Çalışan çiftler hedef alınıyor

Çalışan çiftler hedef alınıyor

Başkent’in dört bir yanında artan hırsızlık olaylarına karşı çaresiz kalan vatandaşlar, daha fazla önlem alınmasını talep ediyor. Hırsızlar daha çok çalışan çiftlerin evlerini tercih ediyor. Toplam hırsızlık olaylarının yarıdan fazlası bu evlerde oluyor.

Son aylarda Başkent’in dört bir yanında artan hırsızlık olaylarına karşı çaresiz kalan vatandaşlar, özellikle oto hırsızlarına karşı önlem alınmasını talep ediyor.

Çalışan çiftler hedef alınıyor

Son aylarda Başkent'in dört bir yanında artan hırsızlık olayları karşısında çaresiz kalan vatandaşlar, evlerine geldiklerinde kapılarının açık ve kilitlerinin kırık olduğunu görünce şok yaşıyor. Yaşanan şokun üzerine evlerine giren vatandaşlar odalarının dağıtıldığını değerli eşyalarının çalındığını anlayınca çareyi 155 polis imdat hattını aramakla buluyor. Özellik ile çalışan çiftlerin evlerini hedef alan hırsızlar ise meydana gelen olay sayılarının yarısından fazlasını oluşturuyor.

Kamera caydırıcı olmuyor

Günde onlarca hırsızlık vakası yaşanan Başkent’te çalınan eşyaların başında ise altın takılar, evde saklanan paralar, televizyonlar, cep telefonları gibi değerli eşyalar yer alıyor. Özellik ile çalışan çiftleri hedef alan hırsızlar ise evde birilerinin olup olmadığını birçok farklı yöntem deneyerek öğreniyor. Bunların başında ise daireleri tek tek gezerek zile basan hırsızlar kendilerini dilenci, seyyar satıcı ya da kurye olarak gösteriyorlar. Kapıyı açmayan daireleri ise kendilerine hedef olarak alıyorlar. Kamera ile izlenen apartmanlara dahi rahat bir şekilde girdikleri gözlemlenen hırsızların bu rahat tavırları ise izleyenleri hayrete düşürüyor.

Bir gecede alıp götürüyorlar

Başkentlilerin en çok şikâyetçi olduğu diğer bir konu ise oto hırsızları. Gece ya da gündüz olmasına aldırış etmeden araç çalan hırsızlar birçok vatandaşın mağdur olmasına sebebiyet veriyor. Vatandaş ise şikâyetlerini şu şekilde dile getiriyor, “Alın terimiz ile aldığımız araçları bir gecede alıp götürüyorlar. Birçok vatandaş aynı sorundan yakınıyor. Çalınan araçlardan bazıları boş bir arazide terkedilmiş olarak bulunuyor, bazıları ise hiçbir şekilde bulunamıyor. Bulunan araçlarda ise maddi hasarlı oluyor ve birçok parçası çalınmış oluyor” ifadelerini kullandı.

Çalıntı araçla birçok suça karışıyorlar

Vatandaşlar araçlarının çalınmasının birçok sorunu da beraberinde getirdiğini belirterek sorunlarını şu şekilde ifade ediyor, “Gece çalınan araçların birçoğunda araç sahibi sabah işe giderken durumu öğreniyor. Hırsızlar gece boyunca çalınan araçla birçok suça karışıyor. Özellik ile hırsızlık yapıyorlar, trafik kazasına karışıyorlar, trafik kurallarını ihlal ediyorlar. Hal böyle olunca da araç sahibi mağdur oluyor. Araç çalındığında emniyete bildirmek gerekiyor. Araç sahibi aracın çalındığını öğrendiğinde araç zaten birçok suça karışmış oluyor. Bunun sonucunda da araç bulunsa dahi vatandaş mağdur oluyor” dedi.

Camiler de nasibini aldı

Hırsızlık olaylarından camilerden nasibini aldı. Birçok camide hırsızlardan bıkan cemaat çareyi vakit namazları dışında camiyi kilitli tutmakta buldu. Kapılarına “Hırsızlık nedeniyle namaz vakitlerinden sonra cami kapanır” yazısı asan cemaat tepkilerini şu şekilde dile getirdi, “Hırsızlar genelde camiye yardım kutusundaki paralar ve elektronik cihazları çalmak için giriyorlar. Halıları bile alıp götüren vicdansızlar oluyor. Muslukları çalıyorlar, ısıtıcıları çalıyorlar. Bizlerde bu tür olaylarla baş edemediğimiz için camiyi sadece vakit namazlarında açmayı uygun gördük. Kamera olmasına rağmen aldırış etmiyorlar” ifadelerini kullandı.

Kapıları 3 saniyede açıyorlar

Ankara Emniyet Müdürlüğü, hırsızların kullandığı akıl almaz yöntemi göstererek vatandaşları ise uyarıyor. Ankara Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekipler, hırsızlık olaylarında kapıları açmak için kullanılan profesyonel aletleri görüntülü şekilde tanıtarak, vatandaşı ve trafik noktalarında uygulama yapan polisleri uyardı. Ankara Emniyet Müdürlüğüne bağlı Asayiş Şube Müdürlüğü Hırsızlık Büro Amirliğinde görev yapan bir polis memuru, hırsızlık olaylarında kullanılan ve tamamen profesyonel aletlerden oluşan aletleri, uygulamalı bir şekilde gösterdi ve vatandaşla birlikte trafik kontrol noktalarında uygulama yapan polisleri de uyardı. Aletleri tanıtan polis memuru, “Elimdeki özel yapım bir matkap ve her yerde bulunmuyor. Matkabın başına geçebilecek bir ara aparat yapmışlar. Kapıyı yaklaşık 3 saniye içerisinde çok rahat bir şekilde açıyorlar” dedi.

Hırsız evden çıkarken kapıyı tekrar kilitliyor

Aletleri uygulamaları olarak emniyette bulunan kilitli bir kapı üzerinde deneyen polis memuru, kapıyı 3 saniye içerisinde açtı. Polis memuru son olarak yaptığı uyarıda şunları söyledi: “Bu alet gördüğünüz gibi hiç bir şekilde kapıya zarar vermiyor. Hırsız çıktığı zaman kapıyı tekrar kilitliyor. Vatandaş evine geldiği zaman ise kapının normal kilidini açıyor ve evin soyulduğunu fark ettiği zaman, eşinden, akrabasından veya evine gelen misafirden şüphelenmeye başlıyor. Bu sebepten dolayı vatandaş bazen şikâyetçi olmuyor. Şikâyetçi olanlar sayesinde bu şahsi 5 aylık bir operasyon sonucu tespit ettik.”

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.