Elektrik faturasını düşürme taktikleri

Elektrik faturasını düşürme taktikleri

Elektrik faturanız yüksek meblağlarda geliyor ise bu tavsiyeleri mutlaka uygulayın.

Elektrik faturası her vatandaşın bütçesinde ayrı bir yer kaplamaktadır. Aşırı elektrik kullanımına kaçıldığı takdirde bütçeyi sarsacak yüklü miktarda fatura ile karşılaşılması kaçınılmaz hale geliyor. Alınacak önlemlerle yüklü miktarda gelen faturalara yön verile biliniyor.

Aydınlatma için tasarruflu lamba kullanın

Aydınlatma için florasan ve enerji tasarruflu lamba kullanın. Florasan lambalar akkor lambalara göre 10 -15 kat daha uzun ömürlüdürler ve 40 watlık bir florasan lamba 100 wattlık bir akkor lambadan daha fazla ışık üretir. Bu tür lambalar kullanıldığı takdirde aydınlatmada yüzde 80’e varan tasarruf sağlanabilir.

Beyaz eşyalara dikkat

Kullandığınız beyaz eşyayı seçerken dikkat edin. Enerji tasarruflu olmasına özen gösterin. Bulaşık ve çamaşır makinesini kullanırken uygun program seçip, buzdolabınızı fırın radyatör gibi ısı üreten gereçlerden uzağa yerleştirin. Buzdolabınızı yerleştirirken sağında ve solunda boşluk bırakın. Güneş ışıklarından olabildiğince uzak tutun. Mevsimsel ayarlarını zamanında yapın.

Kullanılmayan cihazları düğmesinden kapatın

Evlerde bulunan televizyon, bilgisayar, müzik çalar, uydu alıcısı gibi cihazlar düşük elektrik tüketimi yapmasına rağmen uzun süre kullanıldığında toplam tüketim içindeki yeri fazla olabiliyor. Özellikle televizyon gün içinde uzun süre çalıştırıldığında fazla tüketime neden oluyor. Bu tür cihazlar kullanılmadığında muhakkak üzerlerindeki düğmelerden kapatılması gerekiyor.

Klimadan tasarruf edin

Klimayı doğru kullanarak 3’te 1 oranında enerji tasarrufu sağlanabilir. Bunun için klimanın kullanıldığı alana dışarıdan hava girmesini engellemek gerekiyor. Binaların dış cephelerine yaptırılan ısı yalıtım ile içerideki oda sıcaklığı korunup klimanın daha az çalışıp daha az elektrik tüketmesine neden oluyor. 

Ütü yaparken dikkat edin

Ütüler evlerdeki enerji tüketim kapasitesi en yüksek cihazlardan birini oluşturuyor. Çamaşırların nemli olarak ütülenmesi, buharlı ve termostatlı ütülerin tercih edilmesi tasarruf açısından önemli faktörler arasında yer alıyor. Ütülemenin, ütüyü tekrar ısıtmak gerekmeyecek şekilde bir defada yapılması, ütüleme işinin bitimine yakın ütüyü prizden çekip, son parçaları mevcut ısısıyla tamamlanması yoluyla elektrik tüketimi azaltılabiliyor. Ütü alırken gücü düşük, buhar kapasitesi yüksek olanları seçmenin en az yüzde 10 tasarruf sağlayacağı öngörülüyor.

Elektrik tarifesine dikkat edin

Elektrik tüketimi kullanımın en yoğun olduğu anda en yüksek fiyattan, kullanımın az olduğu zamanda düşük fiyattan faturalandırılır. Elektrik tüketimi fazla olan aileler ve iş yerleri kullanımın en az olduğu akşam ve gece saatlerindeki tarifeden yararlanarak enerji tüketiminin maliyetini azaltabilir.

Evinizde kullandığınız televizyon, DVD oynatıcı, müzik seti gibi cihazların bekleme   ( stand by)  konumunda da elektrik tükettiklerini unutmayın
Elektrikli aletleri satın alırken enerji sınıflarının yüksek olmasına dikkat edin
Isıttığınız mekânları % 50 – 55 nemlendirin, nemli hava daha iyi ısıl konfor sağlar
Unutmayın, bir fincan çay için kaynatılan iki fincan su enerji tüketiminizi ikiye katlar.

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.