Cami sosyal yardım kurumu gibi çalışıyor

Cami sosyal yardım kurumu gibi çalışıyor

Gölbaşı’ndaki T.E.K Camii cemaati, camide görev yapan imam önderliğinde örnek bir projeye imza attı. Vatandaşlardan toplanan kullanılmayan eşyalar camiinin boş bir alanında açılan mağazada sergileniyor. İhtiyaç sahipleri ihtiyacı olan malzemeleri buradan

ADEM GÜRSOY - HABERVAKTİM

Türkiye Elektrik İşletmeleri Anonim Şirketi’nin(TEİAŞ) Gölbaşı’ndaki sosyal tesislerinde bulunan T.E.K Camii’nde gerçekleştirilen örnek proje ile ihtiyaç sahiplerinin yüzü gülüyor. Vatandaşlar kullanmadıkları eşyalarını sözü edilen camiye getirerek bağışta bulunuyor. Yapılan bağışlar camide bulunan ve mağazaya dönüştürülen bir alanda sergileniyor. Mağazaya elbiseden mobilyaya, üniversiteye hazırlık kitaplarından okul çantalarına, koltuk değneklerinden sobaya kadar birçok malzeme kabul ediliyor. Kulaktan kulağa duyulmasıyla mağazadan haberdar olan mahalleli ihtiyaç sahipleri ve Suriyeliler buraya gelerek ihtiyaçlarını gideriyor. Mağazaya giren ihtiyaç sahipleri ihtiyacı kadar olan malzemeyi buradan temin ediyor. Mağazanın temizliği ve bakımı ise camide görev yapan imam ve cami cemaati tarafından bizzat yapılıyor. Çok önemli bir iş yaptıklarını söyleyen cami imamı Adil Adsan, ihtiyaç sahiplerinin buradan ihtiyaçlarını giderdikleri sırada zaman zaman duygulu anların yaşandığını vurguluyor.

VAN DEPREMİ VESİLE OLDU

Camii imamı Adil Adsan bu projenin nereden akıllarına geldiğini şöyle anlatıyor: “Van’da deprem olmuştu. Biz de camii cemaati olarak neler yapabileceğimizi düşündük ve yardım toplamaya karar verdik. Elbiseden battaniyeye, yataktan yorgana kadar birçok eşya topladık. Topladığımız bu malzemeleri Kızılay’a gönderdik ancak almadılar. Kızılay almayınca bazı sivil toplum kuruluşlarına da bildirdik onlardan da olumlu cevap alamayınca malzemeler elimizde kaldı. Bu malzemeleri ne yapacağız derken ‘mahallenin fakiri var, illa deprem mi olması lazım ihtiyacın olması için’ düşüncesiyle böyle bir proje aklımıza geldi ve işe koyulduk. Öncelikle cami içerisinde bulunan boş bir alanı temizledik sonra oraya elbise rafları ve askılıkları yaptırdık. Toplanan malzemeleri buraya dizerek ihtiyaç sahiplerinin kullanımına sunduk. Yaklaşık 5 yıldır bu projeye devam ediyoruz.”

MANEVİYATIN YANINDA MADDİ İHTİYACI OLAN DA GELİYOR

Yaptıklarının, varlıklı vatandaşların kullanmadıkları eşyaları ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için güzel bir çalışma olduğunu vurgulayan Adil Adsan sözlerine şöyle devam ediyor: “Aslında olan ne biliyor musun? Cami, halkın buluşma noktası haline geldi. Manevi ihtiyacı olan da geliyor, maddi ihtiyacı olan da… Amacımız insanları cami ve birbirleriyle buluşturmak. Sadece namaz kılanlar değil, namaz kılmayanlar da camiye gelerek bu imkânlardan faydalanıyor. Böylelikle namaz kılsın kılmasın bütün insanlar camide buluşmuş oluyor.”

ÖĞRENCİLERE BURS BULUNUYOR

Yapılan yardımların sadece söz konusu mağaza ile sınırlı olmadığını söyleyen İmam Adil Adsan öğrencilere de burs bulduklarını ifade ediyor. Adsan, hayırsever iş adamları ile başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencileri buluşturduklarını ve öğrencilerin burs ihtiyacını da bu şekilde karşıladıklarını kaydediyor.

ÇOCUKLAR CAMİDE ZAMAN GEÇİRSİN

Yapılan yardımların bir kısmıyla Kuran Kursu’na gelen çocuklara hediyeler aldığını söyleyen Adil Adsan, bu şekilde çocukların camiyi sevmelerini ve camide daha fazla vakit geçirmelerini istediklerini söylerken şöyle devam ediyor: “Camide verdiğimiz Kuran Kursu’na 250 civarında öğrenci geliyor. Camiye gelen çocuklara küçük hediyeler alıyoruz. Burada maksadımız çocukların boş zamanlarını camide geçirmeleri… Oyun bile oynayacaklarsa caminin yanında oynasınlar istiyoruz. Çocuklar caminin yanında zaman geçirsinler ki burada oyun oynarken bile İslam ahlakını öğrenmelerini hedefliyoruz. Yalan konuşmamayı, iftira etmemeyi, oyun oynuyorken kurallara uymayı, hile yapmamalarını öğrenmelerini amaçlıyoruz. Çocukların internet kafede ya da sokakta vakit geçireceklerine camide vakit geçirmeleri için çaba sarf ediyoruz”

YARAMAZ ÇOCUKLAR İÇİN ÇADIR PROJESİ

T.E.K Camii imamı Adil Adsan Ramazan ayına yönelik bir projesini de bizimle paylaşıyor:

Teravih namazlarında camiye gelen yaramaz çocuklar için içerisinde Hacivat-Karagöz gibi gölge oyunlarının oynandığı bir çadır kurmayı düşündük. Çocukların büyükleri camide namaz kılarken kendilerinin de çadırda hem eğlenmesini hem de ahlaki konuların işlendiği oyunları izlerken bilgilensin istedik. Ancak maddi kaynak bulamadığımız için başaramadık.

KAYNAK SIKINTIMIZ VAR

Daha güzel projeler yapabilmeleri için maddi kaynak bulamadıklarını söyleyen Adil Adsan şöyle devam ediyor: “Fiziki olarak yer ve maddi kaynak sıkıntımız var. Kuran Kursu açıldığında inşallah daha güzel projelerimiz olacak.”

İMAMLARDAN PROJEYE ÖVGÜ

T.E.K Camii’ne gelen öğrencilere Kuran öğretmeye gelen imamlar mağaza projesinden övgüyle bahsettiler. Şehitler Camii İmamı Hasan Hüseyin Alkır sözü edilen mağazayı kendi yazdığı bir dörtlükle övdü: Kulak ver kardeşim içindeki sese/Ne gönlünü ne de insanları düşürme yeise/Buradan öğrenciler giyiyorsa elbise/Eksik olur mu söyleyin gönülde neşe.

Polis Akademisi Camii imamı ise yapılanların ecdadın sadaka taşı kültürünün bir tezahürü olduğunu söylerken Gölbaşılılara şöyle seslendi: “Haydi Gölbaşı Allah’a yaklaştıran her türlü yardım, iyilik ve hayırla Allah yolunda yardımlaşalım.”

Camideki sözü edilen projeden insanlar yararlandığı zaman gurur duyduklarını söyleyen T.E.K Cami müezzini Orhan Özbaş ise “böylelikle heyecanımız bir kat daha artıyor” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.