Engellilerin önündeki engeller kaldırılsın

Engellilerin önündeki engeller kaldırılsın

GÖR-BİR Genel Başkanı Mehmet Yüksel engellilere ait rapor yönetmeliklerinin sürekli değişmesinin sistemde karışıklığa neden olduğunu açıkladı.

Görmeyenler Kültür ve Birleşme Derneği Genel Başkanı Mehmet Yüksel rapor yönetmelikleri ile verilen kazanımların belirli dönemlerde yapılan yönetmelik değişikliği ile geri alındığını,  yapılan değişikliklerin tutarsız olduğunu belirtti. GÖR-BİR olarak rapor yönetmeliklerinin sık değiştirilmesini istemeyen Yüksel, engellilerin rapor alma konusunda kolaylık tanınması gerektiğini belirtti.

Muallakta kalan insanlar var

Rapor yönetmeliklerinde halen eski usul sistemin uygulandığını belirten Başkan Yüksel,  bu sorunun çözüme kavuşturulmasının gerekliliğini vurguladı. Yüzde 100 engelli raporu alan bir kişinin yapılan yönetmelik değişikliği ile rapor oranının yüzde 80 seviyesine düşürüldüğünü, bazı insanların rapor alamadığını engelli mi değil mi muallakta kaldığını belirten Yüksel, rapor yönetmeliğinin bir an önce düzeltilmesi gerekliliğini savundu.
Ülkemiz kendi rapor sistemini oluşturmalı
Ülkemizin artık kendi rapor sistemini oluşturmasının zamanının geldiğini belirten Yüksel, “Rapor sistemi oluşturulurken, vücut fonksiyonları kapsamlı bir değerlendirilmeye alınmalı. Engellinin sahip olduğu engelin hayatına ne kadar etki ettiği de değerlendirilmelidir. Yaşamsal faaliyetleri yürütürken karşılaştığı zorluklar göz önüne alınarak rapor verilmelidir.” şeklinde konuştu.

İstihdam sorunu yaşıyoruz

Yaşadıkları diğer bir problemin istihdam alanında olduğunu belirten Yüksel, kamu kuruluşlarında 11 bine yakın engelli kadro açığı gördüklerini 2017 yılı içerisinde bu atamaların yapılmasını istediklerini belirtti. Bu yıl yaklaşık 5 bin kişi atandığını ve bu sayısını yeterli olmadığını belirten Yüksel, “Yapılan bu atmanın sayısı az olduğu için biz bunu atama olarak görmüyoruz. 2017 yılı bitmeden biz bir atama daha yapılmasını istiyoruz. Bu konuda çalışmaların içindeyiz ve takipteyiz.” dedi.

Görme engelli okulları kapatılmamalıdır

Başkan Yüksel kendisinin görme engelliler okulunda öğrenim gördüğünün altını çizerek, “Görme engelliler okulu bizlerin yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmesi ve öğrenebilmesi için çok önemlidir. Son zamanlarda görme engelli okullarının yurtlarının ve okullarının kapatılmasına yönelik bir takım çalışmalar görüyoruz. Bu tür çalışmaları biz hoş karşılamıyoruz. Bu okullar devam etmeli ki engellilerin eğitim seviyesi daha da ileri gidebilsin. Bizler gün içerisindeki faaliyetlerimizi sürdürebilmemizi sağlayan birçok konuyu bu okullardan öğrendik. Bunun için bu okullar açık kalmalıdır.” şeklinde açıklamada bulundu.

Erişe bilirlik ve ulaşılabilirlik sorunu var

Çıkarılan yasalarla birlikte yerel yönetimlerin ulaşılabilirlik ve erişe bilirlik düzenlemelerini engellilere göre yapmaları gerektiğini dile getiren Yüksel, “Bizlerin hareket alanını genişletebilmek için düzenlemeler getirilmesi gerekiyordu. Yalnız hala istenilen duruma gelmiş değil. Yapılan çalışmalar belirli standartlara uygun değil. Özellikle sarı çizgi dediğimiz görme engellilerin yürüyüş parkurlarında ağaç, direk, pano gibi birçok engelle karşılaşıyoruz. Yerel yönetimler bunu yapmış olmak için değil gönül vererek yapmalı ki bizlere faydalı olsun.” dedi. 

Çalışmalar gelişigüzel yapılmamalı

Engellilerin sosyal hayata katılabilmesi için kanun ve yönetmeliklerdeki eksikliklerin giderilmesi gerektiğini belirten Yüksel, engellilerle ilgili çalışmalar yürütülürken kendilerinin de görüşleri alınması ve uygulanması gerektiğinin önemine değindi. Yapılan çalışmaların gelişigüzel değil, engellilerin en iyi şekilde faydalanabileceği bir düzende yapılmasının gerekliliğini vurguladı.

Emrah Özcan/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.