Çatı tamam sıra elektrikte

Çatı tamam sıra elektrikte

500 yıllık Suluhan Vakıflar Çarşısı'nın 2 bin 500 metrekarelik çatısı Vakıflar Genel Müdürlüğünce restore edildi.

Suluhan Vakıflar Çarşısı Yöneticisi Ahmet Özdemir, beş yüzyıllık tarihi yapıda 1984'deki restorasyondan sonra yapılan en kapsamlı bakım çalışmasının Vakıflar Genel Müdürlüğünce gerçekleştirildiğini söyledi. 
110 dükkâna ev sahipliği yapan tarihi Suluhan'ın 25 yıldır yöneticiliği yapan Özdemir, Suluhan'ın yağmur sularından dolayı yıpranan çatısının onarıldığını, Sobacılar Çarşısı tarafına bakan kısmında ise çatıdan akan sular için bir giderin yapıldığını ifade etti. Suluhan'da şuan için sadece elektrik enerjisiyle ilgili bir problemlerinin kaldığını söyleyen Özdemir, "Suluhan'da elektrik yetersiz, daha fazla KW verilmesi için kurumlara müracaat ettik." dedi. Özdemir, yenileme için Vakıflar Genel Müdürlüğü, BİMER ve CİMER'e teşekkür mektubu yazdığını ifade etti.

1960'DAN BERİ ULUS'TA ESNAF

1960'dan beri Ulus'ta esnaflık yapan Ahmet Özdemir, 1984'te restore edilen Suluhan'a1986'da Çerkez Sokak'taki dükkânları yıkılınca taşınmış. 30 yılı aşkın süredir Suluhan'da çalışan Özdemir, 25 yıldır çarşının yöneticisi olarak görev yapıyor. Özdemir'in dükkânı, Suluhan'ın Ulus Hali'nden girilen cümle kapısından inildiğinde, avlunun ortasında, günümüzde kadınlar mescidi olarak kullanılan eski Hancı odasının tam karşısında... 

SULUHAN'IN TARİHÇESİ

dscn4305.jpg

İmalathaneleri şehrin dışına taşıyan Ahmet Özdemir, artık işleri oğluna devrettiğini ve Suluhan ile ilgilendiğini söyledi. Kendisinin hazırladığı bir dosyadan Suluhan'ın geçmişine dair el yazısıyla tutuğu notları, fotokopisi çekilmiş kimi makaleleri ve hanın eski fotoğraflarını çıkartarak anlatmaya başlıyor Ahmet Özdemir:
"Suluhan, 1508 yılında Fatih Sultan Mehmet'in komutanlarından Hasan Paşa tarafından yaptırılmış. Hanın bir diğer adı, bu yüzden 'Hasan Paşa Hanı'. Yaklaşık 400 yıl kervansaray olarak kullanılan Suluhan, zamanla harap bir vaziyette kalmış. 1956'da rahmetli Adnan Menderes, hanı restore etmek için, o dönem bir girişim de bulunulmuşsa da 1960'da darbe olunca tamamlanmış. 1970'de mimar Mehmet Oflaz'ın başında olduğu bir çalışma ile restore edilen Suluhan 1984'ten beri de bu haliyle kullanılıyor. " 
Özdemir, 14 yıl süren restorasyonun nasıl bittiğini de anlattı:
"Hanı restoreden mimar Mehmet Bey benim arkadaşımdı. Kendisi buraya gelir bizimle sohbet ederdi. 84'te Kenan Evren Cumhurbaşkanı, Ankara Ticaret Odası da eskiden Ulus'taydı. -Şimdiki Soykan'ın olduğu bina-. Bina bizim hanımızı direkt görür. Çatıdaki bacalarımızı fark edince bu hanı gezmek istemiş. Neden 14 yıldır bitiremediniz diye hayıflanmış Kenan Evren, Mehmet Bey de ödeneksizlikten olduğunu ifade etmiş. Evren'in verdiği talimat ile restorasyon için 55 milyonluk bir bütçe ayarlanmış ve kısa sürede de tamamlanmış"

''BİZİM MÜRACAATIMIZ 25 YILDA YANIT BULUR''

dscn4341.jpg

Birinci dereceden Sit alanı olan Suluhan'ın imara kapalı olmasından dolayı yaşanan sıkıntılardan bir bölümünün Vakıflar Genel Müdürlüğünce çözüldüğünü söyleyen Özdemir, "Bizim kendimiz bir müracaat yapsak 25-30 sene alıyor. O geçen sürede de bir netice alınamıyor. Yapılan bu bakım-onarım çalışmasıyla sorunlarımızın önemlice bir bölümü çözülmüş oldu" dedi

ELEKTRİK SORUNU ÇÖZÜLMELİ

Suluhan'da çok büyük bir restore çalışmasının gerekmediğini ifade eden Öztürk, "Elektrik yetersiz, binamız tarihi bir yapı olduğu için ısınmasında sadece elektrik kullanılabiliyor. Onu da elektrik sobası ile hallediyoruz ama yetmiyor. Hana daha fazla KW verilmesi için kurumlara müracaat ettik." diye konuştu.

Uğur DUYAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.