Bolluk ve Bereketin Simgesi ‘Aşure’

Bolluk ve Bereketin Simgesi ‘Aşure’

İÇANAPAFED Başkanı Serkan Dursun, İslam âleminde önemli bir yere sahip olan ve içerisinde aşure gününü de barındıran muharrem ayında bolluk ve bereketi temsil eden aşure tarifini paylaştı.

SÜLEYMAN TOKER/HABERVAKTİM-

İÇANAPAFED Başkanı Serkan Dursun, aşure gününü de içiresinde bulunduran Muharrem ayının İslam tarihindeki önemine değinirken, farklı tatları ve güzellikleri içinde barından aşure gibi ortak bir birlik ve beraberlik yakalamamızı belirtti. Evlerimizde aşure pişirmenin püf noktalarına değinen Dursun, eskilerden gelen aşure kültürünün bol bereketli olmasını söyledi.

AŞURE KÜLTÜRÜMÜZDE ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP

Ülkemizde aşurenin birlik ve beraberlik duygusunu arttırdığını belirten Dursun, “Aşure Günü'nde sevdiklerimize, ev halkına, komşulara ikramda bulunmak ehemmiyetlidir. Aşure yapıp dağıtmak, kültürümüzde önemli yere sahip bir gelenektir. Muharrem ayında, insanlar bir araya gelmekte, komşular arasında ikramda bulunmaktadırlar. Birçok güzelliği içinde bulunduran aşure yapıldıktan sonra da kendisi gibi güzellikleri beraberinde getiriyor. Rızık ve bereketin bu mübarek günde artmasını dilerim” dedi.

PAYLAŞMANIN VE ŞÜKRETMENİN HATIRLANDIĞI BİR AY

İçinde bulunduğumuz ayın önemine değinen İÇANAPAFED Başkanı Serkan Dursun, “Muharrem Ayı, İslam tarihinde dönüm noktası olabilecek olayların yaşandığı önemli bir ay, paylaşmanın ve şükretmenin hatırlandığı kıymetli bir zaman dilimidir. Muharrem ayı, toplumsal barış ve kardeşlik duygularının gelişmesi için önemlidir.  Aşure gününü de içerisine alan Muharrem Ayı’nı toplum olarak birlikte yaşamanın sevinci içerisindeyiz. Aşure farklı tatların bir arada güzel bir lezzete dönüştüğü gibi, toplumda da farklılıkları ortaya çıkararak ayrışmayı değil, birlik ve beraberlik içinde ortak bir tat yakalamayı hedeflemeliyiz. Renkleri, dinleri, kökenleri, cinsiyetleri, milliyetleri ne olursa olsun, insanlık ailesinin bir ve bütün olduğunu düşünüyoruz. Rahmeti ve bereketi bol olan böylesine güzel bir aya girmenin sevinci ve mutluluğu ile İslam âleminin, Muharrem Ayını ve Hicri Yılbaşını tebrik eder, birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularımızın daha da pekişmesine temenni ederim" diye konuştu.

 

İÇANAPAFED Başkanı Şef Serkan Dursun’dan Aşure Tarifi;

MALZEMELER:

*Yarım kilo buğday

*1 su bardağı nohut

*1 su bardağı kuru fasulye

*5 su bardağı toz şeker

*12 adet kuru kayısı

*10 adet kuru incir

*100 gr kuru üzüm

*1 su bardağı kuru üzüm

*1 adet çubuk tarçın

*2 adet karanfil

*2 tatlı kasığı portakal rendesi

 

Süslemek için:

*Fındık

*Badem

*Kuş üzümü

*Toz tarçın

*ceviz

*Çam fıstığı

*Nar

Yapılışı:

Buğday, fasulye ve Nuhut’u ayrı kaplarda bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün buğdayı bir tencereye alıp ortalama 4,5 litre suya çubuk tarçın ve karanfil ekleyip kaynatın. Kaynamaya başladıktan sonra kefini alıp, ağzını kapatın. En az bir buçuk saat altı kısık olarak pişirin. Buğdayın iyice açılması gerekir. Yoksa aşurenin suyu özlü olmaz.

Fasulye ve nohut ayrı tencerelerde haşlanmalı. Bu sırada kayısı ve incirleri nohut büyüklüğün de doğrayın. Haşlanan malzemeleri buğdayın içine ilave edip karıştırın. Bu esnadan sonra aşure sık sık karıştırılacaktır. Aksi halde hemen dibine tutabilir. Ardından diğer ürünleri de ilave edin. Şekeri azar azar damak tadınıza göre ayarlayarak koyun. 5 dakika daha bu şekilde kaynattıktan sonra altını kapatın. Sıcak olarak servis tabaklarına koyun. Soğuyunca isteğinize göre süsleyip servis edebilirsiniz.

 AŞURE YAPMANIN PÜF NOKTALARI

*Bakliyatlar ayrı ayrı suda akşamdan ıslatılmalıdır ve ayrı ayrı haşlanmalıdır. Çünkü her ürünün pişirme süreleri farklıdır.

*Aşurenin renginin kararmaması için ceviz gibi malzemeler yalnız süslemede kullanılmalıdır.

*Şeker ilavesi sona bırakılmalıdır. Ilave edildikten sonra sürekli karıştırılmalıdır. Dibine tutabilir.

*Şeker sona doğru ilave edilmezse buğdayında sertleşmesine neden olabilir.

* cevizi kesinlikle içine koymayalım, yoksa aşuremizin rengi bozulur, siyahla

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.