Deprem vatandaşı konteyner evlere itti: Prefabriğe talep arttı

Deprem vatandaşı konteyner evlere itti: Prefabriğe talep arttı

Zirve Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Çayır, pandemi ve 6 Şubat depremlerinin konteyner evlere ilgiyi artırdığını belirterek “İnsanlar artık daha sağlam, daha küçük ve rahat edebileceği yapılara yöneliyor” dedi.

Altınpark Anfa Expo-Center Fuar Merkezi'nde ilk defa gerçekleşen Minimal Evler Fuarında son dönemlerde oldukça yaygınlaşan tiny house, prefabrik evler, kapsül evler, ahşap evler ve bungalovlar tanıtıldı. Zirve Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Çayır, “Pandemi ile birlikte prefabrik evler, tiny house, kapsül evler, ahşap evler ve bungalovların kullanımı oldukça arttı. İnsanlar kapalı ortama girmektense bu tür yapıları tercih ederek daha çok kendi arsasında veya gezerken kullanabileceği bir yapı tercih etmeye başladı” dedi.

basliksiz-1-003.jpg

PANDEMİ VE DEPREM TALEBİ ARTTIRDI

Yaşanan pandemi ve depremin ardından vatandaşların binalardan çıkarak prefabrik, kapsül ve ahşap evlere yöneldiğini dile getiren Zirve Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Çayır, “Pandemi ile birlikte prefabrik evler, tiny house, kapsül evler, ahşap evler ve bungalovların kullanımı oldukça arttı. İnsanlar kapalı ortama girmektense bu tür yapıları tercih ederek daha çok kendi arsası veya gezerken kullanabileceği bir yapı tercih etmeye başladı. Bu tip yapıların da araştırması olmaya başladı. Bu sektörün büyümesi, sektörün dinamiklerinin böyle hareketlenmeye başlamasına sebep oldu. 6 Şubat’ta yaşanan deprem de bu durumu tetikledi. Binaların, insanların korkulu rüyalar haline gelmesi, insanların artık daha sağlam, daha küçük ve rahat edebileceği yapılara yönelmesine sebep oldu. Bu sektörde bu vesile ile biraz daha büyüdü. Biz aslında bundan esinlenerek hareket ettik” şeklinde konuştu.

ara-001.jpg

“İÇERİĞİNDE HER ŞEY MEVCUT”

Vatandaşların son zamanlarda evleri hobi bahçesinden ziyade afetlere, depreme ve ani oluşabilecek durumlara karşı sığınacak bir yerim olsun diye tercih ettiğini söyleyen Çayır, “Evlerin içerisinde mutfağı, lavabosu, banyosu, tuvaleti, yatak odası, oturma alanı hepsi mevcut. Bir dönem bunun ismi hafta sonu evleri diye geçerdi. Biraz daha hobi bahçeleri ağırlıklı kullanırlardı. Artık iş biraz daha hobi bahçesinden ziyade afetlere, depreme karşı sığınacak bir yerim olsun diye tercih ediliyor. Pandemi sürecini hepimiz yaşadık. Bunu yaşamak yerine kendi yerinde kendi bahçende, kendi kendine daha rahat edebilirim diye çözüm arayanlar için oldukça iyi bir sistem oldu. Bir evde ne varsa bu evlerde de bunlara kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Yani arsanıza veya orman içerisinde ailenizle, eşinizle ve dostunuza bir arsa temin edip kullanabiliyorsunuz. Otelciler de artık bunu tercih etmeye başladı. Yani insanları odaları yerine de çadır konseptli oteller veya bungalov sistemi otellere iş dönmeye başladı” sözlerine yer verdi.

ara2-003.jpg

“TERCİHLER KİŞİYE GÖRE DEĞİŞİYOR”

Kapsül evlerin daha çok beğeni aldığını fakat tercih noktasında arsasının imarlı veya hani taşınabilir boyutuna göre kişilerin tiny house veya bungalov tarzı evler tercih ettiğini belirten Çayır, “Tabi burada farklı modeller var. Konseptimizin içerisinde prefabrik yapılar, çelik evler, ahşap bungalov evler, tiny house dediğimiz tekerlekli sistemli evler, dome house dediğimiz turizm ağırlıklı bölgelerde kullanılan o çadır konsept evler bulunuyor. Ama konsept olarak insanların merakını giderebileceği aynı zamanda kafasındaki soru işaretlerine yanıt bulabileceği, sistemi kullanılmasından tutun da dizaynına kadar farklı model seçenekleri bir arada görebileceğiz uçsuz bucaksız bir furya açıkçası. Tercihler tamamen kişiye göre değişiyor. Şimdi beğeni noktasında kapsül evler daha çok beğeni alıyor ama tercih noktasında arsasının imarlı veya hani taşınabilir boyutuna göre ya tiny house tercih ediliyor ya bungalov tarzı evler tercih ediliyor. Bungalov evler tatil bölgeleri ağırlıklı tercih ediliyor. Vatandaşlar, depremde hazır daha rahat edebileceği, afet durumlarında sığınabileceği bir liman olarak gördüğü evleri tercih ediyorlar” ifadelerini kullandı.

ara3-002.jpg

“MODELLER 1 MİLYON TL’DEN BAŞLIYOR”

Evlerin metrekaresine ve tipine göre fiyatların değiştiğinin altını çizen Çayır, “Bir evi, çelik yapı yaparsanız 120, 130, 150, 200 metrekareye kadar inşa edebilirsiniz. Ortalaması 100, 120 metrekaresi prefabrik ev dediğimiz çelik sistem evleri kullanabiliyorsunuz. Tiny houselerin modeline baktığımız zaman 40 metrekare tiny house da var. 30 metrekare olanı da var. Bu yapılar insanın tercihine göre değişiyor. Sadece 2 kişilik bir aileyse 30 metrekarelik bir alan yetebiliyor. Ama 40 metrekare tam böyle ailecek kalınabilecek aile modelleri de var. Tamamen isteğe göre değişiyor. Fiyat noktasına gelecek olursak tiny house modelleri 1 milyondan başlıyor, kapsül evler 3 buçuk milyondan başlıyor, ahşap evler 1 buçuk milyondan başlıyor. Fiyatlar bu aralıkta değişiyor” diyerek sözlerine son verdi.

Rüveyda Aslıipek/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.