Boykot çağrısı esnafı kızdırdı: Artışlar girdi kaynaklı

Boykot çağrısı esnafı kızdırdı: Artışlar girdi kaynaklı

Fiyatlar yükselirken, porsiyonların küçüldüğü lokantalara karşı yapılan boykot çağrıları esnafı kızdırdı.

Fahiş fiyat tartışması ile gündemde olan lokantalara karşı boykot çağrıları yapılıyor. Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz esnaf temsilcileri fiyat artışlarının her alanda olduğunu, yemek sektöründeki artışın girdi maliyetlerinin yükselmesinden kaynaklandığını belirterek “Fiyatlardaki artış ülke genelinde yaşanan artışa paralel, bunun dışında fahiş bir artış yok” dedi.

Gazetemize açıklamalarda bulunan ATO Restoran, Lokanta, Kafe Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Abdurrahman Işıksever, sosyal medyada yapılan boykot çağrısını eleştirdi. “Ortada bir sorun olduğu düşünülüyorsa önce onun sebebi öğrenilir; gelirine, giderine ve malzeme fişlerine açılır bakılır ama direkt boykot edeceğiz deniliyorsa burada art niyet vardır. Bu nedenle bu boykot çağrısını yapanları sadece kınıyoruz” dedi. Porsiyonların küçük olduğu iddialarına yanıt veren Işıksever, “Ufak porsiyonlu ürünler tabii ki var fakat o ürünlerin fiyatı da ufak oluyor. Normal porsiyon ürünler de normal porsiyon fiyatına oluyor” açıklamasında bulundu.

Abdurrahman Işıksever, Ticaret Bakanlığı tarafından denetimlerin çok sıkı tutulduğunu belirterek, “Her yerde alınan hizmet, manzara, yemeğin kalitesi ve fiyatlandırma farklıdır. Halkımız bunlara bakarak kendine en uygun olan işletmeyi tercih etmeli. Beğenmediği yere gitmemeli” diye konuştu.

farketez.jpg

“BOYKOT ÇAĞRISI YAPANLARI KINIYORUZ”

ATO Restoran, Lokanta, Kafe Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Abdurrahman Işıksever, “Eğer ki gelir ve gider dengesi ile bir matematiksel hesaplama yapılmıyorsa burada iyi niyet yoktur art niyet vardır. Bu bir boykot değil baş kaldırıştır. Ama neye karşı bir baş kaldırış? Bunu bizler de bilmiyoruz ve anlamaya çalışıyoruz. Ortada bir sorun olduğu düşünülüyorsa önce onun sebebi öğrenilir; gelirine, giderine ve malzeme fişlerine açılır bakılır ama direkt boykot edeceğiz deniliyorsa burada art niyet vardır. Bu nedenle bu boykot çağrısını yapanları sadece kınıyoruz.

Bir şeyi öğrenmeden boykot ediyoruz demek doğru değildir. Bizler herhangi bir platformda, istenilen yerde istenilen şekilde bu konuyu konuşup tartışmaya hazırız. Bir platformda buluşalım sohbet odaları kuralım ve bütün STK’lar ve halkımız gelsin. Onlar sorsunlar biz cevaplayalım” şeklinde konuştu.

abdurrahman-isiksever-2.jpg

“YALANDAN İBARET”

Porsiyonların küçüldüğü iddiasının tamamen yalandan ibaret olduğunu belirten Abdurrahman Işıksever, “Ufak porsiyonlu ürünler tabii ki var fakat o ürünlerin fiyatı da ufak oluyor. Normal porsiyon ürünler de normal porsiyon fiyatına oluyor. Her lokantada alacağınız hizmet farklıdır. Diğer sektörlerdeki ürünlerin de farklı kalite ve fiyatlandırmaları var.

Vatandaş beğenmediği, fiyatını uygun bulmadığı yere gitmeyecek. Balgat’ta bir kebapçıda yemek ile boğazda yemek aynı şey değil tabii ki. Farklı farklı hizmetler satın alıyorsun ve fiyatı da ona göre oluyor. Bu serbest piyasada bu kebap boğazda neden 300 lira diyemezsin. Çünkü orada hizmeti ve manzarayı satın alıyorsun. Her restoranın, lokantanın ve kafenin menüsü var ve fiyatları belli. Eğer oranın fiyatları ve hizmeti hoşuna giderse orada yemek yersin gitmezse yemezsin. Kimse kimseyi zorlamıyor” dedi.

farketmz.jpg

“GİDER KALEMİ ÇOK FAZLA”

Işıksever, gider kaleminin çok fazla olduğunu ifade ederek, “Geçen yıl alınan sarf malzemelerimiz ile bu yıl alınanların fiyatlarına bir bakılması lazım. İnsanlar bir restoranda sadece et alınıyor et yapılıyor sanıyor. Ama durum öyle değil. Et alınıyor, et kemikten düşürülüyor, et kemikten düşürüldüğü zaman yüzde 25 fire veriyor, bunun sosu, sütü, tuzu, kömürü, personeli, elektriği, ikramı ve servisi gibi bir sürü masraf var. Bu boykotu neden ve nasıl hesaplayarak yapıyorlar? Ben buradan sormak istiyorum. Ben domatesi 40 liranın altına alamıyorum. Ama gidip haldeki esnafa seni boykot ediyorum demiyorum. Çünkü bu fiyatlar her alanda bu şekilde. Her şeyin bir maliyeti bulunuyor” açıklamasında bulundu.

denetim-siki.jpg

BAKANLIK DENETİMİ SIKI

Ticaret Bakanlığı ve il müdürlüğünün bu konuya çok hassas olduğunu söyleyen Abdurrahman Işıksever, “Bütün restoranlarda denetimler sürekli yapılıyor. Bakanlık, sadece Ankara’da sahada 70 kişi ile denetleme yapıyor. Görüldü ki hiçbir restoran fahiş fiyat uygulamıyor. İddialar yalandan ibaret. Denetleme ekipleri son 3 aylık adisyonları, gelir raporunu ve gider raporunu tek tek kontrol edip denetledi. Ankara’da hiçbir işletme ceza almadı. Ticaret Bakanlığımızın yaptığı denetlemeler çok sıkı bir şekilde sürüyor. Bu nedenle kimse fırsatçılık yapıp fahiş fiyat uygulayamaz” dedi.

farketmees.jpg

STK’LARDAN GÖRÜŞ ALINMALI

Abdurrahman Işıksever, yetkililerin, STK’lar ile sık sık görüş alışverişi yapması gerektiğini şöyle ifade etti:

“Devlet Yetkililerimiz STK’lar ile görüş alışverişi yapmalı. Çünkü bizler tamamen sahada ve vatandaşın içerisindeyiz. Hem üreticiyle hem de tüketiciyle muhatabız. İkisi arasında bir köprüyüz. Devletimiz bizlere piyasada bulunan söylemleri ve yapılan yanlışları sormalı. Bizler de elimizdeki bilgileri sunarak her konuyu daha net bir şekilde aydınlatıp sorun varsa ortadan kaldırabilelim.”

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.