Dünyanın en büyük ve en şiddetli depremi nerede olmuştur?

Dünyanın en büyük ve en şiddetli depremi nerede olmuştur?

Kahramanmaraş Pazarcık merkezli deprem sonrası Türkiye yaraları sarmaya çalışırken, insanlar depremlerle alakalı araştırmalar yapmaya başladı. Peki, dünyanın en büyük depremi, dünyanın en şiddetli depremi nerede olmuştur?

Dünya tarihi birçok depreme şahit olmuştur. Seneler içerisinde oluşan sismik boşlukların enerji patlamasıyla oluşan depremler; bazen uygarlıkları, bazen şehirleri bazense insanlığı yok etmiştir. Bahse konu olan dünyanın en büyük depremi ve dünyanın en şiddetli depremi de örnektekiler gibi depremler bir şehrin insanlığın yok oluşuna sebebiyet vermiştir.

23 Ocak 1556 yılında Çin’in Şensi kentinde meydana gelen olayda birçok alan yok olmuş ve 830 bin insan hayatını kaybetmiştir. Dünya tarihinin şahit olduğu bu elim olay, tarihe en çok kırıma ve yıkıma ulaşan deprem olarak kaydedilmiştir. Detaylar haberimizde:

1556 ÇİN ŞENSİ DEPREMİNDE NE OLDU

23 Ocak 1556 senesinde o dönemki Çin halkı kötü bir güne uyandı. Hatta öyle ki yaşanan bu deprem sonrası dönemin Ming Hanedanlığı'nda yaşayan nüfusun yüzde 1’ine yakını uyanamadı. Bilinen değerlere göre 8,0 büyüklüğünde meydana gelen deprem sonrası 830 bin insan yaşamını kaybetti. Bazı araştırmacılar, Çin’de yaşanan bu depremin enerjisinin aşağı yukarı 15 milyon tonluk TNT patlamasındaki enerjiye veya Hiroşima’ya atılan atom bombasının bin 3 katının çıkardığı enerjiye eşit olduğunu bildiriyor.

cin.jpg

NE KADAR ALANDA GERÇEKLEŞTİ

Meydana gelen depremde toplam 97 bölge etkilenmiştir. Sayılar netlik kazanmasa da 840 kilometrelik bir alanda gerçekleşen depremde bu bölgelerin tamamı dümdüz olmuştur. Bu durumda bu kadar insanın ölümüne yol açmıştır.

DÜNYADA BUGÜNE KADAR ÖLÇÜLMÜŞ EN BÜYÜK DEPREM

Her ne kadar yıkım olarak dünyanın en büyük depremi Çin-Şensi depremi olsa da dünya tarihinde bu zamana kadar ölçülmüş en büyük deprem 22 Mayıs 1960 senesinde Şili’nin Valdavia şehrinde meydana gelmiştir. Yapılan ölçümlere göre, oluşan bu depremin büyüklüğü 9,5 olarak belirlenmiştir.

www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.