Dil öğrenmek HAYAL DEĞİL

Dil öğrenmek HAYAL DEĞİL

Başkent'in en büyük ve en kapsamlı dil eğitim merkezinin kurucusu olan Mustafa Gürleyik, yabancı dil öğrenmenin korkulacak kadar zor bir iş olmadığını söyleyerek dil öğrenebilmenin püf noktalarını paylaştı.  

Ankara'nın En Büyük Dil Eğitim Merkezi olan Kızılay'daki 'Çağrı Yabancı Dil Okulu'nun Kurucusu Mustafa Gürleyik, yabancı dil öğrenmenin korkulacak kadar zor bir iş olmadığını belirterek, "Bir dili iyi bir şekilde öğrenen ikinci dili öğrenmesi daha kolay oluyor" dedi. Habervaktim'e yabancı dil konusunda çarpıcı açıklamalarda bulunan ve dil öğrenmenin püf noktalarını gazetemiz aracılığıyla açıklayan yabancı dil uzmanı Gürleyik ile yaptığımız keyifli söyleşi şöyle:

TECRÜBE VE YÖNETİCİLİK BİR ARADA

Kendinizden bahseder misiniz?

Mustafa Gürleyik. 36 yıllık Fransızca öğretmeniyim. Uzun yıllar Milli Eğitim Bakanlığı'nda Eğitim Uzmanlığı ve Şube Müdürlüğü yaptım. Türkiye’nin Almanya-Essen ve Fransa-Strazburg Başkonsolosluklarında diplomatik görevle Eğitim Ataşeliği görevinde bulundum. Emekli olduktan sonra 2012 yılında Çağrı Yabancı Dil Okulu’nu kurdum.

20 DİLDE EĞİTİM...

Kaç dilde eğitim veriyorsunuz?

20 dünya dilinde eğitim veren Ankara'nın En Büyük Dil Eğitim Merkezi’yiz. Öğrettiğimiz Diller: Arapça, İngilizce, Fransızca, Almanca, Portekizce, İspanyolca, İtalyanca, Flemenkçe, Yunanca, İbranice, Rusça, Çince, Korece, Japonca, Farsça, Peştunca, Urduca, Latince, Yabancılara Türkçe ve işitme engelliler için İşaret Dili. Ayrıca atalarımızın kullandığı yazı dili olan Osmanlıcayı da öğretiyoruz.
Gururla söyleyebiliriz ki başkentte bu kadar dilde eğitim veren başka yer yok. Dünya'nın dilini teknolojik sınıflarda modern yöntemlerle en iyi bir şekilde öğretiyoruz.

02.gif

YABANCI DİLİN MANTIĞINI BİLİYORUZ
Yabancı dil öğretiminde iddialısınız yani?

Biz yabancı dil uzmanıyız. Bu işin nasıl yapıldığını ve mantığını biliyoruz. Bizim yabancı dil eğitimlerimiz anadil mantığı ile yapılmaktadır. Yani bir çocuk önce çokça dinliyor, sonra "anne", "baba", "mama" demeye başlıyor. Kursiyerlerimizin dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerini İletişimci Yaklaşım Metodu (ApprocheCommunicative) ile geliştiriyoruz. Kullanacağımız bütün metinleri, diyalogları günlük hayattan seçiyoruz. Eğitimlerimizde yabancı kaynaklar kullanıyoruz. 


İNGİLİZCE'DEN SONRA EN FAZLA RAĞBET ARAPÇA'YA
Size hangi yabancı dili öğrenmek için daha çok talep var?

Bize daha çok Arapça öğrenmek için başvuru yapılıyor. Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık başta olmak üzere bize yaklaşık 40 kurum ve kuruluş çalışanlarından dil öğrenmeye gelen var. Bu kurumlardan gelenlerin yüzde 80'i Arapça öğrenmek için geliyor.

BAŞKENT'TEKİ EN KAPSAMLI DİL OKULU
20 dilin arasında en iddialı olduğunuz yabancı dil hangisi?

En iddialı olduğumuz dil Arapça'dır. 27 Arap ülkesinde rahatlıkla kullanılabilecek Fasih Arapçayı (Modern Arapça) öğretiyoruz. Kendi alanında uzman 30 tane Arap asıllı hocamız var. 

ARAPÇA'YA İLGİ ÇOK 
Arapça'ya bu kadar ilgi gösterilmesinin bir sebebi var mı?

