DEMİRE DE ÇÜRÜK BULAŞTI

DEMİRE DE ÇÜRÜK BULAŞTI

Yiğit Çelik Yönetim Kurulu Başkanı Sıtkı Yiğit, piyasada tonlarca kalitesiz ve dayanıksız demir-çelik malzemesinin cirit attığını açıklayarak, “Kalitesiz malzemede demiri demir olarak görmemek gerekir” dedi.

 

OSMAN AKDOĞAN/ HABERVAKTİM-

 

Demir- Çelik sektöründe Ostim’de 1986 yılından bu yana hizmet veren Yiğit Çelik Yönetim Kurulu Başkanı Sıtkı Yiğit, piyasada dolaşan yeni bir tehlikeye dikkat çekerek, sanayide ve inşaatlarda kullanılan çoğu demir-çeliğin kalitesiz olduğunu savundu.

UCUZ MALZEME KALİTESİZDİR

Ülkemize tonlarca kaliteli ve kalitesiz olmak üzere demir-çeliğin sıkça geldiğini belirten Sıtkı Yiğit, “O kötü malzemeler piyasada cirit atıyor. Piyasada  şuan her kaliteden ürünü bulmak çok kolay. Alıcı malzemeyi ucuz olmak istiyor. Ucuza alınan kalitesiz malzeme ise hemen kırılıyor, dayanıksız oluyor. Kalitesiz malzemede demiri demir olarak görmemek gerekir” dedi.

DEMİRDE SERTİFİKA ÖNEMLİ

Türkiye’ye birçok ülkeden farklı kalitelerde demir-çelik getirildiğini vurgulayan Sıtkı Yiğit, alıcılara uyarılarda bulunarak, “Burada kullanıcının tamamen bilinçli olması gerekiyor. Sertifikalı mal alınmalı, alınacak malzeme iyi bilinmeli. Demir-çeliğin içindeki kaliteyi görmek lazım. Malzeme alındığı zaman sertifikasının görülmesi gerekiyor. Sertifika da malzemenin kimlik kartıdır. Sertifika, içindeki karşımın ne olduğunu, malzemenin neye dayanıklı olduğunu anlatan bir belgedir. Hiçbir satıcı ucuz mal tavsiye etmez. Bu işler biraz arz talep meselesinden kaynaklanıyor” diye konuştu.

HER ÇİN MALI KÖTÜ DEĞİLDİR

Bu konuda genellikle yapılan yanılgıya da değinen Sıtkı Yiğit, “Piyasada 1 buçuk liraya da malzeme var, 3 buçuk liraya da malzeme var. Aradaki fark tamamen kalite farkı. Genelde toplum olarak şöyle bir yanılgıya düşüyoruz. ‘Çin malı kötü’ diye. Böyle bir şey yok. Çin malının biz ucuzunu alıyorsak kötü, pahalısını alıyorsak, sertifikalısını ve garantilisini alıyorsak iyi maldır. Hem ucuz alalım hem kaliteli alalım böyle bir şey yok” şeklinde konuştu.

KÖTÜ MAL ZARAR ETTİRİYOR

Alınan ucuz ve kalitesiz maldan üreticilerin zararlı çıktığına da değinen Sıtkı Yiğit, “Malzeme alıyorsun, aldığın malzeme kötü. O kötü malzemeye, tutarının 5 katı üzerinde işçilik yapıyorsun, onu işliyorsun, asıl işleme gönderiyorsun gerekirse taşlamaya gönderiyorsun. Malzeme bozuk olduğu zaman senin 5 katı işçiliğin emeğin gidiyor. Kötü malzeme alan biraz kar elde edeyim derken, kat kat fazla zarar ediyor. Ondan sonra ‘Çin malı kötüdür, falanca malzeme kötüdür’ deniliyor” ifadelerini kullandı.
 

BİLİNÇLİ KULLANICI ORANI YÜZDE 5

“Kaliteli malzeme her zaman pahalı olur ama işte garanti sağlar” diyen Yiğit, son olarak şunları söyledi: “Biz Yiğit Çelik firması olarak kurulduğumuzdan bu yana kaliteli malzeme getirip satıyoruz. Hep bu politikayı güttük. Fakat müşterilerimiz, ‘malzeme sende ucuz değil bize pahalıya veriyorsun. Şu firma daha ucuz veriyor’ diye ucuz ve kalitesi mal sattırmak için daima bir baskı yapıyor. Kullanıcıların daha bilinçli olması lazım. Bu konuda müşterilerin yüzde 5’i bilinçli diyebilirim.”

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.