Borularınızı hemen kontrol edin: Kurşun ise o suyu asla içmeyin

Borularınızı hemen kontrol edin: Kurşun ise o suyu asla içmeyin

Türkiye’de bir dönem su tesisatlarında sıkça kullanılan kurşun boruların insan sağlığı için büyük tehlike oluşturduğu belirtiliyor. Bu boruların değiştirilmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar “Özellikle sabahları ilk kullanım suları asla içilmemeli” diyor.

ABD’de su şebekesinde kullanılan kurşun borular, sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle sökülmeye başlarken, Türkiye’deki durum merak konusu oldu. Türkiye’de, uzun bir dönem maliyetinin düşük olması ve dayanıklılığı sebebiyle kurşun borular kullanıldı. Uzmanlar, 50 yıl önce kullanılan kurşun boruların eski konutlarda hala kullanılmasının tehlikeli oluşturduğu konusunda uyardı. Türkiye’de 19 milyona yakın konut stokunun yüzde 48’inin 35 yaşın üzerinde olduğunu biliniyor. Bu nedenle eski binaların su tesisatlarının, su kalitesi açısından incelenmesinin büyük önem arz ettiği kaydediliyor.

doto-1.jpg

İÇME SUYUNDA KURŞUN RİSKİ

Uzun bir dönem dayanıklılığı ve ucuz olması sebebiyle sıkça tercih edilen kurşun borular, sağlıklı ilgili endişe oluşturulması sonucunda alternatif sıhhi tesisat malzemelerine geçilmişti. Fakat 50 yıl önce kadar yapılan konutlardaki kurşun borular hala değiştirilmediyse kullanımda. Bu durumda içme suyundaki kurşun riskini artıyor. Ayrıca kursun, eski borulardan sızabilir veya temas ettiği kurşun içeren malzemeden çözünerek suya karışması söz konusu olabilir.

UZMANLAR UYARIYOR

Uzun bir süre sistemde hareketsiz bekleyen suyun çözünmüş kursun oranı artıyor. Bu artışın büyük ölçüde sebebi pirinç musluklardan kaynaklanıyor. Pirinç musluk ve kurşun boru sistemleri olan yerlerde sabahları ilk kullanımda musluk kapasitesinin 20 katı suyun kullanılmaması konusunda uzmanlar uyarıyor. Bunun aynı sıra yapılan araştırmalarda burulardaki kurşunun sıcak su kullanarak çözülebileceği ve musluğa gelmesi konusunda yardımcı olabileceği görülüyor. Bu sebepten dolayı kurşun borulu tesisattan elde edilen sıcak suyun içilmesi önerilmiyor. ABD ve AB ülkelerinde 1970’li yıllara kadar kullanımı süren kurşun borulu sistemlerin değiştirilmesi konusundaki çalışmalar artarak devam ediyor.

haber-ic.jpg

TÜRKİYE’DEKİ SON DURUM

Türkiye’de risk seviyesinin belirlenmesi oldukça zor. Fakat bakıldığı zaman Türkiye’de 19 milyona yakın konut stokunun yüzde 48’inin 35 yaşın üzerinde olduğunu biliniyor. Eski binaların su tesisatlarının, su kalitesi açısından incelenmesi büyük önem arz ediyor. Yapılmış olan bilimsel çalışmalar ve su numunesi analizleri sonucunda farklı birçok yerleşim birimlerinde suyun aynı kaynaktan alan yerler arasında farklılıklar bulunduğu görüldü. Bu durumun sebebinin ise su tesisatlarının hasara uğramasından kaynaklı olduğu öngörüyor. 10 milyona yakın konutun yenilenmesi bekleniyor. Uzmanlar, bu süreçte akıllı ve yeşil binalara yönelerek hem doğa dostu hem de depreme dayanıklı enerji verimliliği ve akıllı su olan binalar yapılmasını tavsiye ediyor. Kırsal kesimlerde bulunan eski yapıların su tesisatlarının araştırılması oldukça gerekli bir durum.

Rüveyda Aslıipek / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.