‘‘Bize acıyarak bakmayın, normal davranın’’

‘‘Bize acıyarak bakmayın, normal davranın’’

Doğuştan görme engelli olan Özkıranartlı 16 yıllık Vergi Denetim Kurulu'nda hizmet vererek, emekli olmuş. Görememesinin, ona bir engel olmadığını düşünüyor.Tek çağrısı ise; Bize acıyarak bakmaması, normal davranılmasını istiyor.

Ankara'da sizler için ulaşım, toplumsal alanlar sizce uygun mu ? 
Büyük ölçüde uygun değil. Özellikle ulaşım da  kılavuz yollar bizim için çok önemli fakat onlarda yeterli değil. Bir anda yol kesilebiliyor ve nereye gideceğimi bilemiyorum bir kaç defa yolumu şaşırdım ve yanlış yere gitmişliğim oldu. Ayrıca yol üzerinde karşınıza her an bir elektrik direği çıkıyor ve doğal olarak çarpışabiliyorum. Bir şey daha söyleyeyim belki de en kötüsü bu yollar bizler için yapılmış fakat normal insanlarda bu yollar üzerinde yürüyor  bu konuda çok duyarlı değiller. Bir defasın da bir kadınla çarpışmıştık burası bize ait dediğimde ''sanki senin malın'' cevabını verdi bu duruma çok bozulmuştum. Aslında amacına uygun kullanılsa bu yollar bizlere çok faydalı oluyor istediğim her yere kimseye ihtiyaç duymadan ulaşabiliyorum benim içinde en önemli bu. 

ACIYARAK BAKMAYIN 

İnsanların sizlere karşı davranışı hakkında neler söylemek istersiniz?
Maalesef toplumun çoğu bizlere nasıl davranılması gerektiğini bilmiyor, bu konuda eğitimsizler. İyi niyetle ilgilenmek isteyenler de acıyarak bakıyorlar buda bizleri rahatsız ediyor biz acınacak halde değiliz.Ben de sizin gibi bu toplum bireyiyim  görme konusunda eksiğimiz olabilir, fakat başka konular da belki başka bir konuda da ben daha iyiyim. Söylemek istediğim şu normal bir kişiye nasıl davranılıyorsa bana da öyle davranılsın.

DIŞARI ÇIKIN, SOSYALLEŞİN 

Engellilere tavsiyeniz var mı? 
Benim gibi engelli olan arkadaşlara en büyük tavsiyem kendileriyle barışık olsunlar. Daha sonra  sokağa daha çok çıksınlar bunun sayesinde insanlarla doğrudan ilişki kurarak sosyalleşir kendilerini toplumdan kopuk hissetmezler. Yetenekleri varsa ne bileyim bir dans, bir müzik aleti çalma, şarkı söyleme gibi  bunları herkesin önünde sergilemeye gayret göstersinler ki bu sayede bizimde eksik olmadığımız anlaşılsın. İş konusunda kendimden yola çıkarak  söyleyeyim normal iş arasınlar mesela  sokakta kalem satanlarımız var tabi ki olabilir fakat insanlar onlara acıyarak bakıyor ve bu yüzden alıyorlar buda çok hoş bir durum değil. Dernek, kulüp gibi yerlere üye olabilirler oralarda aktif rol almaya çalışsınlar. 

HAYALİM GENCEBAY İLE TANIŞMAK

Peki hobileriniz? Nelerden hoşlanırsınız? 
Ben müzisyenim ud çalıyorum ve bunu özellik kalabalık sosyal ortamlarda sergilemeye gayret ediyorum.Çok sıkı bir Orhan Gencebay hayranıyım. Sürekli eserlerini dinlerim hayata dair çok büyük anlamlar barındırıyor oradaki sözler. En büyük isteklerimden birisi onunla tanışmak inşallah bir gün kısmet olur.Bunların dışında basketbol fazlaca ilgimi çekiyor arada sıra oynamaya çalışıyorum. Özellikle dinlediğim anlarda taktik savaşları,kriz yönetimleri özellikle koçlar beni fazlaca motive ediyor. Arada kendimde oynamaya çalışıyorum.  Zeka oyunları da öyle beni geliştirdiğine inanıyorum yapabildiğimi gördükçe kendime güvenim artıyor. 

Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.