Çamlıdere'de bir üretici baldan sabun yapıyor

Çamlıdere'de bir üretici baldan sabun yapıyor

Her derde deva balın, sabunu da yapılmaya başlandı. Peki, ballı sabunun faydaları nelerdir? Saç dökülmesini engelleyen sabun var mı? Sertifikalı organik bal üretimi ve sabun üretimine dair tüm merak edilenler haberimizde...

Çamlıdere’de arıcılık yapan 27 yaşındaki Recep Özer ürettiği bal sabunuyla büyük ilgi topluyor.

Elektrik-Elektronik Mühendisi olan ve baba mesleği arıcılığı devralan Özer, sertifikalı organik bal ürettiklerini belirterek ballı sabun üretime başlama hikâyesini gazetemize anlattı.

Özer, “İlk başlarda dışarıdan anlaştığımız birkaç firmaya ballı sabun üretimi yaptırmıştık. Yan ürün olarak görüyorduk. Daha sonraları üretimine kendimiz başladık” dedi.

52fbb68c-7518-4c9c-9eb2-67287bcbcee4.jpgÇamlıdere'de baldan sabun üretiyor... Peki sabunun içinde neler var?

Doğal sabun üretimi yaptıklarını söyleyen Özer, ağırlıklı olarak gliserinli sabun ürettiklerini belirterek sabunun bal ve zeytinyağı karışımlı olduğunu söyledi.

Ballı sabunun faydaları nelerdir?

Özer, “Sabunlarımızın doğal peeling özelliği bulunuyor. İçerisinde bal ve zeytinyağı barındırıyor. Bal şifa kaynağı olduğundan, sabununun da cilde ve saça birçok faydası bulunuyor. Aynı zamanda ciltteki yağlanmayı gideriyor ve sivilceleri yok ediyor” diye konuştu.

Saç dökülmesini engelleyen sabun... Propolis sabunu, polen sabunu... Özel sabun fiyatları...

Bunların yanı sıra propolis ve polen sabunları da ürettiklerini söyleyen Özer, “Bu sabunlarımız ise saç dökülmesini önlüyor. Zaten tıp alanında da yoğun bir şekilde kullanılıyor. 150 gramlık parçalarla satışını gerçekleştiriyoruz. 150 gramını 5 liraya satıyoruz. Üretim malzemeleri çok pahalı ama diğer doğal sabunlardan daha uygun fiyata satıyoruz. Kardan feragat ediyoruz. Bu şekilde daha çok kişiye ulaşabiliyoruz” dedi.

Çamlıdere balının özelliği nedir?

Balı ise organik ürettiklerinin altını çizen Özer, süzme, çıta ve arının kendi ördüğü kütükteki balların üretimini yaptıklarını söyledi.

Özer, Çamlıdere bölgesinde üretilen balın diğer bölgelerde üretilen ballardan farkının ise aroması olduğunu söyleyerek, “Çamlıdere balının en önemi özelliği aroması ve organik olmasıdır. Üretildiği bölgede tarım arazisi yok. Bundan dolayı da kimyasal ilaçlama, meyvecilik yok. Kendi bahçemizdeki meyve ağaçlarında dahi ilaçlama yapılmıyor. Çamlıdere saklı kalmış bir güzellik” dedi.

75265b2c-fcc5-40b5-a23b-6cbcfa780770.jpgOrganik bal fiyatları

Bal fiyatlarının ise 120-160 lira arasında değiştiğini söyleyen Özer, ürettikleri balların organik sertifikalı olduğunu vurgulayarak, Çamlıdere de arıcılık yapanların sayısının az olduğunu söyledi.

Özer, “Çamlıdere organik bal üretimi için bulunmaz bir yer. Şartlar ve koşullar çok uygun. Bir kere tarım arazisi yok. Sayıca az olmasına rağmen Türkiye’de ilçe olarak ön plandayız. Türkiye’de ilk ve tek devlet projesi Çamlıdere’de başladı.”

4 TON BAL ÜRETİYORUZ

2006 yılında Çamlıdere’nin Organik üs bölgesi olarak belirlendiğini söyleyen Özer, birçok kişinin arıcılık üretimine devam etmediğini bunun sebebinin ise genç neslin arıcılığa ilgi duymaması olarak belirtiyor.

Devletin teşviklerinin yerinde olduğunu vurgulayan Özer, “Devletin teşvikleri yerinde. Fakat çalıştıracak işçi bulamıyor insanlar bu yüzden de uzak duruyorlar. Bu işi yapanlarda 3-5 koloni ile yapıyorlar. Biz de 200 koloni var. Yıllık 4 ton civarı bal üretimi yapıyoruz. Kapasiteyi artırmayı da düşünüyoruz fakat yetiştirecek eleman bulamıyoruz. Bunun sıkıntısını yaşıyoruz”

Emrah Özcan/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.