Engelsiz hastaneler

Engelsiz hastaneler

Başkent'in 5 ilçesinde bir proje kapsamında 'Engelli Polikliniği' hizmete açıldı. İlk kez Ankara'nın 5 ilçesinde uygulanmaya başlanan proje ile engelli vatandaşların sağlık hizmetlerine rahat ve hızlı bir şekilde erişmesi amaçlanıyor

Ankara Kalkınma Ajansı ile Ankara 3. Bölge Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği arasında yürütülen "Engellilere Özel Poliklinik ile Hizmete Engelsiz Erişim"  projesi Nallıhan, Beypazarı, Kahramankazan, Kızılcahamam ve Polatlı Duatepe Devlet Hastaneleri'nde hizmete açıldı. Alanında ilk olan proje, çevre halkı tarafından taktirle karşılandı. 

HASTANELERDE HER ŞEY DÜŞÜNÜLDÜ

Belirlenen 5 hastanede engelli hastalar için her şey düşünüldü. Engelli hastaların hastaneye erişebilirlikleri kolaylaştırıldı. Rahatsızlık durumuna göre bazı hastaların, hastaneye ücretsiz transferi sağlanmaya başlandı.  İşitme engeli olan hastalar için işaret dili eğitimi almış 10 personel hastanelerde bulundurulmaya başlandı. Görme engelli hastalar için de Braille alfabesi ile yazılmış dokümanlar hazırlandı. 

Ankara Kalkınma Ajansı ile Ankara 3. Bölge Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği arasında yürütülen "Engellilere Özel Poliklinik ile Hizmete Engelsiz Erişim"  projesi kapsamında Başkent'in 5 ilçe hastanesinde 'Engelli Polikliniği' hizmete açıldı.  

İLK KEZ ANKARA'NIN 5 İLÇESİNDE AÇILDI

Nallıhan, Beypazarı, Kahramankazan, Kızılcahamam, Polatlı Duatepe Devlet Hastaneleri'nde geçtiğimiz günlerde hizmete açılan 'Engelli Polikliniği' bölge vatandaşları tarafından takdirle karşılandı. İlk kez Ankara'daki bu 5 devlet hastanesinde uygulanan 'Engelli Poliklinikleri' ile engelli vatandaşların sağlık hizmetlerine rahat ve hızlı bir şekilde erişebilirliğinin artırılması amaçlanıyor. 

ENGELLİ HASTALAR İÇİN HER ŞEY DÜŞÜNÜLDÜ

Bu amaçla belirlenen hastanelerdeki erişim alt yapısı geliştirilerek engelli hastaların hastaneye erişebilirlikleri kolaylaştırılıyor. Hastanelerde doğru ve kaliteli hizmet almalarını sağlamak için hastanelerde belirlenen numaraları arayarak ilgili personelden bilgi almaları sağlanıyor. İşitme engelli vatandaşların hastane içerisinde gideceği yeri sorma ve isteklerini anlatacağı kendisini anlayacak bir hastane personeli bulması adına; her hastanede Milli Eğitim Bakanlığı onaylı İşaret Dili Eğitimi almış 10 personel bulunuyor.  

HASTANEYE ULAŞIM DA SAĞLANIYOR

Rahatsızlık durumuna göre bazı hastaların, hastaneye transferi de sağlanıyor.  Bu 5 poliklinikte tekerlekli sandalyenin masaya yanaşabileceği şekilde tasarımı yapılmış, ön siperliği içeride, masa yüksekliği tekerlekli sandalyenin kolçaklarının altına gelecek şekilde tasarlanmış doktor masası, doktor çalışma koltuğu, etajer, paravan, hasta koltuğu, dosya dolabı, elbise dolabı, yatak olabilen yükseklik ayarı yapabilme özelliğine sahip ayarlanabilir merkezi frenli tekerlekli sandalye, tekerlekli sandalye ile gelen engelli hastanın kolaylıkla muayene masasına oturabilmesi için transfer tablası,  yüksekliği ayarlanabilir sırt kısmı ayarlanabilir muayene masası, görme engelli hastalarımız için Braille yazıcı, engelli hasta kayıt bankosu bulunuyor. 
 

GÖRME ENGELLİLER İÇİN BRAİLLE ALFABESİ İLE...  

Görme engelli hastalara ise hastaneden alacakları hizmetler ve tedavi sonrasında yapılan bilgilendirmeleri anlatan Braille alfabesi ile yazılmış dokümanlar teslim ediliyor. Fiziksel ve teknik koşulları iyileştirilmiş, engellilere göre tasarımları yapılmış, özel polikliniklerde muayene imkânı sunulan engelli vatandaşlara sağlık hizmetini eşit şekilde vermek ve bu konuda toplum bilincini arttırmak amacıyla projenin büyük bir özveriyle yürüdüğü belirtiliyor. 

OSMAN AKDOĞAN / HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.