Takviye gıdalar nedir ne değildir? Uzmanıyla konuştuk

Takviye gıdalar nedir ne değildir? Uzmanıyla konuştuk

Dr. Eczacı Ziya Bayrak ile takviye gıdaları konuştuk: Takviye gıdalar nedir, ne değildir? Takviye gıdalar bir taraftan onarırken bir taraftan bozabiliyor mu? Özellikle bağışıklık sistemine sağladığı katkılar neler, kullanım şekilleri nasıl olmalı?

Takviye gıdalar nedir, ne değildir? Takviye gıdalar bir taraftan onarırken bir taraftan bozabiliyor mu? Özellikle bağışıklık sistemine sağladığı katkılar neler, kullanım şekilleri nasıl olmalı?

Dr. Eczacı Ziya Bayrak ile özellikle pandemi sürecinde gündemdeki yerini artıran takviye gıdalar ve vitaminler hakkında merak edilenleri konuştuk.

PHYTOCENTER firmasının yöneticisi de olan Dr. Bayrak “Gıda takviyelerinin kullanımı çağımızda bana göre çok önemli. Mesela Kuzey Amerika ve Avrupa’da ortalama sağlıklı yaş ömrü çok yüksek. Bu yaş ömürlerinin yüksek olma sebeplerinin birisi de gıda takviyeleri; burada kullanım oranı yüzde 70 olarak görünüyor" dedi.

image00002.jpeg

İnsanların hasta olmadan güçlü bir bağışıklık sistemi ile karşı durmaya çalıştığını ifade eden Bayrak, "Kalp damar hastalığından korunmak için çok yaygın bir omega kullanımı var. Kullandıkları ek gıdalar sayesinde hasta olmaktan kaçınıyorlar. Bunun yanında spor yapıp beslenmeye dikkat ediyorlar. Ben özellikle vatandaşlarımıza kış günlerinde hastalığı önleyici ek gıdaları kullanımını tavsiye ederim. Çünkü sağlam bir bağışıklık sistemi kaliteli bir hayata neden olur” ifadelerini kullandı.

basliksiz-1.jpg

“DOĞAL ÜRÜNLER KULLANILIYOR”

Ürünlerinin gıda takviyesi olarak kullanıldığına dikkat çeken Dr. Bayrak, “İnsan sağlığı düzenlemek ve muhafaza etmek için kullanılan tamamen doğal ürünlerden oluşan vitaminler, besleyici ek gıdalar gibi ürünlerden oluşan gıdalardır. Örnek olarak A, C gibi vitaminler yaygınca gıda takviyelerin için de kullanılarak. İnsanların hizmetine sunulur. Yine Anadolu’da çok fazla şifalı bitkiler ve bu bitkilerden oluşan sağlıklı karışımlar var. Bu karışımlar doğal yollar kullanılarak gıda takviyeleri amacıyla kullanılıyor. Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde doğal yollar ile beslenen arılarımızdan oluşan arı sütü, popülist, arı ürünleri de gıda takviyelerimizde özenle yer alıyor” dedi.

421211.jpg

"ÖNCE İHTİYAÇ BELİRLENMELİ”

Dr. Bayrak, gıda takviyesi alınmadan önce mutlaka doktora danışılması gerektiğini vurgulayarak “Vatandaşlarımız gıda takviyelerini kullanmadan önce mutlaka ihtiyacın belirlenmesi gerekiyor. Mutlaka bir doktora bir uzmana danışarak bu ürünler kullanılmalı. Gıda takviyelerinin önemini bütün dünya olarak yaşadığımız pandemi de ortaya çıktı. Pandemi de insanlarımızın sağlıklı yaşamasındaki en önemli etken bağışıklığın güçlü olması oldu. Bu dönemde özellikle popülist ve C vitamini içeren ürünler bağışıklık sisteminin artmasında önem kazandı. Bağışıklık sistemini koruyan ama insan vücudunda birikmeyen vitaminleri doğrudan kullanabilirsiniz” şeklinde konuştu.

