Büyük hizmet

Büyük hizmet

Karşıyaka Mezarlığı’nın cami avlusu radyant sistemi ile ısıtılmaya başlandı. Cenaze namazlarının kılındığı cami avlusu artık sıcak iken,  defin alanlarındaki çamur vatandaşa zor anlar yaşatmaya devam ediyor.

Ankara’nın en büyük mezarlığı olan Karşıyaka’da en yüksek noktada bulunduğu ve etrafı açık olduğu için çok soğuk olan caminin avlusu radyant sistemi ile ısıtılmaya başlandı. Cenaze namazlarının kılındığı cami avlusu artık sıcak iken,  defin alanlarındaki çamur vatandaşa zor anlar yaşatmaya devam ediyor. 
Karşıyaka mezarlığının en yüksek ve açık alanına inşa edilen cami avlusunun üst kısmına döşenen ısıtıcılar sayesinde cenaze yakınları soğuktan etkilenmiyor. Cami avlusu çok yüksekte oluşu ve etrafı açık olduğu için yazın bile çok serin oluyordu.

TAVANA RADYANT ISITMA SİSTEMİ 
Yüksek ve açık bir alanda bulunan Karşıyaka Mezarlığı cami avlusunun tavanına radyant ısıtma sistemi kuruldu. Döşenen ısıtıcılar cenaze işlemlerini gerçekleştiren vatandaşların işlerini kolaylaştırıyor.  Başkent’in en büyük defin alanlarından bir tanesi olan Karşıyaka Mezarlığı özellikle kış aylarında vatandaşlara çeşitli zorluklar yaşatıyordu. Mezarlık alanındaki en yüksek noktaya inşa edilen cami soğuk hava akımının etkisi altında kaldığından dolayı ziyaretçileri üşütüyordu. Son görevini yerine getirmek üzere cami avlusunda toplanan cenaze yakınları soğuğun etkisiyle zor anlar yaşıyordu.

KARŞIYAKA DOĞALGAZLA ISINIYOR
Cami avlusuna yerleştirilen ısıtıcılar sayesinde burada toplanan cenaze yakınları üşümekten kurtuldu. Çok büyük bir alanı kaplayan Karşıyaka Mezarlığı her gün birçok defin işlemine ev sahipliği yapıyor. Cenaze işlemleri için burada namaz kıldırmak isteyen vatandaşlar yoğunluktan dolayı sıraya giriyor. Peş peşe birçok cenazeye ev sahipliği yapan cami avlusunda sıra bekleyen insanlar soğuk havanın etkisiyle çok üşüyordu. Soğuğun etkisi en çok cenaze yakının çocukları için dayanılmaz oluyordu. Cami avlusundaki tentelere döşenen doğalgazlı ısıtıcılar avludaki soğuk havayı kırıyor ve bekleyenlerin üşümesini önlüyor.

BÜYÜKŞEHİR İMZALI
Büyükşehir Belediye ekipleri tarafından Karşıyaka Mezarlığı camisinin avlusundaki tentelere yerleştirilen ısıtıcılar cenaze yakınları açısından büyük rahatlık oluşturdu. Doğalgaz ile çalışan ısıtıcılar üstü kapalı avluda soğuğu kırıcı bir etki oluşturuyor. Soğuk kış günlerinde cenaze namazı kılınması için toplanan kalabalık ısıtıcıların altında bekleyerek ısınıyor. Eskisine göre oldukça rahat bir ortama kavuşturulan avluda insanlar soğuktan etkilenmiyor. Belediyenin bu hizmetinden çok memnun olduğunu belirten çevredeki vatandaşlar eski halini hatırlamak bile istemiyor. Bu kış döneminin başında yerleştirilen doğalgazlı ısıtıcılar oldukça yerinde bir çalışma olarak ziyaretçilerden takdir topluyor.

POŞET SATAN ÇOCUKLAR
Karşıyaka Mezarlığındaki defin alanlarına gelen cenaze yakınları çamurdan korunmak için ayaklarına poşet bağlıyor. Mezarlığa gelenlere poşet satmak çocuklar için yeni bir kazanç kapısı haline dönüştü.
Karşıyaka mezarlığına gelen vatandaşlar defin işlemleri sırasında çamurdan korunmak için çareyi ayağına poşet bağlamakta buldu. Bu durumu kazanç kapısı olarak görenler mezarlıkta poşet satmaya başladı. Defin alanlarında bekleyen çocuklar cenaze yakınlarına poşet satıyor. Çocuklardan parayla poşet satın alan vatandaş ayağını poşetle bağlayarak çamurdan korunmaya çalışıyor.

MEZARLIKTA ÇAMUR SORUNU
Karşıyaka Mezarlığının defin alanlarını kaplayan çamur tabakası cenaze yakınları için zor anlar yaşatıyor. Defin işlemleri için Karşıyaka mezarlığına gelen vatandaşlar çamur kaplı alanlardan geçmek zorunda kalıyor. Özellikle kış aylarında yağan yağmur ve kar sularıyla çamur haline dönen yollarda ilerlemek imkansızlaşıyor. Çamurlu mezarlık alanlarında ilerlemeye çalışan insanların üstü başı kirleniyor. Karşıyaka mezarlık alanını killi, sarı toprak olarak bilinen çamur örtüsü oluşturuyor. Bu killi toprak ıslanınca çamur tabakası halinde dönüşüyor ve insanların üzerine sıçradığında iyice yıkamadan çıkmıyor. Karşıyaka Mezarlığında da defin işlemleri sırasında insanların ayakkabılarına, elbiselerine bulaşan çamur cenaze yakınları için istenmeyen görüntüler oluşturuyor.

HAKAN ŞAHİN / HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.