Cezve Satıcısı Faruk İşleyen hem oynuyor hem çalışıyor

Cezve Satıcısı Faruk İşleyen hem oynuyor hem çalışıyor

Kale Mahallesi’nde cezve satışı yapan Faruk İşleyen, dükkânına gelen müşterilerini Ankara oyun havası ile karşılıyor. Oyun havası eşliğinde alışveriş yapan müşteriler yapılan karşılamaya önce anlam veremezken daha sonra İşleyen’e eşlik ediyor.

İnsanların yüzlerini güldürmeyi seviyorum diyen İşleyen, ‘’Müşteri memnuniyeti önceliklidir. Bu memnuniyet sadece uygun fiyatlarla olmaz. Gelen müşterinin ruhuna da hitap edeceksin. Yabancı müşteriler geldiğinde çok şaşırıyorlar. Daha sonra da kendilerini tutamayıp oynamaya başlıyorlar’’ şeklinde konuştu.

İNSAN MUTLU OLURSA YAŞAR

Uzun süredir zücaciyecilik yaptığını aktaran İşleyen, ‘’İnsanların hayatlarını devam ettirebilmeleri için mutlu olmaları gerekiyor. Biz okulunu okumadık ama hep böyle düşünüyorum. Bazen esnaf arkadaşlar şaka yoluyla takılıyor. Filozof musun diyorlar. Kardeşim insanın yüzü gülmezse o insan ölür diye cevap veriyorum. Bazen deli gözüyle bazen veli gözüyle bakıyorlar. Gelen müşterilerime oyun havası eşliğinde bir sunum yapıyorum. İster istemez dikkat çekiyor. Ayaküstü de olsa dükkâna bir uğruyorlar. Alışveriş yaparken vatandaşın yüzünün güldüğünü görünce, işimi yaparken daha hevesli oluyorum. İhtiyaçları varsa alışverişlerini yapıyorlar, bazen de dayanamayıp bana eşlik ediyorlar’’ şeklinde konuştu.

2-003.jpg

HAMMADDE FİYATLARI TEZGÂHA YANSIDI

Geçen yıl el yapımı cezveleri 80-90 TL civarında sattıklarını dile getiren İşler, "Şu anda renklendirilmiş cezveler 250-500 lira arası değişiyor. Kira fiyatlarının artması, Hatay’da yaşanan deprem nedeniyle ustaların iş yapamaması, bakır fiyatlarının artması ve ulaştırma ücretleri derken fiyatlar tepe noktasına çıktı. Turistik bölgede olmamız da etkili. El yapımı olan cezveler, doğal boyalar ile boyanıyor. Hepsi bir ustanın elinden çıkıyor. Bakırcılık mesleğinin gerilemesi fabrikasyon ürünlere neden oluyor. Çekiç dövme el işi tütsülükler, fiyatı 250 TL. Hammadde 3-4 sene önce ucuzdu fiyatlar da çok uygundu. Hammadde de artan fiyatlar tezgâhlara da yansıdı’’ diye konuştu.

3-001.jpg

HATAY’DAN ALMAYA DİKKAT EDİYORUZ

Bakır eşyaları çeşitli şehirlerden aldığını söyleyen İşler, ‘’Normal şartlarda Mardin bu işin piridir. Hatay ve Çorum’dan da malzeme aldığımız oluyordu. Deprem sonrası yönümüzü Hatay’a çevirdik. Hem oradaki ustalara destek vermek için hem yeni modellerin Hatay’dan buradan çıkması bu kararda etkili oldu. Deprem nedeniyle ustalar kepenk açamıyor. Sürekli irtibat halindeyiz. Ankara’ya gelen bakır ustası kardeşlerimize destek de olduk. Bir an önce toparlanmaları temennimiz’’ diyerek cümlelerini tamamladı.

Mikail Karaman/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.