Bitlis Kalesi'nde Şiilere ait dua yazılı secde taşı bulundu
Bitlis Kalesi'ndeki kazılarda, Hz. Hüseyin’in matemini anmak için Şiilerce kullanılan 16-17. yüzyıla ait dua yazılı secde taşı ve tarihi eserler gün yüzüne çıktı.
Bitlis Kalesi'nde devam eden arkeolojik kazılarda, Şiilerce namazda secde ederken kullanılan ve üzerinde dua yazılı secde taşı (mühür) bulundu. Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle yürütülen kazılar, Ahlat Müzesi ile Bitlis Eren Üniversitesi iş birliğinde gerçekleştiriliyor.
Kazı ekibinin ortaya çıkardığı mühür, 16. yüzyılın ikinci yarısı ile 17. yüzyıla tarihlendirildi. Üzerinde, Şiilerin imam olarak kabul ettiği Hz. Peygamber’in torunlarına ve Nad-ı Ali duasına yer veriliyor. Mühür, Hz. Hüseyin’in Yezid tarafından katledilmesinin matemini anma amacıyla secde sırasında alnın üzerine konulan özel bir parça olarak dikkat çekiyor.Uzmanlar, bu buluntunun Bitlis’in Safevi dünyasıyla bağlantısını ortaya koyduğunu belirtti. Ayrıca kalenin saray kısmında bulunması, mühürün dönemin elit yönetici sınıfına ait olduğunu gösteriyor. 14. yüzyıldan itibaren bölgede güçlü bir Şii geleneğinin hüküm sürdüğü kaynaklarda da yer alıyor.
Kazılarda ayrıca 7 mezar, su dağıtım sistemi (künk), mimari yapılar, sırlı ve sırsız seramikler ile bronz sikkeler de bulundu. Buluntular, Bitlis’in zengin tarihine ışık tutuyor.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.