Elektrikli araca yeni düzenleme: İthalatçılar zorlanacak!

Elektrikli araca yeni düzenleme: İthalatçılar zorlanacak!

Resmi Gazete’de yayınlanan düzenlemeye göre elektrikli araçların ithalatı şartlara bağlandı. Sektörün uzman isimleri konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede getirilen şartların birçok otomotiv markası ve ithalatçıyı zorlayacağını söyledi.

Türkiye’de elektrikli araçların ithaline ilişkin düzenleme Resmi Gazete’de yayınlandı. Düzenlemeye göre ithalatı yapılan elektrikli araç markalarının Türkiye genelinde yetkili servis açma ve çağrı merkezi bulundurma zorunluluğu getirildi. Otomotiv Yazarı Emre Özpeynirci, konuya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Sektör tamamen karıştı!” derken; EBS Danışmanlık Kurucusu Erol Şahin “Özellikle Çinli markalar için zorlayıcı şartlar…” yorumu yaptı.

elektrikliarac.jpg

ŞARTLAR ZORLAŞTI

Resmi Gazete’de yayınlanan “Bazı Elektrikli Araçların İthaline İlişkin Tebliğ” başlıklı düzenlemeye göre; AB, İngiltere ve Güney Kore ülkelerinden ithalatı yapılacak elektrikli araçlara ithalat izin belgesi düzenlenebilmesi için; satış sonrası hizmetlerinde TSE standartlarına uygun olarak Türkiye’de 7 coğrafi bölgede en az 20 yetkili servis kurulmuş olması, burada çalışacak kişilerin yeterlilik belgesine sahip olması, en az 40 personele sahip Türkçe çağrı merkezinin hizmet vermesi ve markanın temsilcisinin bulunması ile Batarya sistemlerinin izlenmesi, kontrolü ve denetimi şartı getirildi. Yapılan düzenlemeye ilişkin olarak sektörün uzman isimleri Türkiye’ye gelecekte giriş yapacak Çinli markalar başta olmak üzere birçok marka için şartların ağırlaştığını söyledi.

SEKTÖR TAMAMEN KARIŞTI

Otomotiv Yazarı Emre Özpeynirci, sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmede “ Sektör tamamen karıştı! Herkes işi çözmeye, anlamaya çalışıyor. Menşei Avrupa olmasına rağmen, Çin'den araç getirenler ne olacak, Japonya'dan gelecek elektrikli veya uzatılmış menzilli modellerin durumu ne olacak. Bir sürü deli soru... Sonuçta gelecekleri bırakın, Türkiye'de hiç bir markanın veya distribütörün kendisine ait 20 tane servisi yok. Türkiye'de kendine ait 20'den fazla servisi olan bildiğim bir Otokoç var. Artık tüm Çinli markaları onlar getirebilir” açıklamasında bulundu.

erol-sahin.jpg

ÇİNLİ MARKALARI ZORLAYICI ŞARTLAR

EBS Danışmanlık Kurucusu Erol Şahin ise “Elektrikli araçların ithalinde önemli değişiklik... Yeni gelecek markalar için kendi kuracakları TSE belgeli Servis ve çağrı merkezi zorunluluğu geliyor... Özellikle Çinli markalar için zorlayıcı şartlar...” yorumunu yaptı.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.