ÇİN TEHLİKESİ AYAKTA

ÇİN TEHLİKESİ AYAKTA

Ulus’ta 37 yıldır ayakkabıcılık yapan Kamil Gökdere, piyasada cirit atan Çin malı ayakkabılardaki tehlikeye dikkat çekerek "Ayakkabının DNA'sıyla oynadılar. Derilerine sağlıklı sağlıksız türlü türlü malzemeyi karıştırıyorlar. İnsanlarımız mikrobu ayağına

BİR YANDA ÇİN BİR YANDA AVM ÜRÜNLERİ

Ayakkabıdan bile rant elde edildiğini belirten Gökdere, vatandaşa sağlıklı ve kaliteli ürün giydirme telaşında olduklarını vurgulayarak, aynı kalitedeki markalı ürünlerin uçuk fiyatlara satılmasına tepki gösterdi. Gökdere, “kalite ucuza satılmaz, pahalıya da verilmez” dedi.

ÇİN MALI MİKROP AYAĞIMIZDA

Hastalığa yol açan ve piyasada cirit atan Çin malı ayakkabılardaki tehlikeye dikkat çeken Gökdere, Çin’den gelen ayakkabılardaki derilere türlü türlü malzeme karıştırılıyor. İçinde ne olduğu belli değil. Ben yılların ayakkabıcısıyım ben bile o ayakkabıların içindeki malzemenin ne olduğunu bilemiyorum. İnsanlarımız mikrobu ayağına sokuyor” dedi.

 

Fotoaltı: Yılların ayakkabıcısı Kamil Gökdere, ucuz ve sağlıksız Çin malı ayakkabılar ile ayakkabıların değerinden çok fazlaya satıldığı AVM'ler arasında boğulduklarını söyledi.

 

OSMAN AKDOĞAN/ANKARA-

 

Ucuz olduğu için tercih edilen fakat kalitesiz olduğu kadar zararlı ham maddeler de içeren Çin malı ürünlere bir yenisi eklendi: Ayakkabı. Ulus’ta 37 yıldır ayakkabıcılık mesleğiyle uğraşan Kamil Gökdere, Çin malı ayakkabılardaki tehlikeye dikkat çekerek, Çin yapımı ayakkabılarda sağlığı bozabilecek her türlü maddenin bulunduğunu açıkladı. Ucuz ayakkabının insana sadece hastalık getirdiğini belirten Gökdere, “İnsanlarımız mikrobu resmen ayağına sokuyor” dedi. Habervaktim'in sorularını cevaplayan Gökdere, “Kalite ucuza satılmaz pahalıya da verilmez” anlayışıyla yıllardır Ankaralıları ayakkabıyla buluşturduklarını anlattı. Gökdere’yle söyleşimiz şöyle:

ÇIRAKLIKTAN GELDİM

-Ayakkabıcılık maceranız ne zaman ve nerede başladı?

Kamil Gökdere: 1980 yılında Ulus’taki yüksek apartmanda bu mesleğe çırak olarak ilk adımımı attım. İyi bir deneyim kazanmamın ardından 1986’dan beri kendi şahsıma ait bir imalat dükkanı açarak kendi ayakkabılarımı üretmeye başladım. 1993 yılından beri Ulus’taki Işıklar Caddesi Alataş Sokak’ta Pano Kundura adı altında ayakkabı üretimimizi sürdürüyoruz. 15 kişilik ekibimizle vatandaşlarımızın iyi bir ayakkabı giymesi için çalışıyoruz.

ÇİN İŞİNDE TEHLİKE BÜYÜK

-Size rakip olarak Çin ayakkabıları piyasada dolaşıyor. Bu ucuza satılan ayakkabılar ne kadar sağlıklı?

Kamil Gökdere: Çin’den gelen ayakkabılardaki derilere türlü türlü malzeme karıştırılıyor. İçinde ne olduğu belli değil. Ben yılların ayakkabıcısıyım ben bile o ayakkabıların içindeki malzemenin ne olduğunu bilemiyorum.

-Bu sakıncalı ürünler hiç mi belli olmuyor yani?

Kamil Gökdere: Giyilmeden belli olmayacak şeyler var. Orijinale yakın bir şeyler yapmışlar ki sıkıntıyı göremiyorsun. Sağlığını seven insan için en güzel yöntem bilindik yerlerden alışveriş yapması. Çünkü içinde ne olduğu bilinmeyen ayakkabılar hastalık yapıyor. O hastalıkların bir kısmına medyadan hepimiz şahit oluyoruz.

