Boşanma oranları artıyor: Sosyal medya ve lüks tüketimin payı büyük!

Boşanma oranları artıyor: Sosyal medya ve lüks tüketimin payı büyük!

Ünlü Psikolog Büşra Kiriş, artan boşanmaların altında yatan güncel sebepleri gazetemize değerlendirdi. Kiriş, günümüz boşanmalarında lüks tüketim ve sosyal medyanın payının günden güne arttığını belirtti.

Artan boşanma vakaları ile alakalı gazetemize konuşan Büşra Kiriş, “Son dönemde hayatımıza giren sosyal medyanın da etkisiyle beraber bu artış daha da hızlanmış oldu. Bunun yanı sıra üçüncü şahıslar ve toplumda değişen roller de bunda etkili oldu” ifadelerini kullandı.

kadin-1.jpg

“EKONOMİK KOŞULLAR VE BEKLENTİLER ÖNEMLİ”

Boşanmalarda bir diğer önemli faktörün ekonomik koşullar ve eşlerin birbirlerinden olan beklentileri olduğunu söyleyen Büşra Kiriş, “Ekonomik zorluklar, ilişkide iletişimsizlik, eşlerin birbirlerinden olan beklentilerini anlayamamaları, boşanmalarda önemli bir rol oynuyor. Kadınların aktif eğitim hayatı sonrasında, iş hayatında çeşitli ve güçlü rollerde var olması, kentleşme ve bireyselleşme gibi sosyal değişimler boşanma oranlarında artışa neden olan bir diğer önemli faktör. Çünkü bu değişimler, eşler arasındaki beklentilerin zamanla değişmesine ve ev içerisindeki çatışmaların artmasına neden oluyor” şeklinde konuştu.

“SOSYAL DESTEK EKSİKLİĞİ VAR”

Türkiye’de ilişkilerde sosyal destek eksikliği olduğunu dile getiren Kiriş, “Eşlerin çok azı, evlilikte yaşadıkları zorlukların üstesinden gelebilmek için sosyal bir destek alabileceği, çift terapistine veya evlilik danışmanına gitmiyor. Ufak tefek aşılabilecek sorunlarda destek almak yerine boşanma kararı alan çift, burada bazen dönülmez bir yola giriyor. Bunun yerine boşanma kararı almadan önce düzenli olarak danışmanlık hizmetinin alınması evliliğin daha kalıcı ve daha uzun süreli olmasını sağlıyor” ifadelerine yer verdi.

1-001.jpg

“SOSYAL MEDYA OLUMSUZ ETKİLİYOR”

Sosyal medyanın boşanma vakalarını olumsuz etkilediğinin altını çizen Kiriş, “Sosyal medya boşanma vakalarının artmasında önemli bir etken. Çünkü sosyal medya, toplumu birbirinden uzaklaştırmasının yanı sıra, aynı ev içerisinde yaşayan insanları dahi birbirinden uzaklaştırıyor. Bu durum eşlerin birbirlerinden farklı dünyalarda yaşamasına neden oluyor. Sosyal medya, eşlerin birbirleriyle geçirmesi gereken vakti eşlerden çalıyor. Zamanla eşlerin birbirlerine olan ilgisi azalıyor ve aralarındaki bağ zayıflıyor. Bu durum da ilişkinin boşanma ile sonuçlanmasına neden olan bir diğer önemli etkenlerden. Ayrıca sosyal medyada dışarıya mükemmelmiş gibi lanse edilen ilişkiler de eşleri mutsuz edip, ilişkilerini olumsuz etkileyebilir. Sosyal medyada paylaşım yapılırken dikkatli olunmalı ve eş mahremiyetine saygı duyulmalıdır” diye belirtti.

“ÜÇÜNCÜ ŞAHISLARI UZAK TUTUN”

Üçüncü şahısların olumlu etkisi olabileceği gibi olumsuz etkilerinin de olabileceğini söyleyen Kiriş, “Üçüncü şahıslar, evliliği hem olumlu hem de olumsuz yönde etkileyebilir. Olumlu yönü, aile ve arkadaşların evliliğe müdahalesi gösterilebilir. Olumsuz etkileri ise, genelde aile yönünde daha çok görülür. Özellikle eşlerin yakın akrabaları evliliğe olumsuz etki edebilmektedir. Bu kişiler, eşler arasında çatışmalara neden olabilir, eşlerin birbirlerine karşı güvenini sarsabilir ve boşanma riskini artırabilir. Türkiye'de boşanma vakalarının artmasında, üçüncü şahısların etkisinin önemli olduğu düşünülmektedir. Üçüncü şahısların evliliğe olumsuz etkisini azaltmak için, eşlerin birbirlerine karşı açık ve dürüst olmaları, birbirlerinin sınırlarını ve ihtiyaçlarını anlamaları ve birbirlerine karşı saygılı olmaları gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

2-001.jpg

“DİZİLER VE FİLMLER KÖTÜ ÖRNEK OLUYOR”

Son zamanlarda dizi ve filmlerdeki lüks tüketime de değinen Kiriş, “Son zamanlarda, dizi ve filmlerdeki lüks tüketim, aile ve aile yapısını olumsuz etkiliyor. Toplumdaki değer yargılarını değiştiriyor ve aile içi çatışmalar yaratıyor. Ayrıca lüks tüketim, ebeveyn ve çocuk arasındaki ilişkileri olumsuz etkilenmesine de neden olabiliyor. Dizi ve film içeriklerinin etkisinde kalanlarda, lüks tüketime özenme artmakta ve bu durum aile içi ilişkileri olumsuz etkilemektedir. Bu içerikler kötü örnek olmakla beraber, aile üyelerinin birbirlerine olan duygusal bağlarını zayıflatmakta ve birbirlerine olan güvenlerini de sarsmaktadır. Türkiye’de yapılan bir araştırmaya göre gençlerin %70’i dizi ve filmlerdeki lüks tüketimin, gerçek hayattan farklı olduğunu bilmesine rağmen bu tarz bir hayatı yaşamak istemektedir. Ayrıca bu araştırmaya göre lüks tüketim, eşler arasında anlaşmazlıklara ve boşanmalara neden olmaktadır” diyerek sözlerini noktaladı.

Sefa Üstüner / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.