Enerji üretiminde rekor büyüme

Enerji üretiminde rekor büyüme

Geçtiğimiz yılın sonunda küresel yenilenebilir enerji üretim kapasitesi 295 gigawatt artarak 3 bin 372 gigawatt seviyesine çıktı.

Fosil yakıtların yerini yavaş yavaş yenilenebilir enerji kaynaklarına alıyor. Rusya-Ukrayna savaşının ardından oluşan enerji krizinin arından rüzgar türbini ve güneş panellerinin kullanımı bir kat daha arttı. Açıklanan yeni raporlar da bu gelişmeyi kanıtladı.
Güneş ve rüzgar enerjisi kullanımı artıyor

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’na (IRENA) göre, 2022’nin sonunda küresel yenilenebilir enerji üretim kapasitesi 295 gigawatt artarak 3 bin 372 gigawatt seviyesine yükseldi. Temiz enerji üretimi 2022 yılında önceki senelere göre dünya genelinde yüzde 9,6 artmış durumda.

ÜRETİM LİDERİ: ÇİN

Yenilenebilir Kapasite İstatistikleri 2023 IRENA tarafından kamuoyu ile paylaşıldı. Küresel belirsizliklere rağmen yenilenebilir enerjinin rekor seviyelerde büyümeye devam ettiğini kanıtlıyor. Fosil yakıtların kullanımındaki düşüş eğiliminin ise sürdüğünü fark ediyoruz.

yenilebilir enerji

Dünyada enerji krizi devam ederken yenilenebilir enerji üretiminin artması büyük bir önem arz ediyor. Diğer yandan iklim krizi ise asıl büyük sorun olarak insanoğlunun karşısında bir tehdit. Araştırmacılar küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlamak için yenilenebilir kaynakların artışının üç katına çıkması gerektiğini belirtiyor. Geçtiğimiz yıl birçok ülke yeşil enerji kapasitesini artırırken, bu anlamda en önemli büyüme Asya, ABD ve Avrupa’da gerçekleşmiş oldu. IRENA, 2022 yılında eklenen yenilenebilir kaynak kapasitesinin neredeyse yarısının Asya kıtasında olduğunu belirtti. Sonuç olarak 1,63 terawatt (TW) yenilenebilir enerji kapasitesine sahip olan Asya’da, Çin yıl içinde 141 gigawatt kapasite ekleyerek bu konuda lider konumda yer alıyor.

Sedat Osman Koç / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.