Döngü çıkmaza girdi: Marketlerde bozuk yok

Döngü çıkmaza girdi: Marketlerde bozuk yok

Bozuk para sorunu yaşamaya devam eden market ve büfelerin camlarında “Madeni bozuk para tümlenir” yazıları daha fazla görülmeye başlandı. Zincir market sahibi Ali Yığdöşen, “Döngü çıkmaza girdi” dedi.

Merkez Bankası’nda basımı gerçekleşen madeni paraların maliyetinde yaşanan artışla birlikte 25 kuruşun maliyeti 1,64 TL, 50 kuruşun maliyeti 2,31 TL ve 1 TL’nin maliyeti ise 2,77 TL oldu. Merkez Bankası yıl içerisinde madeni paralarda gramajı düşürme yoluna giderken; piyasalarda bozuk para sıkıntısı yaşanmaya devam etti. Piyasada bulunamayan madeni paralardan dolayı, market ve büfelerin camlarındaki “Madeni bozuk paralarınız tümlenir” yazıları sık görülmeye başlandı. Bu yazılardan bulunan Ankara Yenimahalle’deki bir zincir market şubesinin sahibi Ali Yığdöşen, konu ile ilgili piyasada bozuk para döngüsünün çıkmaza girdiğini söyleyerek vatandaşları bozuk paralarını tümletmeye çağırdı.

imgpsh-fullsize-anim-4.jpg

5,10 VE 20’LİK DE SIKINTILI

Zincir market şube sahibi Ali Yığdöşen, uzun süredir madeni para sorunu yaşadıklarını ve müşterilerin çekindiklerinden dolayı bozuk para getirmediklerini düşündüklerinden cama astıkları “Madeni bozuk paralarınız tümlenir” yazısıyla sorunu çözmeye çalıştıklarını belirterek, “Müşteriler de artık alıştı. 5-10 kuruş zaten hiç bulunamıyor. Bu para üstü verirken bu sıkıntı olmuyor da 50 kuruş ve 1 TL’lik madeni paralar sıkıntı oluyor. Bunların yerine ne vereceğiz. Bir yandan da 5-10-20 TL’lik banknotlar bile sıkıntılı şu anda. Bizim de burada bir para döngümüz var. Bu döngü çıkmaza girdi” ifadelerini kullandı.

imgpsh-fullsize-anim-8.jpg

BOZUK PARA BULUNDURMALIYIZ

Ali Yığdöşen, herhangi bir baka şubesinde bozuk para bulamadıklarını aktararak, “Market olarak kasada para bulundurma şekillerimiz var. Belli bir miktar bozuk para bulundurmamız gerekiyor. Daha fazlası bulunduramıyoruz. Şu anda bu da yükseltildi. Ama yine de yetmiyor. 5 ve 10 TL’lik banknot sıkıntısı da devreye girince müşteriye 5 tane 1 TL’lik madeni para vermek durumundayız.Ki bu bulundurmamız gereken bozuk para mağazanın büyüklüğüne göre değişiyor. Burası yine en küçük mağaza, bizden daha fazla bozuk para bulundurması gereken mağazalar var. Fakat bulunamıyor” şeklinde sözlerine devam etti.

imgpsh-fullsize-anim-7.jpg

VATANDAŞ PARASINI TÜMLETSİN

Yığdöşen, son zamanlarda bir market şubesi yetkilisinin Merkez Bankası’ndan aldığı belli bir miktar bozuk parayı aralarında paylaşıp döngüyü devam ettirmeye çalıştıklarını dile getirdi. Yığdöşen, “Ama bu arada da müşterilerden gelen her türlü parayı alıyoruz. Vatandaş elindeki bozuk paraları tümletirse bizim için iyi olur. Sıkıntı da burada başlıyor. Herkes evinde bozuk paraları bir yerlerde biriktiriyor. Geçenlerde bir müşterinin 13-14 yaşındaki kız çocuğu ‘benim kumbaramda var ama daha tümletmeyeceğim, 2-3 bin TL’yi bulur’ dedi. Böyle olunca biriken paralar piyasadan çekilmiş oluyor. Bu da döngüyü çıkmaza sokuyor” diyerek sözlerini noktaladı.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.