Cebeci'de bir kadın tespihci Seher Daldal: Üretmeyi seviyorum

Cebeci'de bir kadın tespihci Seher Daldal: Üretmeyi seviyorum

Ankara Cebeci’deki atölyesinde tespih üreten Seher Daldal adlı kadın, "Kadından teşbihçi mi olur" sözlerine aldırış etmiyor, ‘‘Üretmeyi seviyorum’’ diyor.

Ankara Cebeci’deki atölyesinde tespih üreten Seher Daldal adlı kadın, "Kadından teşbihçi mi olur" sözlerine aldırış etmiyor, ‘‘Üretmeyi seviyorum’’ diyor.

“Bu işe aşık oldum”

Dört senedir Tespih ustalığı yaptığını belirten Daldal, “Çocukluğumdan beri tespihleri çok seviyorum, çeşit çeşit; iğde çekirdeği, zeytin çekirdeği, akik ve kehribarlardan oluşan neredeyse yüz tane tespihim vardı.” dedi. Tespihçilik yapan bir komşusu ile yaptıkları sohbetler sonrası Tespih ustalığına ilgisi daha da artan Daldal bu işe, “Bir süre sonra aşık oldum” diyerek işine verdiği değeri ortaya koyuyor. 

Ankara Cebeci’de “SD Tespihçilik” isminde bir atölyesi de bulunan Daldal’ın, yerli ve yabancı olmak üzere birçok müşterisi bulunmakta.

İyi bir tespihin inceliklerini, “Bir tespih yapımında taşın cinsi çok önemlidir ama ondan daha önemli bir şey vardır ki o da işçiliktir.” diyerek açıklayan Daldal, “Bir taşı işleyip tespih haline getirirken aşkla yaklaşılması gerektiğini ve ancak böyle yapılırsa güzel bir tespihin ortaya çıkabileceğine inandığını” söylüyor.

 “Tespih ustalığı hassasiyet ve incelik istiyor.”

Tespih ustalığına ilk başladığı günlerde kendisine şaşkın gözlerle bakıldığını hatta yadırgandığını ifade eden Daldal, “Bu çok sık başıma gelen bir olaydı özellikle bu işe başladığım ilk sıralarda insanlar çok şaşırıyorlardı hatta yadırgıyorlardı. Kadından teşbihçi mi olur şeklinde sözler duyuyordum. Ama baktığımız zaman kadın bu işi daha iyi yapıyor aslında kadınlar diğer işlerde de çok daha güzel işler çıkarabiliyor. Tespih ustalığı hassasiyet ve incelik istiyor ve bu işi sevmeyen birisi yapamaz.” dedi. 

İşlediği tespihlerin koleksiyonerler tarafından da ilgiyle karşılandığını; bu durumun kendisini mutlu ettiğini ve yabancı müşterilerinin de bu ilgiye katıldıklarını ifade ederken, “Bu işi bırakmayı hiç düşünmedim, tespihlerle vakit geçirmekten hoşnutum ve üretmeyi seviyorum.” diyerek duygularını ifade etti. 

Cihan ÖZKAN / HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.