Çölyak Derneği Başkanı Şebnem Ercebeci Çınar: "Çölyak haritası lazım"

Çölyak Derneği Başkanı Şebnem Ercebeci Çınar: "Çölyak haritası lazım"

Zincir marketlere getirilen glutensiz ürün satışı yükümlülüğünü değerlendiren Çölyak Derneği Başkanı Şebnem Ercebeci Çınar, çölyak hastalığıyla ilgili bir AR-GE çalışması yapılması gerektiğini belirterek, “Öncelikle bir çölyak haritası oluşturulmalı” dedi

Ticaret Bakanlığı, gıda perakendeciliği sektöründe şube sayısı 200'den fazla olan zincir marketlerin; 250 metrekareden fazla satış alanına sahip şubelerinde glütensiz un, tatlı ve tuzlu atıştırmalığı ve 400 metrekareden fazla satış alanına sahip şubelerinde ise glütensiz ekmek, un, makarna, tatlı ve tuzlu atıştırmalığını sürekli ve talebi karşılayacak miktarda satışa hazır bulundurması yükümlülüğü getirdi. Konu ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Çölyak Derneği Başkanı Şebnem Ercebeci Çınar 1 Haziran’dan itibaren yürürlüğe girecek uygulamanın takipçisi olacaklarını söyledi. Uygulamanın il ve ilçelerdeki küçük işletmelere kadar yayılmasını ve glütensiz gıda bankaları kurulmasını talep eden Çınar AR-GE çalışması yapılması gerektiğini sözlerine ekleyerek, “Öncelikle bir çölyak haritası oluşturulmalı. Her ilde kaç çölyaklı var, ürünlere nasıl ulaşılıyor? Diyetlerini yaparken nasıl zorluklarla karşılaşıyorlar? Bu tespit edilmeli” dedi.

ara22.jpg

ÖNCE TESPİT EDİLMELİ

Çölyak Derneği Başkanı Şebnem Ercebeci Çınar, çölyak hastalığında gerekli tedbirlerin alınması ve uygun şartların oluşturulmasının; çölyak hastalarının yaşamlarını sürdürebilmesi ve yaşam kalitesinin arttırılmasında önemli olduğuna vurgu yaptı. Şebnem Ercebeci Çınar, konu ile ilgili ayrıntılı AR-GE çalışması yapılması gerektiğini belirterek, “Öncelikle bir çölyak haritası oluşturulmalı. Her ilde kaç çölyaklı var, ürünlere nasıl ulaşılıyor? Diyetlerini yaparken nasıl zorluklarla karşılaşıyorlar? Bu tespit edilmeli. Bunun için Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı gibi yetkili merciler ile ortak çalışmalar yapılarak belirlenmelidir. Bu kişilerin değil üst makamların çölyak konusuna ağırlık vererek ve her ildeki derneklerin kendi çevresindeki çölyaklıları belirlemesi ve sorunlarını gündeme getirmesi ile hallolur. Bunun için çölyaklılara da çok iş düşmektedir. İllerindeki derneklerden haberdar olmalı ve çalışmalarına katkıda bulunmalıdırlar. Ancak, doğru, kaliteli, bilinçli ve akademik dünyadan uzaklaşmadan ve dernekleşme prensiplerine uygun hareket ederek sorunlar gündeme getirilmelidir” diye konuştu.

arabaslik1-001.jpg

ANKARA’DA BİLE BULUNAMAYABİLİYOR

Türkiye'de 75 kişiden birinin çölyak olduğunu dile getiren Dernek Başkanı Şebnem Ercebeci Çınar, ilerleyen süreçte her il, ilçe ve kasabadaki vatandaşın tüm glutensiz ürünlere ulaşmasını istediklerini dile getirerek, “Küçük işletmelerde özellikle de ilçelerde hiç değilse un, bisküvi ve makarna gibi glutensiz ürünlerin bulundurulması çölyak hastalarının sağlıklı bir diyet yapması açısından önem taşıyor. Ayrıca glutensiz gıda bankaları kurulmalı ve her yerde bu ürünlere kolayca ulaşılması sağlanmalıdır. Kaldı ki çoğu zaman Ankara ilçelerinde bile glutensiz ürün bulunması zaman zaman imkansız olduğu için, Hakkari’deki Van’daki Ağrı’daki çölyaklıların durumunun ele alınması daha elzem olarak karşımıza çıkmaktadır. Gönül ister ki herkes bu ürünlere rahatlıkla ulaşabilsin” ifadelerini kullandı.

glutensiz.jpg

GLÜTENSİZ ÜRETİME TEŞVİK GEREKİYOR

Şebnem Ercebeci Çınar, glütensiz ürünlerin ithal hammaddelerinin çölyak hastalarının bütçelerini zorladığını ve bu konuda da adımlar atılması gerektiğinin altını çizerek, “Okul öncesinden itibaren çölyak hastalığı tespit edilip kantinlerde piyasa fiyatından glutensiz ürün bulundurulmalı. Bununla birlikte işyerlerindeki kafeterya ve restoranlarda da glütensiz ürün satışı olmalı. Glutensiz ürün üretimi için yerli firmalara teşvik sağlanmalı. Kentlerde ve ilçelerde glutensiz restoran, kafe, pastane gibi yerlerin hizmet yapması için teşvik edilmeli. Ayrıca ithal glutensiz ürünlerin vergileri, gümrük giderleri azaltılarak uygun fiyattan piyasaya sunulması sağlanmalı” şeklinde konuştu.

colyakdestek1.jpg

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.