En iyi tedbir denetim

En iyi tedbir denetim

DEMAR Müdürü Prof. Dr. Özgür Anıl, deprem denetiminin tek tek bina bazlı yapıldığını belirterek, ‘‘En iyi tedbir bu denetimleri bölgesel olarak yapmaktır’’ dedi.

Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DEMAR) Müdürü Prof. Dr. Özgür Anıl, Türkiye'de inşa edilen yapılarının denetiminin bağımsız ve özerk kişi ve kurumlarda olması gerektiğini söyledi. Geçtiğimiz hafta gazetemize özel açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Anıl, "Yapı denetimi kanunu ülkemizde var ama yapı denetim firmalarını müteahhit belirliyor ve kiralıyor. Bunun çok yanlış olduğu özerk sigorta firmalarının ya da yurtdışında olduğu gibi üçüncü bir mekanizmanın oluşturulması kanısındayım" ifadelerini kullandı.
Yapının mühendislik hizmeti ne kadar iyi olursa olsun uygulama yetersizliklerini yaşandığını ifade eden Anıl şöyle konuştu:
 ''İnşaatta çalışan işçilerin yanı sıra donatı, kalıp, inşaat malzemesi üreten işçilerin de mesleki yeterlilik belgelerini almaları için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'mınız başlattığı çalışmaları var. Bunun çok önemli ama geç kalmış bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Bu bilgi ve yeteneğe sahip kişilerin inşaat imalatında çalışmaları gerektiğini düşünüyorum. Siz kâğıt üstünde harikalar yaratsanız bile bunu sahada uygulayan insanların da uygulamada mesleki olarak yeterli olması gerekiyor.''  

''İNŞAATLARDA GEREKLİ ÖZEN YOK''

Anıl, yapıların temel işçiliğini gerçekleştiren işçi ve ustalara da bu konuda gerekli eğitimin verilmesi gerektiğini söyledi. Denetledikleri pek çok binada işçilik bazında eksikler ile karşılaştıklarını ifade ederek, işçilerin inşaatlarda yapının dayanıklılığı için gerekli özeni göstermediğini iddia etti. 

ANKARA'DA YAPILAR TEKİL BAZDA ELE ALINIYOR

Anıl, Gazi Üniversitesi DEMAR olarak İstanbul Beyoğlu ve Gaziosmanpaşa içlerinde pek çok yapının depremsellik performansının ölçtüklerini ancak Ankara'da yapıların bölgesel olarak değil tekil bazda depremselliğinin test edildiğini söyledi. 
Anıl, depremsellik performansın yeterliği açısından tekil bazdan çok bölgesel ve yerel bazda ölçüm tekniklerinin uygulanması gerektiğini ifade ederek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 'Şehir 2023' projesi kapsamında şehir plancılığı, mimari, yapı denetim, depremsellik, mühendislik hizmetlerini bir bütün olarak alacak şehirleri hayata geçireceğini kaydetti. 'Şehir 2023' projesini oldukça önemsediğini ifade eden Prof. Dr. Özgür Anıl, bakanlık bünyesinde yürütülen çalışmalarda şehirlerin inşasında şehir plancısı, mimar, mühendis gibi paydaşların ortaklığında yürütüldüğünü açıkladı. Bu projenin tekil değil bütüncül bir şehircilik anlayışı ile hareket ettiğini ifade eden Anıl, depremsellik performansında tekil ölçümden çok bölgesel ölçümün önemli olduğunu söyledi.

Uğur DUYAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.