diğer dünya ülkelerinde olduğu gibi obezite görülme sıklığı gün geçtikçe artmaktadır. Sağlık Bakanlığı’nca yapılan bir araştırmada Türkiye’de obezite sıklığı Erkeklerde yüzde 20,5 kadınlarda ise yüzde 41, toplamda ise yüzde 30,3 olarak bulunmuştur. Toplamda fazla kilolu olanlar %34,6, fazla kilolu ve şişman olanlar %64,9, çok şişman olanların oranı %2,9 olarak bulunmuştur.

Emrah Özcan/HABERVAKTİM

Gazeteilksayfa.com
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.