Bütçe Açığı Zamlarla Kapatılıyor

Bütçe Açığı Zamlarla Kapatılıyor

Tüketici Hakları Derneği, ÖTV ve yüzde 18 KDV eklendiğinde benzine 37,76 kuruş, motorine 30,68 kuruş zam yapıldığını açıkladı. Dernek, akaryakıt ürünlerine zam yapılarak bütçe açığının kapatılmak istendiğini belirtti.

UĞUR ÖĞÜT / HABERVAKTİM

 

Tüketici Hakları Derneği yaptığı açıklamada bir litre benzine 20 kuruş ÖTV ve 12 kuruş yeni zamla birlikte 32 kuruş zam yapıldığını ve 32 kuruşluk zammın yüzde 18 KDV’si olan 5,76 kuruşu da eklediğimizde benzine yapılan zam miktarı 37,76 kuruş olduğunu açıkladı.

BENZİNE 37,76 KURUŞ ZAM

Tüketici Hakları Derneği yapılan açıklama şu ifadeler dikkat çekti: “Bir litre benzine 20 kuruş ÖTV ve 12 kuruş yeni zamla birlikte 32 kuruş zam yapıldı. Ancak, 32 kuruşluk zammın %18 KDV’si olan 5,76 kuruşu da eklediğimizde benzine yapılan zam miktarı 37,76 kuruş oluyor.  Bir litre motorine 20 kuruş ÖTV ve 6 kuruş yeni zamla birlikte 26 kuruş zam yapıldı.  26 kuruşluk zammın %18 KDV’si olan 4,68 kuruşu da eklediğimizde motorine yapılan zam miktarı 30,68 kuruş oluyor.”

BİR YILDA 3,5 MİLYAR TL VERGİ

Benzin ve motorinden bir yılda zam yapılmazsa 3,5 milyar TL’den fazla vergi alınacağını açıklayan Tüketici Hakları Derneği, “Eğer, önümüzdeki bir yıl içerisinde hiçbir zam yapılmazsa, benzin tüketimini dikkate aldığımızda, yalnızca bu zam karşılığında benzinden alınacak vergi tutarı ( ÖTV + KDV) en az 1,4 milyar TL olacak. Aynı şekilde, motorinden alınacak vergi tutarı da  (ÖTV + KDV) motorin tüketimini dikkate aldığımızda, yalnızca bu zam karşılığında motorinden alınacak vergi tutarı en az 2.1 milyar TL olacak. Hem benzin hem de motorinden toplam olarak, önümüzdeki bir yıl içerisinde hiç zam yapılmazsa alınacak vergi toplamı ( ÖTV + KDV) en az 3,5 milyar TL’yi geçecek” ifadelerini kullandı.

ZAMLARIN YÜKÜ ARTIYOR

Tüketici Hakları Derneği verdiği verilere göre firmalara, benzinden 624 milyon TL, motorinden 511 milyon TL olmak üzere, 1.135 milyar TL kazanacak. Akaryakıt zamları ve diğer ürün ve hizmetlere yapılacak zamlar ile tüketiciler iyice yoksullaşacak. Zamların yükünü işsizler, yoksullar ve dar gelirliler çekecek gibi görünüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.