2892350-810x458-001.jpg
“HEKİME DANIŞMAYI UNUTMAYIN”

Gıda takviyesi alınırken nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda da Bayrak, şunları söyledi: “Almayı düşündüğünüz ürünün ilk olarak içeriğine bakmalısınız. İçeriğinde size alerji yapacak yan etkilerin olduğunu görürseniz kullanımı doğru olmaz. Bu gibi basit takviyeleri içeriğini okuyarak kullanabilirsiniz. Ama bazı gıda takviyeleri vardır ki kesinlikle bir doktora danışılmadan kullanılmamalıdır. Bu gibi vitaminlere örnek verirsek eğer D vitamini, D vitamini gibi vitaminler yağda biriken bir vitamin olduğu için mutlaka ve mutlaka kan değerlerinize bakılmadan kullanılması doğru olmaz. Bu gibi durumlarda kullanım dozları ve kullanım süresi de çok önemlidir. Çünkü bu tarz vitaminleri bu şekilde yapmazsanız vücuduz da biriken vitamin yarardan çok zarar ortaya koyar. Bu tarz ek gıdaları kullanırken öncelikle ihtiyacın ne olduğunu belirlemek şart oluyor.”

62-10.jpg
“ÖZEL DURUMLARDA KULLANIMA DİKKAT”

Dr. Bayrak, “Özel durumlarınızda da mutlaka doktor tavsiyesinde kullanım doğrudur. Örnek olarak hamilelik döneminde gelişi güzel C vitamini bile kullanmak doğru değildir. Kesinlikle bir kadın doğum uzmanının takibinde onayı ile kullanım şart olur. Özel durumlardaki kullanımlarında ilaç kullanımı gibi dikkat edilmelidir. Bu tarz ek gıdalarında kullanım süreleri de önemlidir. Mesela, ekinezya bitkisinin kullanıldığı ürünlerin üç aydan fazla kullanılmaması gerekir. Eğer kullanılırsa ilk üç ay bağışıklık sistemini güçlendirir ama üçüncü aydan sonra tersine etki oluşturmaya başlar. Bazı ürünleri kullanırken süreli kullanım doğrudur. Popülist gibi ürünler ise özellikle pandemi döneminde uzun süre kullanılan bir üründü. Çünkü böyle bir etkisi yok. Yine C vitamini vücutta depolanmadığı için uzun süreli kullanılabilir. Vücutta depolanan vitaminler kesinlikle hekime danışarak ve süreli şekilde kullanımı doğrudur. Gıda takviyelerinde etiketin üzerinde yazılan saklama ve kullanım şartlarına uyulmalı. Gıda takviyelerinde yaş aralığı çok önemlidir” dedi.

vitamin-haplari-yararili-mi-zararli-mi-gelgez.jpg

“KİŞİSEL HASSASİYETLERE DİKKAT”

Dr. Eczacı Ziya Bayrak, takviye gıdalar üzerine son olarak şu hususlara değindi: “Vatandaşlar gıda takviye ürünlerini güvenilir kurum ve kişilerden almalılardır. E ticaretten alınan ürünlerde yetki belgeleri araştırıp ona göre alınmalı. Faturalı ürün almak önemli bu ürünün gerçekliğini gösterir. Satıcının güvenilir olması ve belgelerinin tam olması önemli. Ürünün hammaddelerinin ve kapsüllerinin doğallığına ve belgelerinin tam ve yasal olmalarına dikkat edilmeli. Bunlar çok önemli, ürünlerde kullanılan kapsüllerin oluşumu bile çok önemli. Helal ürünlerle üretim olup olmadığını görebilir. Vegan hassasiyeti olan vatandaşlar o hassasiyeti arar bu yüzden ürünlerin içerikleri ve belgeleri çok önemli araştırmak ve mutlaka bir uzmana danışmak çok önemli. Ham madde kalitesi ve ambalaj kalitesi de ürünün kalitesini etkiliyor.”

YILLARIN BİRİKİMİ İLE YÜRÜYEN YERLİ BİR FİRMAYIZ

Dr. Eczacı Ziya Bayrak kimdir? Hakkında şu bilgileri verdi: “İlaç teknolojileri üzerine yüksek lisansımı yaptım. Şuan da Dr. Eczacı olarak PHYTOCENTER firmasının hem AR GE hem de yöneticisi konumunda çalışmalar yapıyorum. PHYTOCENTER firmamız yılların akademik çalışmalarının bir sonucu olarak. Doktor ve Eczacılardan oluşan Ar-Ge ekibinin geliştirdiği ürünlerin Türk halkına ve dünyaya arz edilmesini hedefleyen bütün çalışmalarını bilimsel olarak yapan bir firmadır.”

Faruk Gökyurt/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.