Dahi çocuklar İstanbul'daki turnuvada Başkent'i temsil edecek

Dahi çocuklar İstanbul'daki turnuvada Başkent'i temsil edecek

TÜZDEV Ankara Şubesi'nde üstün zekâlı çocuklar, geliştirdikleri akıllı su ölçme cihazı ile İstanbul’da yapılacak olan turnuvada Başkent'i temsil edecekler.

Türkiye Üstün Zekalılar ve Dahiler Vakfı (Tüzdev) Ankara Şubesi'nden  13-15 yaş arasındaki 4 üstün zekalı öğrenci, kendi geliştirdikleri su kirliliğini ölçmeye yardımcı olan robotla 10- 11 Şubat'ta İstanbul’da yapılacak olan ‘Geleceğin Dahileri Buluşuyor’ turnuvasında yarışacak. Geçen yıl Türkiye ikinciliği aldıklarını belirten takımın koçu ve ayını zamanda bilgisayar mühendisi olan Yasemin Karaderili, bu yılda iyi bir sonuç beklediklerini söyledi. 

SUYUNUZUN KALİTESİ CEBİNİZDE 

dsc_0233.jpg

‘Suyun Yolculuğu’ konusuyla yapılacak olan bu seneki turnuvaya geliştirdikleri akıllı su ölçme cihazı suyun kalitesine dair parametleri ölçerek anında cep telefonunuza aktarıyor. Cihaz yalnızca arıtma tesislerinde olmanın dışında evde musluklara ya da borulara takılarak sonuç elde edilebiliyor. Her ne kadar evinize kadar gelen su ölçülmüş olsada aradaki paslanmış borular gibi faktörler suyun kalitesini değiştirebiliyor. Cihazla ilgili Türk Patent Enstitüsü (TPE)’ne başvurduklarını belirten Tüzdev yetkilileri şimiden projeye bir destekte almış durumdalar. Ostim Geliştirme Vakfı bu cihazın üretime geçmesi için kendilerine destek olacaklarını ifade etmiş. 

4 ÇOCUK 1 EĞİTMEN

Tüzdev’den turnuvaya katılacak ekip ise 4 üstün zekalı çocuk ve 1 koçları olmak üzere 5 kişiden oluşuyor.Ekip çalışmasından da turnuvada derecelendirilecek olan yaşları 13-15 arası değişen Berk Salcan, Ömer Faruk Uslu, Alperen Kılınç ve Rohat Çağdaş Erdoğan onlara koçluk yapan bilgisayar mühendisi Yasemin Karaderili takım ruhunu sağladıklarını ve aylardır bu turnuvaya hazırladıklarını söyledi.

MÜHENDİS OLMAK İSTİYORUM

Geçen sene ilk kez düzenlenen robot turnuvasında Türkiye ikinciliği kazanan takımın lideri 15 yaşındaki lise öğrencisi Berk Salcan, “Robota her zaman ilgim vardı buraya başladıktan sonra kendimi daha çok tatmin etmeye başladım ve bana çok şey kattı. Teknoloji çağında geleceği bilim insanlarının ve mühendislerin şekillendireceğini düşünüyorum. İlerde de makine mühendisi olmak istiyorum” diye konuştu.

KATILMAK KAZANMAKTIR

Bu turnuvaların üstün zekalı çocuklar için önemli olduğunu belirten Karaderili, “Şuan çoğu üstün zekalı çocuk bireyselliği benimserken burada onlar takım ruhunu kazandılar. Derece almasalar bile oraya dünyadan pek çok tanınmış firmalar geliyor çocukların keşfedilebilirliği için çok önemli” dedi. 

Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.