Çocuklar sessiz kalmasın - BİYONİKDER

Çocuklar sessiz kalmasın - BİYONİKDER

BİYONİKDER Başkanı Hatice Çankır, hastanelerle firmalar arasındaki ücret anlaşmazlığı nedeniyle, biyonik kulak ameliyatının artık yapılamadığını söyledi. Mağdur aileler ise, yetkililere yardım çağrısında bulundu.

Biyonik Kulaklı Çocuklar Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği (BİYONİKDER) Başkanı Hatice Çankır biyonik kulak ameliyatlarının hastane ve firmaların ücret anlaşmazlığı yüzünden durdurulduğunu belirtti. İleri derecede işitme kaybı olan çocukların bu ameliyatla normal duyma seviyesine eriştiğini belirten Çankır, birçok çocuk ve ailenin mağdur edildiğini belirterek, “2 aydır ameliyatlar yapılmıyor. Yüzlerce çocuk mağdur oldu. Çocuklarımız ameliyat olmazsa dil gelişimini tamamlayamıyorlar. Sağlık Bakanlığı devreye girerek ameliyatları tekrar başlatmalılar” dedi.

ÇOCUKLAR VE AİLELER MAĞDUR 

dmbzhviwsae-1u3.jpg

BİYONİKDER Başkanı Hatice Çankır biyonik kulak diye bilinen Koklear İmplant ameliyatlarının durdurulması hakkında gazetemize konuştu. İleri derecede işitme kaybı olan çocukların duymaları için ameliyatla takılan ve biyonik kulak olarak adlandırılan Koklear İmplant ameliyatı hastaneler ve tedarikçi firmalar anlaşamadığı için durduruldu. Ameliyatların durdurulmasının birçok çocuk ve aileyi mağdur ettiğini söyleyen Çankır, Sağlık Bakanlığı’nın arabuluculuk yaparak ameliyatların bir an önce tekrar başlatılmasını istedi.

ceren-ercan-kucuk-asya.jpg

NEDENİ; HASTANE VE FİRMALARIN ÜCRET ANLAŞMAZLIĞI 

Aynı zamanda işitme engelliler okulunda öğretmen olan ve kendi oğlunun da 8 yıldır biyonik kulak kullanıcısı olduğunu belirten Çankır, biyonik kulak kullanan ve ihtiyacı olan çocukların haklarını savunmak için dernek kurma girişiminde bulunduklarını söyledi. Çankır, “11 aylık bir derneğiz. Biyonik kulağı herkese duyurmak için böyle bir girişimde bulunduk. Biyonik kulağı tedarik eden firmalar ile hastaneler arasında ücret anlaşmazlığı var. Bu nedenle ameliyatlar durduruldu. Birçok çocuk ve aile mağdur durumda. İlgililer bir an önce bu sorunu çözüme kavuşturmalılar” diye konuştu.

İŞİTME ENGELİNİ ORTADAN KALDIRIYOR

Doğuştan işitme kaybı olan çocuklarda işitme cihazından verim alınamadığında ameliyatla yerleştirilen ve Koklear İmplant adı verilen işleme biyonik kulak denildiğin ifade eden Çankır, ileri derecede işitme kaybı olan çocuklarda implant takıldıktan sonra normal duyma seviyesine eriştiğini söyledi. Çankır, “Takılan biyonik kulakla birlikte çocuklarımız rahat bir şekilde bizim gibi duyabiliyorlar ve işitme engeli ortadan kalkıyor. Biz buna mucizevi cihaz diyoruz. Duymadığı için konuşamayan çocuklarımız bu cihazla duyma engelini aşıyorlar” dedi. 

“HER GEÇEN GÜN ÇOCUKLARIMIZIN ALEYHİNE İŞLİYOR”

İleri derecede işitme engeli bulunan bir çocuğun dil gelişiminin oluşabilmesi için 12’nci ayını doldurduğunda biyonik kulağın takılması gerektiğini hatırlatan Çankır, “Birçok çocuğumuz 12’inci ayını doldurdu ve 15 ve 16’ıncı ayına girdi. Ameliyatlar durdurulduğu için mağdur oldular. Her geçen gün bu çocuklarımızın aleyhine işliyor. Çocuklarımızın kulak sinirleri gün geçtikçe ölmeye başlıyor. Bu yüzden bir an önce ameliyatlar tekrar başlamalı ve çocuklarımızın gelişimi diğer çocuklarla aynı seviyeye getirilmeli” dedi.

