Deniz sıcaklıkları onu da etkiledi: Hamsi Gürcistan’a kaçtı

Deniz sıcaklıkları onu da etkiledi: Hamsi Gürcistan’a kaçtı

Uzmanlardan hamsi severlere kötü haber geldi. Hava sıcaklıklarından dolayı ısınan deniz suyu nedeni ile hamsi Gürcistan’a kaçtı. Karadeniz’de hamsinin yer değiştirmesi tezgahlara fiyat olarak tezgahlara nasıl yansıyacağını ilerleyen günlerde göreceğiz.

Değişen iklim şartları birçok şeyi etkilediği gibi denizlerdeki balık çeşitliliğini de etkiliyor. Karadeniz’de deniz sıcaklığının 15 derece altına inmemesi özellikle hamsi gibi bazı balık türlerinin Gürcistan’a kaçmasına neden oldu. Sezon başlarında bereketi ile tezgahları süsleyen hamsi ucuz fiyatları ile de tüketicinin yüzünü güldürüyordu. Kıyı kesimlerdeki hava sıcaklıklarının düşmemesi sonucu azalmayan deniz sıcaklıkları birçok balık türünün göç etmesine neden oldu. Yaşanan bu zorunlu balık göçünün tezgahlara fiyat olarak yansımalarını ilerleyen dönemlerde hep beraber göreceğiz.

1-004.jpg

ÇEŞİTLİLİK FİYATI ETKİLİYOR

Uzmanlara göre tezgahlardaki balık fiyatlarının en büyük etkisi balık çeşitliklerinin azlığı ya da çokluğu olarak nitelendiriliyor. Balıkçılar, “İklim değişikliği ciddi anlamda bizi vurdu. Çok az sayıda balık var. Hamsi yok denecek kadar az. Sezon başında epey boldu. Umudumuz havaların biraz daha toparlanması. Temennimiz çeşitliliğin bollaşması” diyerek güzel başlayan sezonun hava şartlarından dolayı bozulmasından korktuklarını ifade ediyor.

2-005.jpg

BALIK KARŞIYA KAÇTI

Deniz suyu sıcaklığının yüksek olması denizlerimizde balık çeşitliliğini de etkiliyor. Denizlerin sıcak olması sebebiyle balığın soğuk sulara kaçtığını dile getiren balıkçılar, “Balık yokluğundan kaynaklı piyasaların ne zaman düzeleceği hakkında bir şey söyleyemeyiz. Havaların düzelmesini bekliyoruz. Deniz kenarlarında havaların sıcak geçmesi denizlerimizde bulunan balık çeşitliliğini etkiliyor. Denizin su sıcaklığı yüksek. Zaten hamsi soğuk sulara yani Gürcistan’a kaçtı. Diğer balıklarda da çok çeşitlilik yok” açıklamalarında bulunuyorlar.

Kaynak:Enes Boyacı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.