Dilencilere Yardım Etmeyin

Dilencilere Yardım Etmeyin

ESAM’a konuk olan Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Başkanı Dr. Fuat Oktay, “Allah aşkına dilencilere yardım etmeyin” dedi. Dilencilerin vatandaşları istismar ettiğini söyleyen Oktay, vatandaşların ihtiyacı olan birisini gördüğünde geri duram

UĞUR ÖĞÜT / HABERVAKTİM

Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi’ne (ESAM) konuk olan Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Başkanı Dr. Fuat Oktay, ‘Suriye ve Nüfus Hareketleri’ konulu bir konferans verdi. Katılımcıların sorularını da yanıtlayan Oktay şunları söyledi:
DÜNYA ÇOK AĞIR BİR SINAV VERDİ
“Suriye olayında dünya çok ağır bir sınav verdi ama sınıfta kaldı. Biz gelen her insana barınma, beslenme olarak değil, kardeşimiz olarak bakıyoruz. Türkiye'de ki toplam sayı 2 milyon 752 bin Suriyeli misafir edilirken Avrupa sadece 10 Bin sığınmacı için ayağa kalktı. Suriye’de savaş öncesi 21 milyon insan vardı. Bunun 12 milyonu evini, 5.5 milyonu ülkesini terk etti.”
12 MİLYONA POLİKLİNİK HİZMET VERDİK
“Verdiğimiz hizmetlere baktığımızda da aslında çok ciddi rakamlar. Sağlık hizmetini ilk etapta karşıladık 12 milyonun üzerinde sadece poliklinik hizmeti vermişiz. Yarım milyonun üzerinde hastanede yatan hizmeti vermişiz. 300 bine yakın ameliyat gerçekleştirmişiz.”
DAEŞ’İ BİRE BİR GÖRÜYORUZ
“Ne zamanki Avrupa’ya geçişler başladı o zaman ‘bir saniye’ denildi. Tam bu duyulmaya başlanıyordu ki Rusya faktörü devreye girdi. Tabi Rusya faktörünün devreye girmesinde de o da çok parametrede bir denklemi konuşuyoruz aslında. Bir taraftan Türkiye’nin sınır hattında oluşturulan bir hat. Yani göz göre göre gelen bir yapı. Yani DAEŞ denen bir yapının nasıl girdiğini biz sahadayız bire bir görüyoruz.”
TÜRKİYE’DEN BAŞKA SİVİLLERE YARDIM EDEN YOK
“Bütün faturasını Türkiye’nin ödediği bir yapı ve sanki Türkiye destekliyormuş gibi de bir bedelin Türkiye’ye ödetilmeye çalışıldığı bir algı boyutunda öyle oldu. Ne zaman oldu bu? Özellikle Ayn-el Arap’ta Kobani olaylarının başladığı dönemde. Yani yüzbinleri alıyoruz. Kobani olayları başlıyor Ayn- el arapta, yani öyle bir örgüt düşünün ki yapı gidiyor bir günde bütün Irak’ı teslim alıyor tek bir kurşun sıkmadan. Sonrasında geliyor Suriye’yi teslim alıyor birkaç günde. Sonrasında geliyor bir kasabaya yok 3 km geldi yok 2 km geldi vs yani bir tiyatroyu canlı olarak izliyorsun. Türkiye’den başka orada sivillere, oradaki insanlara yardım eden başka hiçbir kimse yoktu.”
YENİ YUNUS EMRELERE İHTİYACIMIZ VAR
“Şunu çok arzu ediyoruz biz. Hangi çalışmayı yapıyor olursak olalım. Sadece bizim verdiğimiz yani devlet kurumlarının verdiği yaptığı hizmetlerde iki toplum arasındaki gelecek yüzyıllara dayanacak şeyi sadece oradan kuramayız. Bir dostluk köprüsünün burada oluşturuluyor olması önemli. Bu dostluk köprüsünün oluşturulmasında sivil toplum kuruluşlarımız mutlak bu işin içerisinde olmak zorunda. Yani bizim yeni Yunus Emrelere ihtiyacımız var orada. Hiçbir karşılık beklemeden olayın çilesine talip ama dostluklar kuracak bir yapıdan bahsediyorum.”
ALLAH AŞKINA DİLENCİLERE YARDIM ETMEYİN
“Kamuoyunda çok konuşulan cumalarda da çok yakın gördüğünüz dilenciler olayı, açıkta olanlar, parkta olanlar boyutu çok gündeme getiriliyor. Burada da bizim hep bir mesajımız var. Allah aşkına dilencilere yardım etmeyin. Bizim toplum olarak da bir yaklaşımımız var ihtiyacı olan birisini gördüğümüzde geri duramıyoruz. Burada bir istismar söz konusu. Çocukların istismarı söz konusu, kadınların istismarı söz konusu verdiğiniz her kuruş bu istismara katkıda bulunuyor.”
 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.