ÇOBAN BULUNAMIYOR

ÇOBAN BULUNAMIYOR

İnsanlar arasında "kolay yoldan para kazanma" düşüncesinin hızla yayılması kimi mesleklere olan rağbeti adeta sıfırladı. Bunlardan biri de çobanlık. Pek çok insan işsiz gezmeyi, çobanlığa tercih ediyor.

MAAŞ İYİ FAKAT...

Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkanı Hasan Kılınç, işsizliğe rağmen 3 bin 500 TL maaşla çoban aradıklarını ama bulamadıklarını söyledi.  Kılınç, ülkemizde giderek büyüyen çoban sorununun hayvancılığı zora soktuğunu kaydetti.

TEŞVİK GEREKİYORs

Kılınç “Köyden bağı kopmamış, şehirde mutlu olamayan ve geçinemeyen gençler çobanlık mesleğini tercih etmeye, tekrar köye dönmeye teşvik edilmeli. Bu da ancak çobanlık mesleğine itibar kazandırmak ile mümkün olacaktır” dedi.

 

 OSMAN AKDOĞAN/ HABERVAKTİM-

 

Ülkemizde sığınmacı olarak bulunan Suriyelilere tanınan çalışma izni ile birlikte yasal bir statü kazanan “yabancı çobanlar” küçükbaş ve büyükbaş hayvan yetiştiricileri için umut ışığı oldu. Çalıştıracak çoban bulmakta zorlanan yetiştiriciler son yasal düzenleme ile birlikte sığınmacı statüsü kazanan ve 6 aydır Türkiye’de ikamet eden Suriyeli çoban çalıştırabilecekler.

ÇOBAN VE MERA SORUNU BAŞ GÖSTERİYOR
Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç, ülkemizde giderek büyüyen çoban sorunu ve mera sorunuyla birlikte Türkiye’de küçükbaş hayvancılığın en önemli sıkıntıları içinde yer aldığını söyledi. Suriyeli sığınmacılara çalışma izni tanınmasının sektörü bir nebze olsun rahatlatacağını ama tam anlamıyla çözüme kavuşması için uyruk farkı gözetmeksizin tüm yabancı çobanlara özel bir yasal statü tanınması gerektiğini söyledi.

YABANCI ÇOBAN ŞART
Türkiye’de 42 milyon küçükbaş hayvan varlığı olduğunu, bu hayvan sayısının ve üretiminin daha da artması gerektiğini bunun içinde çoban ve mera sorununun mutlaka çözülmesi gerektiğini söyleyen Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç, “Acil eylem planı çerçevesinde yabancı çobanlara yasal bir statü tanınmalı. Suriyeliler ile birlikte sığınmacılara tanınan yasal statü kayda değer bir adım. Çalışmalar burada kalmamalı,  tüm yabancı çobanlara yasal bir statü tanınmalı. Bunun farklı meslek gruplarında örnekleri var.  Yapılması düşünülmeyen meslek grubu olarak değerlendirilen bakıcılara böyle bir hak tanınıyor. Aynı şekilde yabancı çobanlara da bu hak tanınabilir. Türkiye’de halen, ağırlığı Orta Asyalı olmak üzere farklı ülkelerden, kimi kaynaklara göre 40 bin kimi kaynaklara göre ise 100 bin yabancı çoban istihdam ediliyor. Orta Asya’dan gelenlere çalışma izni verilirse köylünün çoban sıkıntısı çözülür” ifadesini kullandı.

3 BİN 500 TL MAAŞA ÇOBAN ARANIYOR

“Küçükbaş hayvan yetiştiricileri; yüksek ücret, sağlık güvencesi ve kalacak yer gibi birçok olanak sunmasına rağmen çoban bulamıyor. Gençler ise çobanlık yapmak istemezken, köylerden kente göç ederek geçim sıkıntısı yaşasalar da fabrikalarda çalışmayı tercih ediyor” diyen Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç, yaptığı açıklamada çobanlık mesleğine itibar kazandırılması gerektiğinin de altını çizdi.  Ciddi bir hayvan bakıcılığı deneyimi olan insanların yarı aç yar tok şehirlerde yaşarken alım gücünün çok daha düşük olduğu köylerde hayvan sahiplerinin 3 bin 500 TL maaşa çoban bulamadığına dikkat çeken Başkan Kılınç şunları söyledi:

ÇOBANLIĞA İTİBAR KAZANDIRILMALI

“Köyden bağı kopmamış ama şehirde mutlu olamayan ve geçinemeyen gençler arasında çobanlık mesleğini tercih etmelerini ve tekrar köye dönmelerini teşvik etmeliyiz. Bu da ancak çobanlık mesleğine itibar kazandırmak ile mümkün olacaktır. Çobanlık, ciddi bir birikime ve deneyime ihtiyaç olan bir meslektir. İnsanlığın en eski meslekleri içinde yer alsa da maalesef ülkemizde çobanlığın meslek olarak tanımlandığı tarih 18 nisan 2015. Çobanlık mesleğini önemini anlatmakta çok geç kaldık ama yolun neresinden dönersek kardır. Bundan sonrası için bu konuda adımlar atmalıyız. Her şeye rağmen umutsuzluğa kapılmış değiliz. Birkaç yıl sonra çobanlığın ülkemizde rağbet gören meslekler arasında yerini alacağına inanıyoruz.”

SURİYELİ ÇOBAN TUTTU 23 BİN TL CEZA YEDİ

Öte yandan Çankırı’da Suriyeli bir çoban çalıştırdığı toplam 23 bin TL ceza yiyen Seyfettin Öztürk de şöyle konuştu: “Çankırı’da yasamaktayım hayvancılık yapıyorum yanıma yardımcı olarak Suriye uyruklu bir aile aldım. Şikayet üzerine jandarma tutanak tuttu İŞKUR’dan 17.860 TL SSK’dan 3 bin 600 TL ceza geldi. Suriyeli aileye de kişi başı 881 TL olmak üzere ceza geldi toplam 23 bin TL. Bu cezanın duyurulmasını ve kaldırılmasını istiyorum.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.