Çin'in çöplüğünü  gözünüze takmayın!

Çin'in çöplüğünü  gözünüze takmayın!

Optikçi Sadullah Eskili, internet ve seyyar satıcıda düşük fiyatlara satılan Çin malı güneş gözlüklerine karşı vatandaşları uyardı. Eskili, o gözlüklerin Çin'in çöplüğünden yapıldığını söyleyerek, o gözlüklerin insan sağlığına zararlarını sıraladı.  

Havaların ısınmasıyla birlikte güneş gözlüğü kullanımı da arttı Artık vazgeçilmez aksesuarlardan biri haline gelen  güneş gözlüğü ile ilgili Yenimahalle'de faaliyet gösteren Esim Optik İşletmecisi Sadullah Eskili, Habervaktim'e çarpıcı açıklamalarda bulundu. Piyasada ucuza satılan güneş gözlüklerinden uzak durmaları için vatandaşları uyaran Eskili, sağlığını düşünen kişilerin bilindik ve kaliteli yerlerden gözlük tercih etmeleri gerektiğini anlattı.  

BİLİNDİK YERLERİ TERCİH EDİN
Güneş yüzünü iyice göstermeye başladı. İnsanlar kendilerine güneş gözlüğü arayışına girdi. Gözlük alırken nelere dikkat edilmeli?
Gözleri rahatsız etmemek isteniyorsa, gözlerimizi koruyucu gözlüklerin bilindik ve kaliteli yerlerden alınması gerekiyor. 

İNTERNETE, SEYYARA GÜVEN OLMUYOR
İnternet ve seyyar satıcılarda satılan uygun fiyattaki gözlükler sizce ne kadar güvenilir?
Biz öncelikle internetten ve seyyar satıcılardan alışveriş yapmamalarını öneriyoruz. Görüyoruz ki vatandaş internetten cep telefonu sipariş verdiğinde abuk sabuk şeyler geliyor. Onun için oradaki ürünlere güvenilmiyor. Bir de ürünlerin artık birebir aynısını yapabiliyorlar ama kaliteyi tutturamıyorlar. O yüzden kaliteli bir ürün alıp da kandırılmamak için görerek ve bakarak alsınlar. 

O GÖZLÜKLERE DİKKAT!
Piyasadan çok düşük fiyatlara gözlükler var. O fiyatlara kaliteli bir ürünün alınması mümkün mü? 
İşportadan alınan gözlükler açıkça söylemeliyim ki Çin'in çöpünden yapılıyor. Çin malı dediğimiz olay o. Bunların zararları saymakla bitmiyor. 1- Çerçevede kansorejen madde içeriyor. 2- Ultraviyole ışınlarını tam olarak kesmiyor hatta çıplak gözle dışarıda bir etkileniyorsak o gözlüğü taktığımızda üç-dört katı etkilenme durumumuz var. 3-  O gözlükler güneş ışınını tam kesmediği gibi bir de o ışınların şiddetini artırıp göz bebeğine zarar veriyor. 4- Katarakt olma riskini artırıyor. 5- Görme kaybı ve görüntü bozukluğu oluşturuyor. Anlayacağınız zarar bir hayli çok.

DERT DİNLEME KONUSU OLDU
O kalitesiz ve sağlıksız gözlüklerle ilgili size yakınanlar oluyor mu?
O artık gözlükçülerin dert dinleme konusu haline geldi. Ucuza aldım diyen de kısa bir süre sonra atıyor zaten. 

HESAP SORABİLECEĞİNİZ YERİ TERCİH EDİN
Bu tür sıkıntıları yaşamamak için ne yapmalı?
Bilindik ve kaliteli yerlerden alışverişlerini yapsınlar. Eğer bir sorunla karşılaşırlarsa gider hesap sorabilirler; ancak internetten veya seyyar satıcıdan nasıl hesap sorabilecekler?

ULTRAVİYOLE GÖZLÜK TERCİH EDİN
Ne tür güneş gözlüğü önerirsiniz?;
Ultraviyoleli bir gözlük almalarını öneriyoruz. Çünkü ultraviyoleli gözlük taktığında yani güneş ışınlarını kesen o kişinin gözü de rahatlar, gözünün görme kalitesi artar hatta ilerleyen yaşlarda katarakt olma ihtimalini de azaltır. 

FAYDASI İSE ÇOK
Güneş gözlüğünün başka ne gibi faydaları var?
İnsanlar güneşe direkt baktığı zaman ister istemez gözü kamaşıyor. Göz kenarında 'kaz ayağı' dediğimiz olaylar oluşmaya başlıyor ama bu gözlüğü taktığı zaman gözünü kasmadan daha rahat gideceği için ciltteki kırışıklıklar azalıyor hem de daha doğal ve daha rahat görme daha zararsız görme imkanını yakalıyor. 

YAĞMURLU VE KARLI HAVALARDA DA TAKILIR
Güneş gözlüğü sadece güneş olduğu zamanlar da mı takılıyor?
Hayır. Güneş gözlüğü karlı havalarda, yağmurlu havalarda da takılabilir. Yağmur yağdığı zamanlarda hava hafif kapalı oluyor  o zaman da ultraviyole dağılımı daha fazla. O yağmurlu havalarda bile güneş gözlüğü takmamız lazım. Özellikle şoförlere tavsiyemiz şu yönde: Eğer güneş gözlüğü kullanıyorlarsa polarize camlı olmasına dikkat etsinler. 
Polarizenin özelliği nedir?
Dik gelen ışınları koruyor. 

NUMARALI GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ
Numaralı gözlük kullananlar güneş gözlüğü kullanamıyor mu?
Numaralı güneş gözlüğü de yapabiliyoruz. Bu çok bilinmiyor. Bazı vatandaşlar optik gözlüğünün üstüne güneş gözlüğü takarak geziyor.  Buna hiç gerek yok. Göz numarasına göre biz güneş gözlüğünü hazırlıyoruz. Ayrıca klipsli gözlükler de var onlardan da değerlendirebilirler. 

OSMAN AKDOĞAN / HABERVAKTİM-

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.