2 AYDIR AMELİYATLAR DURDURULDU

BİYONİKDER Genel Sekreteri Salih Yiğit ise ücret anlaşmazlığından dolayı 2 aydır ameliyatların yapılmadığını söyleyerek çocukların sessiz kalmaması için yetkililerin bir an önce harekete geçmesi gerektiğini söyledi. Yiğit, “Ortalama bir ameliyatın maliyeti 40 bin lirayı buluyor. SGK bunun hepsini karşılıyor. Fakat 6 yıldır implant firmalarına bir zam yapılmıyordu ve geçtiğimiz günlerde SGK biyonik kulak ameliyatı ödemesinde bir artışa gitti. Yapılan bu artışı implant tedarik eden firmalar istiyor. Ameliyatı yapan hastaneler ise kendilerine ayrılan payın ameliyat masraflarını karşılamadığını belirterek artışı kendilerine istiyor. Buradaki anlaşmazlık çözülemediği için firmalar artık hiçbir şekilde ürün satışında bulunmuyor. Bunun sonucunda da ameliyatlar yapılamıyor” diye konuştu.

CİHAZ FİYATLARI SÜREKLİ ARTIŞTA

Yiğit 2’nci biyonik kulak ameliyatına 4 yaş sınırı koyulduğunu da hatırlatarak, “SGK 4 yaşa kadar ikinci biyonik kulak ameliyatını da yapıyor. Eğer çocuk 4 yaşını biraz geçtiyse dosya hazırlanmasını talep ediyor. Komisyona gidiyor ve bu komisyonda 9 aya yakın bir süre alıyor. Çocuklarımız bu süre zarfında da mağdur oluyor” dedi. Yiğit kendisinin de biyonik kulak kullanıcısı olduğunu söyleyerek, biyonik kulak fiyatlarının git gide arttığına da değindi. Yiğit, Mayıs ayında değişim için SGK’nın ödediği bedel hariç kullanıcının 10 bin lira ödediğini şimdi ise fiyatın 14 bin liralara kadar çıktığını belirtti.

“KÜÇÜK ASYA” BİR AN ÖNCE AMELİYAT OLMALI

Mağdur ailelerden Ceren Ercan ise 11 aylık doğuştan ileri derecede işitme engeli bulunan kızı Asya Derin Onur’un normal şartlarda 1 ay sonra ameliyat olması gerektiğini, bu anlaşmazlıktan dolayı ameliyatın muallakta kaldığını belirtti. Ercan, “Kızım çift taraflı kulak arkası cihaz kullanıyor. İşitme kaybı çok ileri derecede olduğu için verim alamıyoruz. Bu yüzden bir an önce biyonik kulak takılması gerekli. Normal şartlarda 1 ay sonra ameliyatı var fakat bu anlaşmazlık yüzünden olup olamayacağını bilmiyoruz” dedi.

AMELİYAT OLMAZSA KONUŞAMIYORLAR

Ercan, “Ameliyatların iptal olması bizleri tedirgin ediyor. Çocukların dil gelişimi için 12-18 aylık dönem çok önemli. Eğer zamanında biyonik kulak takılmazsa normal yaşıtları gibi konuşamıyorlar. Teknoloji böyle bir tedavi imkânı sunmuş fakat biz bu tedaviye ulaşamıyoruz. Biz gibi birçok aile bu konudan mağdur oldu. Çocuklarımızı topluma ve hayata kazandırmamız gerek. Her geçen gün çocuklarımızın aleyhine işliyor. Biyonik kulaksız geçen her gün çocuklarımızın gelişimine bir engeldir. Bu engelin ortadan kalkması için Ankara Valimiz Ercan Topaca başta olmak üzere Sağlık Bakanlığı, SGK ve tüm yetkililerden çözüm talep ediyoruz” diye konuştu.

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum