Ceylin son olsun

Ceylin son olsun

İzmir’de 10 yaşındaki Ceylin’in komşusunun evinde ölü bulunmasından sonra akıllara bir kez daha çocuğumuzu nasıl korur ve tehlikelere karşı nasıl bilinçlendiririz? Sorusu geldi.

Çocukları istismara ve tehlikelere karşı koruma eğitimin ailede başlayacağını kaydeden Çocuk Gelişimi ve Eğitim Uzmanı Emine Ergün, gazetemize yaptığı açıklamada, anne ve babaların çocuklarla iyi iletişim kurması gerektiğini vurguladı. 

 Çocuklara kendilerini korumalarını öğretirken “özel bölge kuralı” ve “iyi dokunma, kötü dokunma kuralı” şeklinde 2 başlıkta eğitim verdiklerini ifade eden Ergün,

 “Aile çocuğa kendini nasıl koruyacağını öğretmeli. Bunun için dikkat etmemiz gereken bir takım şeyler var. Birinci nokta özel bölge kuralı, çocuklara özel bölge kuralını şöyle öğretiyoruz; iç çamaşırın dediği bölgeler ve dudak bölgesi özel bölgedir. Kimsenin özel bölgelerine dokunmasına izin vermeyeceksin. Sende kimsenin özel bölgesine dokunmayacaksın. Bu karşılıklı bir kuraldır. İkinci öğreteceğimiz şey; iyi dokunma ve kötü dokunma arasında ki farktır. İyi dokunma çocuğa kendini iyi hissettiren saçının okşanması, yanağının okşanması gibi dokunmalara iyi dokunma diyoruz. Kötü dokunmayı da şöyle açıklıyoruz; Hoşlanmadığın kişiler tarafından vücudunun hoşlanmadığın yerlerine dokunulmasına kötü dokunma deniyor. Kötü dokunmalarda özellikle çocuk istismarında en çok kullanılan yöntem sır yöntemidir. İstismarcılar çocuklara şöyle derler; bunu aramızda sır tutuyoruz kimseye söylemiyoruz gibi ifadelerle yaklaşırlar.” dedi. 

Küçük Çocuklarınızı Kesinlikle Dudağından Öpmeyin

Bazı anne ve babaların küçük yaştaki çocuklarını severken dudağından öperek sevmesinin çok yanlış bir davranış olduğunu belirten Çocuk Gelişimi ve Eğitim Uzmanı Emine Ergün,  “Bu öpmelere dikkat etmemiz gerekiyor. Çünkü anne, baba tarafından dudağında öpülen çocuk dışarıda başka biri tarafından böyle bir şeyle karşılaşınca bunu normal sanıyor ve kendini koruma ihtiyacı duymuyor. Zorla çocuğunuzun birini öpmesini sağlamamak lazım. Çocuğum git amcanı öp, teyzeni öp dememek lazım. Çocuk eğer öpmek istemiyorsa öpmesin.  Çocuğu hiçbir zaman başkasının kucağına oturtmamak gerekir.” dedi.

Çocuğunuza her zaman güvenip onu sıkılmadan dinleyin

Çocukların başlarına gelen her şeyi aslında ailelerine bildirdiğini ifade eden Ergün, aile ilgilenmediği zaman artık çocuğun söylemekten vazgeçtiğini ifade etti. Çocuk konuşurken dinlemek ve iyi tepki vermek lazım diyen Ergün,
“Çocuklara güvenmek gerekiyor. Çocuklar aslında başına bir şey geldiği zaman ailesine söylüyor. Ama anne, baba hayır canım olur mu öyle şey? O amca öyle bir şey yapar mı? Dediğinde çocuk bir daha söylemiyor. Çocukları dikkate almalıyız. Çocuk eğer gelip de filanca beni evine çağırdı, böyle yaptı dediğinde çocuğu dinlemeliyiz. Ve ona iyi tepki vermeliyiz. “Tamam ben onun için gerekeni yapacağım senden ricam bir daha oraya gitme” demeliyiz. Yakın çevre çok önemli yabancılar da tehlikeli çocuk kendini korumayı öğrenecek.” şeklinde konuştu.

Mahremiyet kuralını çocuğumuza öğretip kendimizde uymalıyız

Anne ve babanın ev içinde mahremiyet kurallarına uyması gerektiğini belirten ÇGE Uzmanı Ergün, çocukların yanında kıyafet değiştirilmeyeceğini ve çocuklarında kimsenin yanında kıyafetini değiştirmemesi gerektiğini söyledi. Anne ve babanın çocukla banyo yaparken kesinlikle tamamen çıplak olmamasının önemini ifade ederek şunları aktardı:“Burada çift yönlü bir durum var. Mahremiyet çok önemli, çocuk anne ya da babayla banyo yaparken tamamen çıplak olmamalı. Çocuğun odasına girerken kapı vurulmalı. Çocuk da anne babanın odasına giderken kapıyı vurmalı. Çocuğun yanında kıyafet değiştirilmemeli, çocukta başkasının yanında kıyafetini değiştirmemeli. Anne ve babalarımız aslında bu konuda artık bilinçlenmeye başladılar.”

İstismarcıların büyük bir çoğunluğu aileye yakın kişiler

İstismarcıların ve çocuklara zarar verecek kişilerin genelde ailenin yakınında olan kişiler olduğunu belirten Ergün, istismara karşı eğitirken, çocuğu kuşkucu ve panik kişiler yapmamamız gerektiğini kaydetti. Ailelerin anne hamile kaldığı andan itibaren uzman desteği almaya ihtiyacı olduğunu söyleyen Ergün,  “İstismarcıların çok büyük bir kısmı ailelerin tanıdığı işiler. En son Ceylin olayında hepimiz çok üzüldük. Anne baba olarak dikkatli olmamızda fayda var. İlk, okul ailedir. Anne hamile kaldığından itibaren danışmanlık almaları gerekiyor.

Zamanımızın çocukları daha farklı daha araştırmacılar. Bizim de onlara yetebilen anne babalar olmamız gerekiyor. Neyi nasıl söyleyecekleri çok önemli! Yabancı bölge kuralını anlatırken de iyi dokunma kötü dokunmayı öğretirken de çocukları korkutmamalılar. Burada amaç çocuklara kimsenin dokunmasını sağlamak değil. Çocuklara kendini korumayı öğretmek! Buradaki ayrımı çocuklara iyi anlatmak gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Enes Sansar / HABER VAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.