İslam ülkeleriyle yapılan ticari ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi nedeniyle Arapçaya ilgi artmaktadır.

dsc_0168.jpg

HOCALARIN ÇOĞU YABANCI
Eğitim veren hocalarınızın hepsi yabancı mı?

Çok sayıda yabancı hocamız var. Birkaç tanede Türk hocamız bulunuyor.

BU ÖNERİLERE DİKKAT!
Yabancı dil öğrenmek isteyen kişilere neler önerirsiniz?

Yabancı dil öğrenmek zor değil, biraz ilgili olmak lazım. Bir kere öğrenmek isteyenler kendilerini zorlamaları gerekiyor. Hangi dili öğrenmek istiyorlarsa o dilde düşünmeliler. Yani bir İngiliz, bir Arap söylerse bu cümleyi nasıl kurar diye düşünerek zihnini zorlamalı. Böyle olursa kişi beyninin belirli merkezleri harekete geçer. Ayrıca, kursiyerler öğrendiklerini bol bol tekrar etmeliler.

KURSİYERLERE WHATSAPP ÜZERİNDEN DE EĞİTİM
Siz neler yapıyorsunuz?

Sınıflarda WhatsApp grupları oluşturuyoruz. Öğretmenlerimiz sınıfta öğrettiği cümleler ile öğrencilerimizi WhatsApp üzerinden pratikte konuşmaya sevk ediyor. Öğrenciler de o dile konuşmaya çalışıyor. Öğretmenlerimiz yine buradan örnek cümleler, örnek metinler gönderiyor. Öğrencileri sürekli uyanık tutuyoruz. O dille meşgul olmasını sağlıyoruz.

BOL BOL PRATİK İMKANI
Diğer kurslardan farklı uygulamalarınız var mı?

Ülkemiz insanı yabancı dil öğrenirken o dilin konuşulduğu ortamlarda bulunmadığı için büyük zorluklar yaşıyor. Dil Okulu olarak uyguladığımız 4 farklı yöntemle birebir konuşma imkanı sağlıyoruz. Birincisi; kur boyunca en az bir yabancı öğretmen derse misafir oluyor ve orada öğrencilerle konuşarak pratik yapıyor. İkincisi; öğrencilerimize kantinde öğrendiği dildealışveriş yapmayı öğretiyoruz. Üçüncüsü Dil Kafe diye bir ortamımız var. Burada da öğretmenimizin başında bulunduğu bir masada öğrenciler toplanıyor. Bir konu üzerine saatlerce konuşuluyor. Bu vesile ile bol bol pratik yapılma imkanı oluyor. Dördüncüsü ise; yabancı dilde seslendirilmiş bir filme götürüyoruz.


YABANCI DİL ORTAMI
Türkiye'de yabancı bir dilin iyi bir şekilde öğrenilememesi,pratik yapma ortamlarınınbulunmamasından kaynaklanıyor mu?

Kişi ne kadar iyi dil öğrenirse öğrensin yabancı dilin konuşulduğu ortamlar oluşturmazsanız dil tam anlamı ile öğretilemez. Biliyorum ama konuşamıyorum sözlerini çok duyarsınız. Dili tam öğrenememenin altında ona zaman ayırmama, ilgisizlik gibi faktörler bulunsa da o ortamın oluşturulamaması da büyük bir etkendir.

BİR DİLİ ÖĞRENEN İKİNCİ DİLİ DAHA KOLAY ÖĞRENİYOR
Bir dili öğrenmenin ikinci veya üçüncü dili öğrenmede katkısı olur mu?

Tabi ki. Kişi bir yabancı dili iyi bir şekilde öğrensin, diğer dilleri öğrenmek istediği zaman onun faydasını görecektir. Ancak, bir dili iyi bir şekilde öğrenmesi ve dil öğrenmenin mantığını bilmesi şarttır.

TEKNOLOJİK SINIFLAR
Eğitim verdiğiniz derslikler hakkında bilgi verebilir misiniz?

Sınıflarımız bilgisayar ve projeksiyonludur. Yani teknolojik sınıflarda interaktif olarakyabancı dil öğretiyoruz.Bu şekilde zaman kaybını önlüyoruz. 3-5-7-11 kişilik sınıflarımız bulunuyor. Gerek görüldüğü taktirde dil okulumuzda ve kurum kuruluşların adreslerinde birebir eğitim de veriyoruz. 


BAŞARILI OLANLARA ONAYLI BELGE
Dersleri başarı ile bitirenlere bir belge veriliyor mu?

Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika veriyoruz. 

OSMAN AKDOĞAN / HABERVAKTİM-

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.