Veriler açıklandı: Ankara'nın en hızlı büyüyen ilçesi belli oldu

Veriler açıklandı: Ankara'nın en hızlı büyüyen ilçesi belli oldu

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın “Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırmaları” verilerine göre, Ankara'nın en gelişmiş ilçesi Çankaya iken, en hızlı büyüyen ilçesi Kahramankazan oldu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın yaptığı “Sosyo Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırmaları” ile Ankara'nın en gelişmiş ilçeleri belli oldu. Yayınlanan listeye göre, Çankaya, Ankara'nın en gelişmiş ilçesi olurken, Kahramankazan ise en hızlı büyüyen ilçesi oldu. Aynı zamanda yıllardır 2’nci sınıf belediye statüsünde yer alan ilçe ilk defa 1’inci sınıf belediye statüsü kazandı.

kazan-6.jpg

Kahramankazan’ın bu kadar hızlı yükselmesinin altında pek çok sebep bulunuyor. Bunların başında ilçedeki sanayi yatırımlar yer alıyor. Kahramankazan Belediye Başkanı Serhat Oğuz'un "Yerli ve Milli Projelerin Kalbi" olarak değerlendirdiği ilçede, milli savunma sanayimizin önemli projeleri ve tesisleri bulunuyor.

kazan-1.jpg

SON 4 YILDA GÖZLE GÖRÜLÜR ATILIMLAR

Birinci sınıf ilçe statüsüne yükselen Kahramankazan’ın ilerleyesindeki etkenlerden biri ilçede kurulan işletmelerdir. Kahramankazan’da büyüyerek devam eden hacme cevap verecek tesislerin inşası, belediyenin yapmış olduğu ekonomik ve sosyal hizmet projeleri ilçenin hızla büyümesine ve sürdürebilir bir zemin oluşmasını sağlıyor. Ekonomik gelişimin hızla ilerlediği ilçede, vergi mükellefi sayısı 3 bin 150 iken son 4 yılda gözlemlenen büyük atılımla, bu sayı 2 katını aşarak 7 bin 550'yi buldu. Ayrıca gün geçtikçe de hızla artış göstermeye devam ediyor.

kazan-2.jpg

İLÇENİN BÜYÜMESİNE KATKI DA BULUNAN MERKEZLER

Dünyanın önde gelen havacılık ve uzay şirketleri arasında yer alan, özgün tasarım aşamasından yerli imkânlarla gerçeğe dönüştürülen TUSAŞ'ın Kahramankazan yerleşkesi, son yıllarda büyük gelişmeler gösteriyor. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, Kahramankazan'ı geliştirerek, ilçenin büyümesine katkı da bulunuyor. Eylül 2023 itibariyle, 15 bin 200 kişilik çalışanı ile dev bir tesis ve merkez olan TUSAŞ'ın, Kahramankazan'ı geliştirmesi, Kahramankazan’ın da bu önemli tesise ev sahipliği noktasında başarılı çözümleri ile karşılıklı etkileşimi artırıyor. Bunun yanı sıra ilçede bulunan Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas, istihdam ve büyüme noktasında önemli katkılar sunuyor.

kazan-3.jpg

EN BÜYÜK GIDA MERKEZİ KAHRAMANKAZAN’DA

Türkiye'nin en büyük hal ve gıda toptancı sitesi olması hedeflenen Uluslararası Gıda Hali, Kahramankazan’da açılacak. Geçtiğimiz günlerde temeli atılan, gıda merkezinin içeresinde bin 101 adet iş yerinin bulunacak. Eski İstanbul otobanı ile yeni yol arasında kalan ve yaklaşık olarak 2 milyon 500 metrekarelik bir alana inşa edilen GİMAT hakkında Kahramankazan Belediye Başkanı Serhat Oğuz, "Dünya için kritik öneme haiz hale gelen gıda konusunda, Türkiye'nin en büyük tesislerinden birine ev sahipliği edecek olmak Kahramankazan için büyük bir kazanımdır. Üreten Belediyecilik şiarıyla, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın işaret ettiği "üreterek büyümek" hedefine doğru adımlarla yürümek bizim en büyük motivasyonumuz. Bu hedef doğrultusunda, Kahramankazan'ımıza ve milletimize hizmet edecek her projeye Belediye olarak desteğimiz sonsuz" şeklinde konuştu.

kazan-4.jpg

SAVUNMA SANAYİİNİN KALBİ OLMA YOLUNDA

BMC Savunma, Ankara Organize Sanayi Bölgesi'nde satın almış olduğu Kahramankazan tesislerinin inşaatına devam ediyor. Burayı bir savunma sanayi üretim kompleksi gibi değerlendirecek ve savunma ve havacılık ekosistemindeki paydaşlarıyla çok daha yakın ve etkili bir iletişim imkânına sahip olacak. Savunma sanayi firması BMC, 1 Milyon Mt2'lik alanda Türk savunma sanayisi için birbirinden önemli projelere imza atarken; Kahramankazan'ın savunma sanayiinin kalbi olma iddiasını da güçlendiriyor. Fabrika ve tüm tesislerin tamamlanmasının ardından, ilçenin sosyo-ekonomisinde önemli bir yere sahip olacak.

kazan-5.jpg

Atak Helikopteri, Hürkuş, Hürjet, KAAN ve Altay Tankı Kahramankazan’daki fabrikalarda üretilmeye devam ederken, Kamuya bağlı savunma sanayii şirketlerinin büyük yatırımlarını Kahramankazan’da hayata geçirdiklerini vurgulayan Serhat Oğuz "Biz milli ve yerli projelerin merkez üssüyüz derken slogan atmıyoruz, gerçeği söylüyoruz. Atak Helikopteri burada üretiliyor, Hürkuş burada üretiliyor, Hürjet burada üretiliyor, KAAN burada üretiliyor, Altay Tankı burada üretiliyor” sözleriyle bu üretimlerin önemine atıfta bulunuyor.

Kaynak:Rüveyda Aslıipek

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.