AYAKKABININ DNA’SIYLA OYNANDI

-Türkiye’de üretilen ayakkabılarda böyle bir sorun var mı peki?

Kamil Gökdere: Türkiye’de üretilen derilerden, işçiliklerden bir sıkıntımız yok. Ayakkabılarımızın içinde şüpheli malzemelerimiz yok. Sadece ben değil diğer arkadaşlarımız da bu konuya özen gösteriyor. Ayakkabının DNA’sıyla Çinliler gibi kesinlikle oynamıyorlar.

-Peki insanlarımız Çin ayakkabılarını mı yoksa sizin ürettiklerinizi mi daha çok tercih ediyor?

Kamil Gökdere: İnsanlarımız 10 TL sigaraya para veriyor ama sağlığı için çok önemli olan ayakkabıya vermiyor. 20-30 liraya ayakkabı alıyorlar ancak insanlarımız resmen mikrobu alıyor ayağına sokuyor. İçinde ne olduğu bilinmeyen ayakkabı tehlike saçıyor.

-Peki sizin sattığınız ayakkabı çok mu pahalı da insanlar Çin ayakkabılarını tercih ediyor?

15 LİRA KAR EDİYORUZ

Kamil Gökdere: Sattığımız bir çift ayakkabıdan 15-20 lira kar elde ediyoruz. Pahalı satsak bu kadar mı kar elde ederiz. Biz firma olarak insanlarımıza kaliteli ve uygun ayakkabı giydirmek için mücadele veriyoruz.

-Çok pahalıya ayakkabı satan markalar da var bildiğiniz üzere. Ayakkabıya o kadar para verilir mi?

Kamil Gökdere: Kalite ucuza satılmaz. Önemli olan kaliteden rant elde etmemek. Ülkemizde bunu rant hale getirenler de var. ‘Ben kalite satıyorum’ diye bir ayakkabıyı normal fiyatının kat be kat üstüne satıyor. Kalite ucuza satılmaz ancak pahalıya da verilmez.  Bizim anlayışımız bu.

KÜÇÜK ESNAF BOĞULUYOR

-Genelde o pahalı ayakkabılar AVM’lerde satılıyor, siz AVM’ye ürünlerinizi sokabiliyor musunuz?

Kamil Gökdere: Şimdi en büyük tehlike alışverişin AVM’lere kayması. Küçük esnaf oralarda boğuluyor. Biz oralara giremiyoruz. Oralara giremeyince de cadde mağazacılığı da ölüyor. Çoğu arkadaşım battı. Sıkıntıya düştü. Bizde kar marjı düştü. Kar marjı düşünce de kötü mal koymaya başlanıyor. Biz bir de derdimizi anlatamıyoruz aradaki kalite farkını gösteremiyoruz. Müşteriye kendimizi anlatamıyoruz.

-Bu sektörde başka ne gibi sıkıntılar yaşanıyor?

Kamil Gökdere: Bizim sıkıntımız ayakkabıcılar olarak bir site olamayışımız. Ayakkabıya büyük emek veren bizleri Ankara’da bile tanımıyorlar. Biz kendi kendimize yaşamaya çalışıyoruz. Zaten bize devlet katkısı felan hiçbir şey yok. Eski ustalarımızın da kabahati var. Önceden para kazanıyorlarmış bir araya gelmemişler. Sektör olamadık yani. Vergiler de belimizi büküyor.

BOYA DERİYİ BESLEMEZ

-Son olarak ayakkabılarımızı korumak için tavsiyeleriniz var mıdır?

Kamil Gökdere: Ayakkabılarımıza çok özen göstermeliyiz. Elimizden geldiği kadar onları korumalıyız, fazla boya sürmemeliyiz. Boya deriyi beslemez. Bilinçsiz bir şekilde boya kullanıyoruz. Ayakkabı köpüklü suyla silinecek silindikten sonra biraz kurumaya alınacak boya da ince sürülecek. Boya ihtiyacı yoksa ayakkabıya sadece cila sürmeliyiz. Diğer türlüsü derinin gözeneklerini doldurur ve deriyi çatlatır. Kendi kişisel temizliğimiz gibi ayakkabımıza  da öyle özen göstermeliyiz.

 

 

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.