Bu binalar restorasyon bekliyor

Bu binalar restorasyon bekliyor

Ulus’un ara sokaklarında farklı mimari dönemlere ait ve kaderine terk edilmiş yapılar şehrin turizmine katkıda bulunabilecekken harabe görüntüleriyle dikkat çekiyor.

Başkent’in yakın zamana kadar merkezi olarak bilinen ve Cumhuriyetin kurulduğu semt olan Ulus’taki tarihi yapılar kaderine terk edilmiş şekilde duruyor. Şehrin tarihsel olarak turizm merkezi olan noktada çoğu 20.yy başlarında inşa edilmiş binaların bakımsız ve harabeyi andıran görüntüleri objektiflerimize yansıdı. 

erzurumlu-nafiz-bey-apartmani-1922.png

Ulus’un çehresi değişir

Farklı mimari tarzlara sahip bu yapıların yıkılmaya yüz tutmuş görüntüsü esnaf ve vatandaşlar ile yerli ve yabancı turistlerin gözünden kaçmıyor. Görenlerin Ulus’ta böyle bu tarz yapıların olmasına şaşırdıklarını ve bu hallerine rağmen fotoğraf çektirdiklerini söylüyor. Yapılacak bir restore çalışmasının ardından adeta İstanbul Beyoğlu sokaklarını aratmayacağını ve Ulus’un çehresinin değişerek turizme büyük katkı sağlayacağını söyleyen esnaf ve vatandaşlar yetkililere bu binalara sahip çıkmaları konusunda seslendi. 

Örnekler Var 

atlindag-belediyesi-tarafindan-restore-edilmis-erzurum--oteli.jpg

Birçoğu 1900’lü yılların başında inşa edilmiş yapılardan birisi de bugün kent hal binasının yanında bulunan Erzurum Oteli. Macar mimarlar tarafından 1916-17 yıllarında yapıldığı tahmin edilen neoklasik mimari tarzda inşa edilen otel Ankara’nın başkent olmasıyla konaklama ihtiyacı için otele dönüştürüldü. Yakın zamana kadar eski görüntüsü ile dikkat çeken yapı Altındağ Belediyesi tarafından restore edilmiş ve başkente kazandırıldı. Öte yandan Hacı Bayram Veli Camii çevresi ve Hamamönü’nde bulunan geleneksel Ankara evleri restore edilmiş yerli ve yabancı turistlerin bir hayli ilgisini çekmişti.

Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.